Dodaj do ulubionych

Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk??????

28.09.04, 11:28
mój 8,5 miesieczny synek ma zapalenie gardła i lekarka przepisała mu
antybiotyk czy jest on konieczny ?czy nie ma innych sposobów na wyleczenie
chorego gardełka ?????????zaznaczam ze syn nie gorączkuje ,kaszle
spordycznie ,w nocy spi spokojnie bez kaszlu ,jest wesoły ,ma apetyt ????Czy
Zinacef jest konieczny ? Czy trzeba kłuc 2 razy dziennie malenką pupcię smile?

Pozdrawiam Gosiek- mama Wiktorii i Kacperka
Obserwuj wątek
    • justyna55 Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 11:44
      Witam, mój syn gdy miał 10 m-cy też dostał antybiotyk na gardło, ale w syropie.
      Z tym tylko, że on gorączkował i widać było że się źle czuje. W innych
      przypadkach, podobnych do twoich dzieci miały przepisywaną wit.c, coś do
      psikania do gardła, syropek przeciwzapalny i ewentualnie nurofen. To w zasadzie
      wystarczyło. A tak na marginesie to współczuję Ci i synkowi, że musicie chodzić
      na zastrzyki. Jaki lekarz teraz przepisuje dzieciom coś takiego!!??

Pozdrawiam życzę zdrówka
      • gosiek19 do justyny55 28.09.04, 11:50
        zeszlym razem mój synek o wiele wiecej kaszlał,bywało tez tak ze cała noc spał
        u mnie na rekach w pozycji pionowej bo strasznie go dusiło ,wtedy nikt z
        lekarzy (pierwszego kontaktu i pogotowia ) nie zaproponował antybiotyku,dopiero
        po Wizycie na Strzeleckiej okazało sie ze kacper ma zapalenie oskrzeli na
        skraju zapalenie płuc ,zapisano antybiotyi i nie było nic mowy o pozostawieniu
        go w szpitalu (nikt mi nie proponował) .Wczoraj pojechalam z nim na izbe
        przyjęc (na strzelecką i pani doktor powiedziała ze ma zapalenie
        gardła ,niezbędny jest antybiotyk i proponowała pozostawienie mi go w
        szpitalu !!!!!!!!Nie wiem ttylko dlaczego tak bardzo chciała go zostawic bo
        pytała mnie o to 2 razy !!!!!!!!!!!!!!!!!
    • aniask_mama Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 12:00
      Antybiotyk potrzebny jest wtedy, gdy chorobę wywołała bakteria, a nie wirus.
      Nie jestem lekarzem i nie potrafię ocenić, co spowodowało chorobę Twojego
      dziecka. Aby być na 100% pewność, że to bakteria nalezałoby zrobić wymaz z
      gardła, ale to trwa ze 3 dni...
    • mamaluna Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 12:56
      kolezanka pedzlowala gardlo gencjana swojemu synkowi
      podalam jej linka do tego watku, moze zajrzy i cos wiecej napisze pozniej

a w ogole to ufasz temu lekarzowi? jestes pewna, ze daje antybiotyki tylko w
      ostatecznosci, gdy nic innego nie mozna juz podac????
    • mama_szefusia Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 13:07
      A jak długo synek już na to gardło choruje. Może to jest jakaś przewlekła
      infekcja i chcą wreszcie z nią skończyć. Trochę to mi brzmi podejrzanie.
      Dziecko nie ma gorączki, czuje się dobrze a tu antybiotyk i to w zastrzykach.
      Może spróbuj się jeszcze szybko skonsultować z innym lekarzem (najlepiej takim
      ostrożnym w przepisywaniu antybiotyków). W końcu mimo, że są lekarstwami to
      antybiotyki też szkodzą i nie ma co podawać ich bez wyraźnej potrzeby.

Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
    • ajko Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 13:29
      Moja dwuletnia córeczka własnie choruje na zapalenie gardła
      (ostre).Kaszel,katar,goraczka,gardło bordowe.Pojechalismy z nią na dyzur
      pediatryczny i pani przepisała Klacid-antybiotyk.Po rozmowie tel.z nasza
      pediatrą okazało się,ze przy ostrym stanie zap.gardła podaje się antybiotyk(za
      względu na powikłania),ale nie Klacid(jest swietny przy zap.płuc,ale podawany
      przy infekcji gardła może nie zadziałać np.przy zap.płuc-brak wrażliwośi bakt.)
      Acha,tak na marginesie 3 na 4 przypadki zap.gardła wywołuja wirusy,a jeden
      bakterie(najczęściej paciorkowce).
      I do Gosiek 19-jezeli piszesz o Strzeleckiej w mieście Krakowie to swietnie
      zrobiłas ,że nie zostawiłaś dziecka w szpitalusmile))).Pozdrawiam,K
    • asia_waga Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 16:06
      Moj synek mial 2,5 miesiaca, kiedy przepisano mu wlasnie zinacef w zastrzykach.
      Uratowal nas wtedy przepis: nie daje sie zastrzykow w domu pacjenta, gdy ma on
      ponizej 3 miesiecy. Bylam wtedy wsciekla na pielegniarke, ktora mi to
      oznajmila. Lekarka uparcie twierdzila, ze inaczej sie nie da go
      wyleczyc /tydzien wczesniej stwierdzila zapalenie oskrzeli i przepisala ceclor,
      stan dziecka sie nie poprawil/. Pojechalam do szpitala /bylam tam tydzien
      wczesniej, wlasnie przypodejrzeniu zapalenia oskrzeli a nawet pluc/. W szpitalu
      stwierdzono, ze dziecko jest lekko podziebione /mialo czerwone gardlo, katar,
      nie goraczkowalo/. Kazali mi skonczyc antybiotyk, skoro zaczelam, i absolutnie
      nie podawac zastrzykow!!!
      Za jakis czas byla kolejna infekcja, poszlam wiec do innego lekarza. Okazalo
      sie ze Michas ma zapalenie uszka. Opowiedzialam lekarce o jego "przygodach".
      Ona na to antybiotyk to ostatecznosc. Zalecila: eurespal, calcium, drosetux,
      vit C i pedzlowanie gardla gencjana przez 6 dni. Minelo jak reka odjal.
      Tobie Gosiu radze skonsultowac sie z innym pediatra, jesli sama nie chcesz
      decydowac o odstawieniu antybiotyku.
      Zycze zdrowka
      mama E&M
      • gosiek19 Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 16:18
        no własnie dziewczyny
      • gosiek19 Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 16:23
        no własnie dziewczyny coraz bardziej zastanawiam sie nad tym czy on powinien
        brac te zastrzyki sad((((((,dzisiaj ani razu nie zakaszlał gorączki nie ma ,i
        wogóle po nim nie widze zeby był chory,poleccie jakiegośdobrego pediatre (nawet
        prywatnego ) w Krakowie to najwyżej bym podjechała go jeszcze przebadać zanim
        dostanie zastrzyk ..........

nie mam zaufania do lekarzy .....

pozdrawiam Gosiek19
        • mast1 Re: Czy na zapalenie gardła konieczny antybiotyk? 28.09.04, 22:02
          W naszym przypadku właśnie zapalenie gardła kilka miesięcy temu zadecydowało o
          zmianie pediatry. Maciek (2-lata) miał zaczerwienione gardło i przez 2 dni
          wysoką gorączkę, która trzeciego dnia spadła (zaczęło się w piątek wieczorem, a
          w poniedziałek rano już nie miał temperatury). Kiedy w poniedziałek poszliśmy
          do lekarki - zapisała w ciemno antybiotyk, mimo, że mały był świeżo po
          poprzedniej chorobie, też leczonej antybiotykiem. Wtedy się wkurzyłam - skoro
          stan dziecka był dobry, na gardle nie było nalotów, które w większości
          przypadków są przy infekcjach bakteryjnych - i tak naprawdę bez wymazu nie da
          się "na oko" stwierdzić przyczyny infekcji - to lekarka mogła się z tym
          antybiotykiem wstrzymać. Zabrałam synka do poleconego homeopaty - po 2 dniach
          dziecko było zdrowe wink i teraz do tej pory się u niego leczymy, a infkecje
          przechodzą jakoś łagodniej....Dobry lekarz to podstawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka