Dodaj do ulubionych

Zespół objawów

01.12.13, 10:39
Witajcie.

Moja 15 miesięczna córka od pewnego czasu ma różne objawy, dolegliwości. Dotychczas traktowałam je jako zupełnie odrębne drobnostki - to pewnie katar, to reakcja na nowy pokarm itp.

Zaczęłam jednak łączyć je ze sobą i wyszła mi spora lista niepokojących dolegliwości:
1. sucha skóra na policzkach, często zaczerwieniona, z bliska wygląda jak skorupka. Nie poddaje się ani kremom nawilżającym ani olejkowi ze słodkich migdałów.
2. suche, początkowo mocno czerwone plany na pleckach - po smarowaniu olejkiem migdałowym zmieniły kolor na blady. To takie przesuszone placki - jeden większy, na karku, rozlazł się w postaci kilku mniejszych niżej.
3. brązowe skorupy w nosie, wydzielina zasychająca w 'kozy' twarde, zbite - wyciągam patyczkiem do nosa okrągłe skorupy o średnicy 1 cm. Codziennie, mimo stosowania wody morskiej.
4. Napadowy, suchy kaszel. Tylko wieczorem i w nocy. Wieczorem po zjedzeniu mleka, umyciu zębów, podczas zasypiania. Kaszel jest od razu bardzo silny, od razu podczas pierwszego kaszlnięcia jest odruch wymiotny. Bardzo często kończy się wielokrotnymi wymiotami, opróżnieniem żołądka. W nocy czasem kilka razy kaszlnie, czasem nie. W ciągu dnia kaszlu nie ma.
5. W dzień za to kicha, seriami po trzy kichnięcia, 3-4 razy w ciągu dnia. Czasem 'wykicha' bardziej miękką, brązowo zieloną wydzielinę, z reguły jednak kicha na sucho.
6. Ogromne problemy ze spaniem sad Wybudza się kilkadziesiąt razy w ciągu nocy, nie może znaleźć wygodnej pozycji, odkrywa się, przykrywa itp. Sen obie mamy przerywany, niespokojny i wstajemy okropnie zmęczone.

Mała pije mleko Enfamil 3 zamiennie z 2, tylko na noc. Je dużo jajek z własnego chowu, gotuję jej zupy na warzywach z ogródka, na swojej kurce itp. tylko ekologiczne i nie przetworzone. Lubi kasze: jaglaną, bulgur, jęczmienną, pęczak. Makaron razowy, orkiszowy. Je dużo owoców - jabłka, banany, winogrona, teraz cytrusy. Lubi czosnek, wszystkie zioła i przyprawy. Nie je soli i cukru, pod żadną postacią. Używamy masła klarowanego. Lubi mięso królika, kaczki, kurczaka, cielęcinę. Uwielbia wieprzowinę, ale nie daję jej dużo. Przetwory mleczne przemycam jej np w zupie - śmietana, do omletu dodaję łyżkę mascarpone, itd. Jogurt lub kefir zje tylko ze zmiksowanym bananem.

W swoim łóżeczku śpi tylko kilka godzin od 21.00 do 1.00, pod kołderką z wypełnieniem sztucznym. Potem przenosi się do naszego łóżka - ja śpię pod kołdrą z pierzem. Tak jest od zawsze, dlatego nie sądzę, żeby była uczulona na pierze czy roztocza.
Teraz, w okresie jesienno-zimowym mamy bardziej suche powietrze. Może nawilżacz pomoże? Ale to jedynie w kwestii noska ewentualnie kaszlu. A co ze skórą i snem?
Nie mamy zwierząt, jednak mała miała kontakt i z psem i z kotem - nie zauważyłam żadnej reakcji.

Martwię się sad
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Zespół objawów 01.12.13, 12:20
      Alergia może wyjść w różnym okresie życia, skoro te objawy Cię niepokoją idź do lekarza, niech obejrzy dziecko, być może zleci badania.
    • mallgosia76 Re: Zespół objawów 01.12.13, 12:25
      Mi to wyglada na skazę białkową.Odstaw mleko ,nabiał,jajka i obserwuj czy jest lepiej na efekty czekamy ok 2tyg.
    • alpepe Re: Zespół objawów 01.12.13, 14:40
      odstaw jej białka i nabiał.
      Co do brązowych skorup, to pewnie naczynka pękają i podbarwiają wydzielinę. Przestań jej wyciągać kozy, co wyjdzie po płukaniu, to wyjdzie, nie podrażniaj jej dodatkowo śluzówki. Nie umrze od kóz w nosie smile.
    • mama.idy Re: Zespół objawów 01.12.13, 19:26
      Dziękuję za odpowiedzi.

Podejrzewam albo alergię albo jakieś pasożyty. Jutro zrobię małej posiew z tego noska, gardła i oddam do zbadania zeskrobiny z plecków. Nie mam kurczę żadnego mądrego pediatry, ale z jakimś lekarzem muszę to skonsultować.

mallgosia76, masz na myśli, żeby w ogóle nie podawać jej mleka modyfikowanego i białka jajek? Co to da, jeśli będzie jadła mięso - białko zwierzęce?

alpepe, j.w.
      Krwawienie jest prawdopodobne, bo na patyczku pojawia się czasem czerwona krew. Nie mogę zostawić jej tych zaschniętych skorup w nosie. Córka urodziła się z całkowitym rozszczepem wargi i podniebienia. Jest po pierwszej operacji, ale nos ma silnie zniekształcony. Jedna dziurka jest drożna, druga prawie wcale. Kiedy nos jest zatkany wydzieliną mała oddycha przez usta, a to z pewnych względów jest dla niej bardzo niewskazane. Walczę o drożność nosa i możliwość oddychania przez Idę nosem właściwie od jej urodzenia smile

Czy skaza białkowa może objawiać się takim gwałtownym kaszlem? Zaburzeniami snu? Wypróżnia się prawidłowo, przybiera niewiele, ale stale (utrzymuje się na 3 centylu). Sama nie wiem. Dziś podczas drzemki popołudniowej kaszlała bardzo mocno, prawie godzinę, wymiotowała 'na sucho'.

• mallgosia76 Re: Zespół objawów 01.12.13, 22:02
        MamoIdy należy wykluczyć bialka mleka nie białko zwierzece(mięso)
        Dzieci ze skaza piją specjalne mieszanki np nutramigen nie mleko modyfikowane!
        Czytaj etykiety produktów,bo tam też jest mleko,jajka,a to zabronione!
        Wpisz sobie w wyszukiwarkę skaza białkowa i poczytaj o tym.
        Moja 7 mies córcia ma też podejrzenie skazy(jak i starsi bracia),karmię ją piersią ,ale ja nie jem nic co ma bialka mleka i jajka. Jak odstawilam nabiał,jej czerwone policzki wypiękniały. Kup krem cutibaza i alantan plus i smaruj tą buzię i plecki!
        I koniecznie alergolog....
    • mallgosia76 Re: Zespół objawów 01.12.13, 21:13
      Pierwszy objaw skazy to właśnie czerwone,suche,jakby polakierowane policzki.Moje dzieci tak miały,w większości dzieci z tego wyrastają.
      Należy odstawić białko mleka krowiego i jajka.W tym mleko modyfikowane.
      Musi wami pokierować dobry pediatra.
      Ten kaszel może być od pasożytów,ale też na tle alergicznym.Dobrze by było wprowadzić małej Ketotifen ,zyrtec....ale o tym niech zadecyduje lekarz,ty zasugeruj
      Zdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka