typowamatka Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 29.04.16, 16:52 Drodzy Forumowicze... proszę o aktualne opinie o tym sanatorium! Szczególnie interesują mnie pobyty dzieci skierowanych na leczenie uzdrowiskowe z NFZ. Ja jadę z córką w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
abedn Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 04.05.16, 13:24 Witam, Ja byłam z dzieckiem jako opiekun w 2015, i może zacznę od pozytywu - blisko plaża i może. W mim odczuciu negatywów jest więcej NFZ refunduje tylko trzy zabieg w każdym sanatorium tego nie podważam... ale u mnie w łazience był grzyb, dziecko z problememi pulonologicznym... nie było w ogóle opieki dla dzieci jesteś z dzieckiem 24 h, miałam 20 min jak szli na gimnastykę, z tego co wiem w innych sanatoriach są poprostu przedszkola... jedzenie tego najbradziej nie rozumiem- przez trzy tygodnie codziennie były ziemniaki i przysłowiowy kotlet, po interwencjach dorośli dostali kaszę gryczaną, a dzieci ziemniak.... moje dziecko je ryż, kaszę wiec dla nas jedzenie było monotonne.... stołówka jest na zewnątrz więc jak jest łądna pogoda to nie ma problemu, gorzej jak pada bo wtedy to cała wyprawa.... pobyt wspominam dobrze ale to dzięki temu że była piękna pogoda i cały czas przebywaliśmy po za ośrodkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
typowamatka Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 04.05.16, 16:54 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Gdzieś w sieci wyczytałam że budynek C jest po remoncie. Jaki standard pokoi? Ten grzyb mnie przeraża! Dwa lata temu byłam z córką w Argentycie - pokoje/stołówka/gabinety zabiegowe - wszystko w ramach 1 budynku. Przedszkola nie było, tylko świetlica czynna bodajże 2 godziny dziennie (tak nota bene wylęgarnia zarazków). Odpowiedz Link Zgłoś
abedn Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 04.05.16, 13:26 Witam, Ja byłam z dzieckiem jako opiekun w 2015, i może zacznę od pozytywu - blisko plaża i morze. W mim odczuciu negatywów jest więcej sad NFZ refunduje tylko trzy zabieg w każdym sanatorium tego nie podważam... ale u mnie w łazience był grzyb, dziecko z problememi pulonologicznym... nie było w ogóle opieki dla dzieci jesteś z dzieckiem 24 h, miałam 20 min jak szli na gimnastykę, z tego co wiem w innych sanatoriach są poprostu przedszkola... jedzenie tego najbradziej nie rozumiem- przez trzy tygodnie codziennie były ziemniaki i przysłowiowy kotlet, po interwencjach dorośli dostali kaszę gryczaną, a dzieci ziemniak.... moje dziecko je ryż, kaszę wiec dla nas jedzenie było monotonne.... stołówka jest na zewnątrz więc jak jest łądna pogoda to nie ma problemu, gorzej jak pada bo wtedy to cała wyprawa.... pobyt wspominam dobrze ale to dzięki temu że była piękna pogoda i cały czas przebywaliśmy po za ośrodkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mamitaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 12.05.16, 23:31 Witam...jadę do Susmed z 5 letnią córką od 31.08 do 21.09 2016...czy ktoś również wybiera się w tym terminie? Poproszę o aktualne opinie ...dziękuję bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
typowamatka Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 13.05.16, 10:22 jeśli nikt się nie odezwie - ja postaram się zrelacjonować pobyt w trakcie jego trwania (10.08 - 31.08) Odpowiedz Link Zgłoś
anaska82 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 28.06.16, 14:00 cześć , ja również jadę z dzieckiem 5letnim w terminie 10.08-31.08 natomiast w ubiegłym roku byłam tam z 2dzieci (2skierowania) w tym samym sanatorium Susmed w okresie letnim - miałam wówczas studio czyli 2pokole z 1łazienką i korytarzykiem co było bardzo wygodne przy 2dzieci . Ogólnie było na prawdę bardzo fajnie, warunki dobre, jedzenie dość urozmaicone, często do posiłku były dodatkowe jogurty, owoce czy inne przekąski - na stołówkę trzeba było udać się do sąsiedniego budynku ale to na prawdę nie był problem, są 3zabiegi dziennie, plaża jest bliziuteńko, dla dzieci były organizowane dodatkowe atrakcje typu dyskoteki, teatrzyk, konkursy, ognisko, rejs statkiem itp. na terenie ośrodka znajduje się plac zabaw, siłownia plenerowa, wypożyczalnia rowerów (za opłatą - w ubiegłym roku było chyba 3zł) , można skorzystać z pralki (w ubiegłym roku było 6zł za pranie) można wypożyczyć lodówkę do pokoju (za opłatą) Na wyposażeniu pokoju były leżaki i koc plażowy, suszarka na ubrania na balkonie - warto jednak wziąć lub dokupić spinacze, był czajnik, szklanki, talerzyki, sztućce, telewizor. Pokoje sprzątane były co 2dzień, ale na korytarzu do dyspozycji był odkurzacz i inne niezbędne do sprzątania środki . Grunt to pozytywne nastawienie i miłe towarzystwo innych mam z dziećmi - a wszystko da się fajnie zorganizować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamitaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 05.08.16, 19:08 Hej...miałam jechać we wrześniu ale udało mi się zmienić termin na 10.08-31.08. Czyli się spotkamy?☺ Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_m36 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 29.06.16, 13:18 Witam, ja jadę tam z synkiem 6-letnim w tym samym terminie. Właśnie zastanawiam się jak tam dojechać (nie samochodem). Możesz pomóc w tym zakresie? Jakie połączenie wybrać? Pozdrawiam i do zobaczenia zapewne na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
anaska82 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 01.07.16, 15:44 nie wiem skąd będzie twoja podróż aneta_m36 , ale np. z Warszawy - Dworzec Zachodni jest autobus (np.pkspolonus.pl/pl/) - niestety całą noc się jedzie do Dąbek ok.9godzin i rano jest się na miejscu. Są też połączenia pkp ( np.Warszawa-Kołobrzeg, Warszawa-Włocławek, Warszawa-Koszalin ) ale potem trzeba się przesiąść na autobus do Dąbek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamitaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 13.05.16, 13:35 Dziękuję bardzo! Czy orientujesz się, czy można dostać L4 lub opiekę na dziecko w tym terminie...bo 3 tyg urlopu wypoczynkowego to ja już nie mam☺ Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 15.06.16, 16:12 nie na ta okazje tylko urlip. A kiedy skladalyscie dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
typowamatka Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 27.06.16, 20:28 bianeczkaa - my składaliśmy w kwietniu - termin mamy na sierpień Odpowiedz Link Zgłoś
typowamatka Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 27.06.16, 20:27 mamitaa - tylko urlop wypoczynkowy lub bezpłatny - nie można wziąć opieki Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 29.06.16, 00:17 A jak jest ze średnią wieku opiekunów? Bo jak patrzę gdzieniegdzie po fotkach, to same 60+, a przyznam, że chciałabym mieć kogoś o połowę młodszego, w swoim wieku. Nie mam nic do starszych, ale wiadomo Inaczej rozmawia się z mamą a inaczej z rówieśnikiem. Ogólnie chciałabym wiedzieć, jak idzie integracja dorosłych na takim wyjeździe, idzie sie dogadać? Odpowiedz Link Zgłoś
anaska82 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 01.07.16, 15:34 hej, z moich doświadczeń wynika, że w okresie letnim w sanatoriach z dzieckiem są to raczej rodzice z dziećmi, rzadko dziadkowie/babcie, więc większość opiekunów to mamy/ tatusiowie w wieku około 30-35lat jeśli chodzi o Susmed - z racji tego że są tam 3 osobne budynki, na terenie ośrodka są osoby w różnym wieku. Budynek A- są to w większości tzw. wczasy prywatne, budynek B- sanatorium osoby dorosłe (pewnie tam średnia wieku ok 60lat - ale dorośli mają swoją osobną bazę zabiegową i zupełnie inne godziny posiłków na stołówce , a budynek C - zakwaterowane są tam dzieci z opiekunami - tak bynajmniej było w ubiegłym roku . Odpowiedz Link Zgłoś
mamitaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 12.07.16, 15:36 Ja składałam wniosek na początku kwietnia i termin mam 31.08-21.09. Czy w Susmed jest jakiś pokój zabaw/świetlica? Jadę z 5 latką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anaska82 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 13.07.16, 13:20 W Susmed jest świetlica/ pokój zabaw w budynku C na 1pietrze, rodzice we własnym zakresie mogli z niego dowolnie korzystać podczas turnusu (klucz można było pobrać w recepcji). Natomiast takie zorganizowane zajęcia, prowadzone przez opiekunkę były kilka razy podczas turnusu - ale nie codziennie. Nie wiem czy tak jest zawsze, gdyż w ubiegłym roku jak tam byłam trafiliśmy na rewelacyjną pogodę i zdecydowanie lepiej dla dzieci było bawić się na plaży czy na placu zabaw, który de facto zarówno przed i po wszystkich posiłkach był głównym miejscem koncentrującym uwagę wszystkich dzieci i miejscem towarzyskich pogaduszek rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
iwon_aradzikowska1989 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 12.09.16, 20:43 WITAM. Jadę z synkie do Sanatorium Susmed w Dabkach od 21.09-12.10.2016. Czy jest ktoś kto też się wybiera w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
roksanna111 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 04.12.16, 23:40 Witam, byłam w Dąbkach w terminie 2-23.11.2016 z dwójką dzieci. Syn 4,5 roku. Córka 1,5 roku. Umęczyłam się strasznie. Mieszkaliśmy w budynku C. Każde wyjście na stołówkę, do recepcji czy do lekarza to ubieranie w kurtki, czapki, buty dwójki dzieci. Przynajmniej 5-6 razy dziennie.Koszmar. Załatwiłam sobie zatoki i po kilu dniach już byłam na antybiotyku.Dzieci też były chore. Najpierw starszy syn, potem córka.W pokoju nie miałam kabiny prysznicowej tylko kotarę (zasłonkę); woda rozlewała się po całej łazience i trzeba było ją potem do kratki zagartać takim specjalnym gumowym "zgartaczem". Internet nie działa dobrze we wszytskich pokojach. Na stołówce panie kelnerki b. szybko "sprzątają" ze stołów jedzenie nie patrząc w ogóle,że ktoś jest z 2 małych dzieci i potrzebuje trochę więcej czasu na posiłek. Lekarze też różni. Najbardziej wiarygodny z nich wszystkich był dr Suski.Sanatorium w ogóle nie powinno mieć podpisanej umowy z NFZ-tem na okres od października do kwietnia !!! Stanowczo odradzam, zwłaszcza tym mamom, które planują wziąć ze sobą drugie, młodsze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanna111 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 04.12.16, 23:43 c.d. Pani ze świetlicy miła i sympatyczna. Wspólnie z panią z biblioteki organizowały zabawy dla dzieci. Dobrze zorganizowane, wszystko dograne. Nie mniej jednak 2 dodatkowe kwestie związane ze świetlicą. Pierwsza: pani ma tam przerwę 11.45-12.00. Poza nią pani ma jeszcze 2 dodatkowe przerwy wymuszone śniadaniem o 9.15 (wówczas wszystkie dzieci są na stołówce) i obiadem o 14.15 (to samo). Nie bardzo rozumiem więc sens przerwy o 11.45. Poza tym nie ma toalety w świetlicy i dziecko jak chce się załatwić to musi zasuwać do pokoju. Po godz. 16.00 świetlica jest już nieczynna. Ale można wspaniałomyślnie wziąć klucz z recepcji. Oznacza to zostawienie dziecka (lub dzieci) samych w pokoju,ubiernie się w kurtkę i zasuwanie do budynku A (recepcji) po kluczyk.Ewentualne ubieranie wszystkich po raz n-ty i wspólna wyprawa. Po np.1,5h zabawy klucz trzeba koniecznie odnieść z powrotem ! Jeżeli nie to pani recepcjonistka dzwoni i robi awanturę, że klucz ma być w tej chwili u niej, bo inny rodzic chce skorzystać. Owszem.Rozumiem. Tylko na moje stwierdzenie,że może przekazać temu drugiemu rodzicowi, w którym pokoju jestem i że dam temu rodzicowi klucz bez problemu, pani w recepcji tłumaczy się rzekomą ochroną danych osobowych ( przecież przychodząc do mnie po klucz nie mówię mu jak się nazywam, ani gdzie mieszkam). Nonsens ! Dodatkowo dla drugiego rodzica chcącego zdobyć klucz łatwiej byłoby go wziąć od kogoś z budynku C niż ubierać się w kurtkę i iść specjalnie do recepcji. Jakieś komunistyczne absurdy.... Kwestia dodatkowych opłat: -parking 8zł/doba -lodówka do pokoju 7zł/doba (przy małych dzieciach raczej bez niej trudno) - mąż miał miał być z nami 3 dni na początku turnusu i 3 dni pod koniec turnusu; w związku z tym miała być dostawka do pokoju za 24,50zł / dobę. Okazało się, że dostaliśmy taki (większy) pokój, że płacił 49zł/dobę (bez wcześniejszego uzgodnienia z nami) W razie rezygnacji i wcześniejszego wyjazdu nie zwracają wpłaconych pieniędzy (chodzi o za opłatę opiekuna). Lekarze: dr Susuki kompetentny, fachowiec, dobre podejście do dzieci dr Koziński podejście do dzieci super dr Stanisławska flegmatyczna, mało kontaktowa, bez podejścia do dzieci Pielęgniarki: ogólnie o.k.Chociaż zależy na jaką się trafi. W połowie turnusu każdemu przysługuje przynajmniej jedna zmiana pościeli. Oczywiście nikt o tym nie mówi co by panie pokojowe nie miały za dużo pracy. Ale trzeba się upominać i biegać za nimi, żeby dały nową pościel. W Dąbkach trwa aktualnie remont głównej drogi. Są rozkopane chodniki, ruch jest wahadłowy. Spacer z wózkiem główna drogą jest nie lada wyzwaniem. Na pozytwną opnię zasługuję kierowniczka stołówki. Ludzkie podejście. Wyrozumiała.Jak miałam 2 dzieci chorych i sama byłam chora i ledwo się trzymałam na nogach zgodziła się na przynoszenie jedzenia do pokoju bez wymaganego formalnie zaświadczenia lekarskiego (przynajmniej 3 dni). Polecam wzięcie własnego inhalatora. Jak dziecko jest chore to wówczas można robić inhalacje samemu w pokoju (jest to wygodniejsze); leki i tak trzeba samemu kupić. Podsumowując, sanatorium to nie powinno w okresie jesienno-zimowym przyjmować matek z dziećmi. Zwłaszcza jak ktoś chce wziąć ze sobą drugie, młodsze dziecko to stanowczo odradzam ! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_krasuska88 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 03.01.17, 19:58 roksanna111 pięknie to Pani opisała właśnie dostałam decyzję na ten rok termin to 22.02.2017-15.02.2017 r. i od jutra zamierzam zrobić wszystko aby zmienić ten termin na lato ponieważ będę miała ze sobą dwoje dzieci 3,5 roku oraz 1,5 roku. tylko jedno dziecko mam na skierowanie orientuje się ktoś ile mogę zapłacić za to drugie? z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 12.01.17, 13:16 Jedynym sposobem na zmianę terminu jest pismo, nalepiej potwierdzone z pracy, że się nie otrzyma urlopu w danym momencie. Innym Sposobem jest zaświadczenie dziecka, że jest chore. Innego sposobu nie ma. Chyba że stać od nowa w kolejce. Jeśli drugie dziecko jest w pani łóżku to koszt ok 10 zł. Ja jade tak samo z 2 dzieci, ale złozyłm podanie o przyznanie mi konkretnego terminu i miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_krasuska88 Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 16.01.17, 22:23 O matko a mozna tak prosic o konkretny termin.i miejsce? Pierwsze slysze jak Pani to robi? Bo ja wyslalam podanie z prosba o zmiane terminu i zaswiadczenie od pracodawcy i nic wiele nie dalo... Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 17.01.17, 22:02 Dzisiaj zadzwoniłam i powiedziałam, że się pracodawca wycofał z wcześniej ustalonego terminu urlopu. Dostałam Dukat 27.02. Pani nawet mi dała możliwość wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
bianeczkaa Re: Sanatorium dla dzieci - Susmed - Dąbki - 2016 12.01.17, 13:17 Zapraszam na grupę poświęconą dzieciom w sanatorium www.facebook.com/groups/600947553423998/ Odpowiedz Link Zgłoś