Dodaj do ulubionych

Refluks ukryty? Prośba o radę

10.03.14, 15:39
Jestem mamą 6 miesięcznej Natalii. Córka od urodzenia śpi jak przysłowiowy zając pod miedzą. Jako noworodek przeszliśmy na Nutramigen, gdyż podejrzewano skazę białkową. Córka piła to mleczko, przybierała na wadzę, w dzień spała bardzo mało w nocy budziła się na karmienia. Obecnie w dzień spi około 2 godzin. 3 razy, na spacerze maksymalnie wytrzymuje 1,5h co nie oznacza, że tyle śpi. Gdy przychodzi wieczór po kąpieli, i kolacji ( bebiko2+ kasza manna) mała idzie "spać" budzi się co 40 minut, co godzinę, czasem się zapomni b. rzadko i prześpi dwie. Przez to wszystko zaczęłam ją kołysać, ale nie na leżąco tylko pionowo, gdy już się uspokoi da się przełożyć do innej pozycji. W dzień jest markotna, często ssie smoka widać, że jest głodna, ale z butelką wojna. Długo muszę w nią "dyskutować" by zjadła. Różnie to bywa raz zje bez oporu, drugim razem się kłóci, jedno jest pewne co wieczór nie ma chęci pić mleczka, dopiero jak usypia karmie ją. Nie ulewa, czasem widać ścięte mleko na jej ustach, ale bardzo rzadko, czkawkę ma tak ze dwa razy dziennie, albo i raz, jeśli chodzi o Bebiko to przeszliśmy na to mleko z polecenia pediatry. Kazał podać nabiał po tygodniu się pojawiliśmy i kazał podać Bebiko. Córka ma dalej chropowate kolanka i łokcie. Zastanawiam się czy to był dobry pomysł... Ostatnio częściej męczą ją zaparcia. Jestem z małej miejscowości na podlasiu, tu albo nie ma specjalistów albo się czeka. Teraz czekam na wizytę u alergologa, którą mam na koniec miesiąca. Byliśmy w okresie Bożego Narodzenia u lekarza ze swoimi kłopoptami mała dostała Debridat, lekarz podejrzewał relfuks. Wypiła butelkę, bez większego skutku, przestała tyle co odbijać po kilkanaście razy na dzień, lekarz stwierdził, że już ok. Na moje sugestie, że dziecko nie śpi reaguje bardzo nerwowo. Uważa, że kołyszę dziecko na rękach temu nie śpi, więc przestałam. Nic to nie dało. Teraz znowu uspokajam ją wypionowaniem w nocy,lub też na inny sposób, bo przynajmniej po 20 minutach zasypia,a tak stałam jak idiotka nad jej łóżeczkiem i wkładałam ją i wyjmowałam z 2 godziny. Jestem zmęczona, córka pewnie też. Jedynie co to Nurofen przynosi ukojenie ( znowu zalecenie pediatry, bo może to zęby) nie daje go często na prawdę w awaryjnych sytuacjach, wtedy przesypia ze 3 godziny ciurkiem. Bardzo proszę o radę osoby które miały problem z refluksem swoich dzieci. Szczególnie te z refluksem ukrytym. Jak sądzicie moja mała może na to chorować? Nie ulewa, przybiera na wadzę, ogólnie raz jest pogodna raz, cały dzień stęka. Pije Bebiko2, je zupę jarzynową, kaszkę manna, jabłko i banana. Najgorsze są noce po 10 razy do niej wstaje. Nie mam pomysłu dlaczego...
Obserwuj wątek
    • agi17106 Re: Refluks ukryty? Prośba o radę 20.06.14, 23:54
      Hej jak twoja coreczka ? Z objawow ktore opisujesz wyglada to Na refluks moja Ula walczy z tym od 8 tyg mieszkamy w uk lekarz przepiisal jej Gaviscon Na zageszczanie bylo ok ale jak skonczyla 4 msc zaczelo sie pogarszac tj wesole dziecko stalo sie marudne i niechetne do zabawy ciagle wkladala raczki do buzi zeby odbic po jedzeniu odbijala moze z 15 razy rece mi jjuz opadaly zdesperowana chodzilam do lekarza filynagrywalam z jej zachowaniem ale on twierdzil ze jest ok juz jakas depresja mnie dopadala onaryczala ja tez spala wygieta z glowa odchylona do tylu i wierzgala w luzeczku cala noc mlaskajac i charczac nie wytrzymalam i dzis bylismy z nia Na emmergency w szpitalu lekaz ja zbadal i dal lek zantac i powiedzial ze wlasnie tenrefluks ukryty to jest jak dziecko nie ulewa tylko ma tzw zgage zoladek produkuje zza duzo kwasow i dziecko czuje pieczeniew gardle dlatego slabo je i ten syrop ma Te kwasy zmniejszac dalam jej pierwsza dawke i narazie nie zapeszajac spi cichutko i nieruchomo 😊 aha i jeszcze jak moja jadla w dzien to byla nerwowa widac se byla glodna ale cos ja dreczy a po jedz sie krzywila i napinala sie cala i potrafila nas b mocno szczypac przy tym mam nadz ze z twoja corcia lepiej pozdraawian i sorki ze tak haotycznie napisane

• perlai Re: Refluks ukryty? Prośba o radę 23.06.14, 11:01
      to nie musi być refluks.
      spróbuj podać ponownie nutramigen i zaobserwuj, co będzie. pediatrzy często nie rozpoznają nietolerancji laktozy.
      moja córka jako kilkumiesięczniak nie chciała pić mleka modyfikowanego (walczyliśmy o każde 10 ml), w nocy b. często budziła się i nie chciała spać. nie miała typowych zaparć, choć wypróżnienia były raz dziennie i z trudem. poza tym przybierała na wadze i wszystko wydawało się ok (nie miała wysypek, ulewania i innych sensacji).
      największym problemem były noce, bo żadna nie była przespana w całości. pediatrzy nas zbywali: chcecie spać przy małym dziecku? w końcu trafiłam na mądrego lekarza, który wysłuchał i poradził, by odstawić nabiał. i cudem po dwóch dniach córka zaczęła normalnie spać, tzn. wybudzała się raz lub dwa razy w ciągu nocy, lecz nie tak jak wcześniej co godzinę.
      ku naszemu zdziwieniu chętnie piła nutramigen (wiadomo jak to smakuje). na nutramigenie była do 3. roku życia.
      • blanka0 Re: Refluks ukryty? Prośba o radę 24.06.14, 08:29
        moja starsza córka przespała wiecej niz 3 h ciągiem w nocy jak skończył a 4 lata, do prawie 5 rz piła bebilon pepti.
        Tez chodziłam po gastrologach itp.
        Nadal sie wybudza, a młodsza spi jak niedźwiadek.
        Taka chyba juz natura,
        płakałam z wycieńczenia, jeździłam po rożnych lekarzach, psychologach, neurologach itp.
        Traciłam nadzieje, wróciłam do pracy i ledwo na oczy widziałam.
        teraz ma 7 lat i juz jak sie wybudza wie ze mam mamy nie budzić.
        Pierwszy jakiś tam serek dostała około 5 rż.
        Debridat tez przerabialiśmy.
    • maxiamamma222 Re: Refluks ukryty? Prośba o radę 20.08.14, 18:13
      Droga Sylwio,
      Mam nadzieje ze twoja córeczka i ty lepiej sie czujecie i sytuacja u was sie poprawiła. Ja postanowiłam podzielić sie moja historia. Kto wie moze komuś kilka informacji okaże sie pomocnych.
      Wszystko co opisujesz Sylwio na temat twojej córeczki bardzo przypomina mi sytuacje z moim synkiem.
      Współczuje ci bardzo bo wiem z doświadczenia jak cieżko jest patrzeć jak dziecko płacze wykręca sie nie chce jesc i spać i biedactwo sie meczy a rodzic razem z nim.
      Mój Maxiu ma teraz prawie 4 mce. Od urodzenia bardzo dużo płakał i nic nam nie spał. Na początku myślałam ze powodem był moj brak mleka w piersi ( ściągałam przy pomocy breast pump i miałam z obu piersi 15 ml tylko). Pediatra poleciła nam dokarmianie mlekiem w proszku i dalsze ściąganie z piersi. Maxiu niestety mimo butelki mało co jadł a każde karmienie to była walka by choć troszkę go nakarmić. W większośći niestety to co zjadł to mu sie ulalo i rezultat był taki ze zanim go nakarmilam odbijam i potrzymalam w pozycji pionowej przez 30 min to mały znowu w płacz bo głodny bo w brzuszku prawie nic mu nie zostało a głodny budził sie co chwilke. Tak mijaly nam dni w płaczu na ciągłym kolysaniu w fotelu w pozycji pionowej,jeździe samochodem w środku nocy spacerach w ogół osiedla o 3 nad ranem by usnął ale niestety nie pomagało nic a ja po kulku tyg żyjąc na 15 min snu ledwo trzymałam sie na nogach.
      Nie będę opisywać wszystkiego bo zajęło by to wiecznośc a dodam tylko ze pediatra poleciła nam inne specjalne mleka w proszku. Takze wykryto reflux ale na temat reflusu za chwilke.
      Podejrzewano uczulenie na mleko laktozę bo ja nie mogę jej trawic. Maxiu był
      Na 3 innych melkach w proszku po kilku tyg zeto poprawy. Następnie Uzywalismy rownież Nutramigent i Alimentum. Jednak mimo ze to specjalne mleka w proszku dla dzieci z alergia pokarmowa tez Maxiowi nie pomagało. Odmawiał butelki wyginął sie i płakał godzinami. Po wielu wizytach u pediatry i tyg męczarni zobaczyliśmy Gastrologa. Ona zrobiła test kupki dziecka i okazało sie ze mimo bycia na Nutramigen Maxiu ma alergie na proteine mleka. Test kału potwierdził obecność krwi z jelit wynik alergi na nawet Nutramigen.
      Od tego czasu Gastrolog przepisał nam Neocate specjalne mleko w proszku. Inne mleko o podobnym działaniu to Elcare.Jest to amino Acid based formuła sorrki ale mieszkam zagranica i tutaj tak nazywana jest to mleko w proszku. Jest ono bardzo drogie ale zaczęliśmy kupować i podawać Maxiowi. Takze od 3 tyg życia dziecka na to ciagle ulewanie pokarmu i to w dużych ilościach pediatra doradziła nam dodawanie kleiku ryżowego błyskawicznego do mleka w proszku (sprawdź proszę czy produkt nie zawiera soji, my używamy Beechnut brand ale my mieszkamy w USA, wiem ze Gerber ma części śladowe soji wiec nie polecam). Zagęszczanie kleikiem dużo pomoglo dziecko zaczęło przybierać na wadze i spać 1,5 do 2h

Co do nadkwasoty to Maxiu od urodzenia ma w gardle tyle flegmyy ze az mu warczy i bulgocze. Pediatra oznajmiła nam ze to pierwszy znak reflusu u niemowląt. Na początku przepisała nam Zantac ale po 2 tyg nie było żadnej poprawy. Farmaceuta wyśmiała nasza pediatrę i powiedziała ze Zantac ma bardzo łagodne działanie. Przy silnym refluxie polecają Prevacid, Prilocec albo w skrajnych przypadkach Nexium.
      Maxiu jest na Prevacidzie od maja. Poprawa jest taka ze nie odmawia butelki pije( wcześniej to zaczął agresywnie pic tak jakby chciał przepłukać gardło i popchnąć w dół ta nadkwasote a pozniej w płacz) Teraz zje butelkę i mniej marudzi. Niestety ma silna nadkwasote bo w samochodowym foteliku nie usiedzi (ściska mu brzuszek siedzenie mimo dostosowywania ustawień fotelika, kwas mu prawdopodobie podchodzi do gardła) i niestety wyje w płaczu tak wiec nie mogę z nim nigdzie sie pojechać do sklepu itp. Wciaz ma te warczenia w gardle od flegmy lecz juz mniejsze. Za kilka tyg mamy ponowne szczepienia to pediatra zapewne zwiększy mu dawkę leku bo idzie ona proporcjonalnie do zwiększającej sie masy ciała dziecka.
      Co do refluxu to za poleceniem lekarza (proszę sprawdź ze swoim pediatra) nam pomogły następujące doktora zalecenia;
      1) podlozenie książki pod materac dziecka w łóżeczka czyli dziecko ma materac uniesiony pod katem i kwas nie podrażnia gardła

2) z nadzorem rodzica dziecko można położyć na brzuszek do spania drzemek- ale tylko z nadzorem dorosłego nie zostawiaj dziecka na spanku na brzuszek bez nadzoru.

3) używanie Prevacidu

4) kolysanie dziecka w pozycji pionowej

5) zagęszczanie bebika kleikiem

6) trzymanie dziecka w pozycji pionowej/siedzącej jak tylko sie da podczas zabaw

Dodam ze każde dziecko jest inne i co jednemu pomaga niekoniecznie moze pomoc innemu.
      Nam te ostatnie 4 mce przeleciały na obserwowaniu naszego malenstwa, stosowaniu rożnych porad i technik i zastosowuwanie tego co najbardziej odpowiada naszemu maluszku.
      Po tylu tyg kiedy w końcu lek nad nadkwasote zaczął powoli działać i Maxiu zaczął przybierać na wagę i mieć mniej problemów z brzuszkiem mamy nowe wyzwanie a mianowicie wyglada na to ze dziecku idą żabki wiec jest to czasami niekończąca sie zabawa.
      Pozdrawiam i życzę aby córcia i ty jak najszybciej pokonały ten "wyzywający" okres i mogły w końcu cieszyć sie sobą.
    • anilewed Re: Refluks ukryty? Prośba o radę 28.10.14, 17:23
      Witam,
      Minęło już kilka dobrych miesiecy- jak mają się Wasze maleństwa? Czy problemy refluks we minęły, jeżeli tak to co pomogło? Jestem mamą 11 tyg chłopca i tez zgaga my się z refluksem ukrytym. Mój synuś bardzo mało spi na dobę, budzi się co 30 min. Mieszkam za granicą, opieka zdrowotna kiepska, ciężko dostać się do specjalisty. Mój synuś strasznie charcze jak leży i to też go Wybudza. Nie mogę już tego słuchać, boje się. Podaje mu na własną rękę syrop gastrotuss baby z Polski i zagęszczanie czasem mleko nutritonem. Dajemy mu nutramigen bo podejrzewałam skaze. Wizytę u pediatry mamy za 2 tyg. Nie wiem już jak pomóc dziecku. Wyglądam jak wrak. Nie mam czasu zjeść. Żyje od karmienia do karmienia i ta nieustająco walka o sen dziecka sad. Proszę doradźcie coś, pocieszcie. Boje się ze będzie się źle rozwijał bo za mało spi- 10-11 h na dobę.
    • kornas85 Re: Refluks ukryty? Prośba o radę 15.01.18, 14:32

czy te konto jest jesszze aktywne, szukam kontaktu z sylwia_wo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka