Dodaj do ulubionych

zespół łamliwego chromosomu x

21.08.13, 10:22
cześć, jestem w 2 miesiącu ciąży i zastanawiam się nad badaniami prenatalnymi z jednej przyczyny. mój brat ma 37 lat i 4 lata temu urodził mu się synek z zespołem łamliwego chromosomu x. nie utrzymujemy ze sobą kontaktu dlatego nie mam informacji ze źródła ze tak powiem a we wszystkich artykułach i książkach pisze ze to matka jest nosicielem tej choroby, wiec jak to jest? czy istnieje zwiększone ryzyko ze jeśli urodzę chłopca może być chory? czy to ze jesteśmy rodzeństwem ma jakieś znaczenie? czy raczej to bratowa jest, brzydko to zabrzmi ale nie mogę znaleźć innego słowa :"odpowiedzialna genetycznie" za chorobę ich synka?
jeśli ktoś ma jakieś pojecie o tym to proszę dajcie znac.
pozdrawiam big_grin
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: zespół łamliwego chromosomu x 21.08.13, 21:10
      Owszem, to bratowa jest "winna". Ale nie dlatego, że kobiety są "nosicielkami". Masz złe pojęcie tego słowa- kobiety często mają wadliwy gen, ale nie chorują (bo mają drugi chromosom x, który to zdrowie determinuje). Ale nie znaczy to, że tylko one przekazują chorobę dzieciom. Mężczyźni z wadliwym genem mają wszystkie córki chore, a synów zdrowych- więc jeśli chory jest syn- to nie on był nosicielem.
      Swoją drogą- to nie pytanie na forum- tylko do specjalisty.
      • kilerek11 Re: zespół łamliwego chromosomu x 22.08.13, 07:23
        mam to pytanie na liscie do specjalisty i do niego za 3 tygodnie smile ala jak to babska cekawosc dopadla mnie teraz. dzieki za wyjasnienie, szczerze to jest ono w sumie najbardziej obrazowe jakie czytalam. troche mie to uspokoiło ale dopiero po rozmowie z lekarzem bede naprawde spokojna, albo nie smile
        bardzo dziekuje i pozdrawiam
        • aaaniula Re: zespół łamliwego chromosomu x 22.08.13, 09:25
          Oczywiście zadaj to pytanie lekarzowi, bo ja nim nie jestem i mogę się mylić. Tyle zakodowała moja głowa i zapamiętała z zajęć na studiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka