Dodaj do ulubionych

synek nie mówi

03.11.10, 15:46
Witam tyle tu wątków mam pytanie bo synek ma 3 lata i 2 mies i nie wymawia ani slowa tylko gaworzy po swojemu słyszeć słyszy rozumiec rozumie jakie są badania potrzebne? synek na 3 lata jest niski i waży 11 kg potrzebne może badania krwi? dziekuje
Obserwuj wątek
    • paulina.oliwier Re: synek nie mówi 03.11.10, 21:51
      opis pasuje do mojego dziecka, tylko ze wazy 15kg.
      mój syn ma 3lata i 3miesiace, jest niski, mówi pewne słowa ale tyle co dziecko roczne.
      paulina-kk@wp.pl napisz jak chces.z
    • mamano Re: synek nie mówi 04.11.10, 20:19
      Wydaje mi sie, że jezeli pojawia sie jakiekolwiek opóźnienie, a dodatkowo problemy z wagą to może byż sprawka hormonów, mam na myśli tarczycowe -TSH, ft4, ft3. Inną możliwością jest hipoglikemia - nagły spadek cukru, w wyniku czego dochodzi do szybkiej męczliwości, ospałości, zaburzeń wagi - mój synek ma to tylko w czasie infekcji, musi być często karmiony. Cukier najlepiej sprawdzic glukometrem na czczo, jeżeli jest poniżej 70 to warto obserwować. Powodzenia. Gosia
      • aga222821 Re: synek nie mówi 24.11.10, 19:37
        czyli co badanie krwi zrobic dziecku????
    • moyyra Re: synek nie mówi 24.11.10, 19:42
      to mam rozumieć, z e do tej pory ani razu synek nie mial badan krwi- choćby profilaktycznie?

poza tym pasowałoby przejśc się do logopedy
      pediatra nic nie mowi? nie ma uwag ?
      • aga222821 Re: synek nie mówi 24.11.10, 19:49
        badania krwi nie miał u logopedy byłam powiedziala opóźniony rozwój mowy skierowala do laryngologa bylam powiekszone migdalki badania sluchu nie zrobil bo maly plakał a musi byc cisza przy sprzęcie kazał przyjechac w tygodniu
        • aga222821 Re: synek nie mówi 24.11.10, 19:53
          mały ma 3i 2 mies ale kupuje mu ubrania na 92 cm jeśc je normalnie mleka nie pije juz dlugo tran dostaje multivitamol pediatra skierowala do laryngologa i logopedy. Z mową ten 3 migdał może ...a wzrost i waga niewiem może badanie krwi pomóżcie
          • illka1 Re: synek nie mówi 25.11.10, 09:20
            moim zdaniem przede wszystkim badanie słuchu !!!
            • aga222821 Re: synek nie mówi 25.11.10, 10:52
              w domu rozumie co mówie do niego slyszeć słyszy moim zdaniem ale czekam na badanie . chodzi mi tez o jego wage i wzrost jak na 3 lata to mało waży jak 2 latek
              • illka1 Re: synek nie mówi 25.11.10, 11:37
                mój ma prawie 3 lata i waży 17 kg ale to o niczym nie przesądza moim zdaniem. spotkałam sie z przypadkami że rodzico wydawało sie że dziecko rozumie i dobrze słyszy a w rzeczywistości to właśnie w tym tkwił problem..
                • ewelinaz25 Re: synek nie mówi 04.01.11, 18:59
                  Bo dziecko może rozumieć, kiedy przebywa sam na sam np. z rodzicami, problem występuje głownie wtedy, kiedy dziecko ma zrozumieć mowę w hałasie. Pacjenci z neuropatią słuchową mają duże trudności z rozumieniem mowy, szczególnie w hałasie.Mam podobny problem ze swoją córką, w marcu skończy 5 lat, mówi niewyraźnie, podczas rozmowy prowadzonej w normalnym (jak dla nas tempie), wyłapuje co drugie słowo i nie zawsze zrozumie to, co do niej powiedziałam. W grupie przedszkolnej nie zawsze rozumie wydawane polecenia, nauka piosenki czy wierszyka... na razie możemy zapomnieć. Jesteśmy po tradycyjnym badaniu słuchu (wyszedł niedosłuch), i teraz będziemy robić BERĘ - dopiero wówczas mam nadzieję, że poznam przyczynę.

Z mową bierną nie mamy problemu, pod warunkiem, że wydawane polecenia mówię powoli, wyraźnie i podniesionym tonem (wskaże lub zrobi, to o co proszę). Gorzej już z mową czynną, ćwiczymy dużo, problem jest z zapamiętaniem. Poza tym córka nauczyła się czytać z ust i bardzo sama pilnuje kontaktu wzrokowego podczas rozmowy.
              • mywork Re: synek nie mówi 25.11.10, 17:03
                a jak jest z apetytem? dobrze je?
                Mój syn miał mocny przerost 3 migdała co powodowało lekki niedosłuch, zanik węchu i smaku. Był okropnym niejadkiem, chudzinką, wypadł z siatki centylowej. Po wycięciu migdałka nagle wszystko się zmieniło, mówi "mamo jak to danie pięknie pachnie!", pięknie je. Ale dalej jest szczuplakiem :-). Zaczął też lepiej słyszeć (wcześniej też niby słyszał ale często nie rozróżniał niektórych głosek np. kotek-płotek i musiał się dopytywać co ktoś powiedział.
                • aga222821 Re: synek nie mówi 25.11.10, 19:20
                  jeść je wszystko mięso warzywa owoce zup pomidorówke i rosól tylko slodycze prawie wcale czekolady nie lubi soki kupilam mu tran witaminy calcium .......on wydaje dzwięki z siebie ale takie gaworzenie tylko
                  • 2_monni7 Re: synek nie mówi 26.11.10, 11:32
                    mam doświadczenie właśnie z moim obecnym 5 latkiem, który w wieku 3 lat bardzo nas niepokoił, bo mówił tylko pojedyncze słowa - dopatrywaliśmy się w tym nawet autyzmu, chodziliśmy z nim do ośrodka Krasnal na Tarchominie w W-wie. Napisz na moją pocztę 2_monni7@gazeta.pl, jeśli chcesz bliższych informacji, chętnie odpiszę, bo wiem dokładnie co czujesz:) Trafiliśmy na lekarza - pediatrę, który zasugerował, że niektóre dzieci niestety tak reagują na szczepionki, które mają mnóstwo toksycznych substancji, po prostu ich organizmy sobie z tym nie radzą. Można podać dziecku wtedy odtruwające leki homeopatyczne i na pewno przynajmniej na jakiś czas zrezygnować ze szczepień. Można zrobić też analizę włosa, są specjalne laboratoria, które robią takie analizy, wtedy widać, co w dziecku siedzi, zwykłe badanie krwi tego nie wykaże.
    • neska.20 Re: synek nie mówi 29.11.10, 18:01
      Witam, mam córkę 2 lata 7 m-cy, która też nic nie mówi. Od jakiegoś czasu zaczęła po swojemu "gadać", ale to nawet nie są sylaby. Jest bardzo drobna ok 10 kg mimo,że dużo je. Myślę ,że przez to, że jest bardzo ruchliwa. Od września chodzę z nią do logopedy i na rehabilitację. (dostałam skierowanie od rodzinnego i neurologa). Zajęcia mają ją zachęcać do mowy, nie tylko pokazywania co chce, ale komunikowania się z innymi.
      • marian770 Re: synek nie mówi 29.11.10, 20:46
        zachęcam do leczenia przyczyn nie mówienia a nie łagodzenia tylko jego skutków.
        w tym wieku można śmiało podawac tran ( najlpiej od Kirkmana ), Kwasy Omega 3 ( np. Eye Q ), czy DMG ( wit. B15 )
        • aga222821 Re: synek nie mówi 30.11.10, 09:49
          tran mam a te kwasy bez recepty?? można tak bez lekaża jeśli nie zaleci???? a środki uboczne tego co mówisz
          • marian770 Re: synek nie mówi 30.11.10, 18:13
            tran polecam od Kirkmana . tylko on ma wartośc lecznicza na rozwój mowy a nawet można osiągnąć spektakularne efekty w leczeniu spektrum autyzmu ( tak u nas było )

kwasy Omega 3 są bez recepty. najlepiej Eye Q ( ma najlepsze proporcje kwasów przez co ma najwyższą przyswajalnośc ). Ostatnio nasz neurolog dziecięcy zachwałał kwasy Omega 3 jako dobra metoda na rozwój mózgu ( głównie zwiększa koncentracje )

jedyne skutki uboczne brania kwasów Omega to możliwe zwiekszone sensoryzmy ( bardziej czułe na dotyk , lepiej wyostrzony słuch )
            • lusiaaa Re: synek nie mówi 17.12.10, 15:15
              Mam dobra radę, nie słuchac rad (nawet tych najlepszych na forum) a lepiej czas spedzic na znalezieniu dobrego:
              1) laryngologa, który zleci badania
              2) psychologa dziecięcego (który zdiagnozuje)
              3) neurologa dzieciecego
              a.... potem dokladamy długą i żmudną pracę matki pod kierunkiem logopedy

Kochana Matko z całym szacunkiem kieruj sie opinia dobrych lekarzy a nie ludzmi z forum, ktorzy nie biora zadnej odpowiedzialnosci za to co radza (nawet jesli trafnie). Moja laryngolog jak jej cos mowie ze przeczytalam na forum to "bialej goraczki" dostaje bo forum jest dobre ale jak potrafimy na zimno oceniac porady. A trudno cos rozsadnie i na zimno oceniac gdy czlowiek jest w potrzebie....
              A i łykanie roznych suplementow bez konsultacji z lekarzem....nawet w najlepszej wierze....Wydaj te pieniadze na prywatna wizyte u lekarza i skonsultuj zanim zaczniesz truc!
              To Twoje dziecko wiec szanuj je i zafunduj fachowa pomoc a nie przypadkowa z forum.
              • ewelinaz25 Re: synek nie mówi 04.01.11, 19:05
                jestem podobnego zdania, ale na pewno cennym staną się informacje nakierowujące gdzie się udać najpierw, jakie badania warto zrobić, no i dobrze poczytać inne "przypadki", bo wtedy się wie, że nie jest się samym i że wiele ludzi ma podobne lub te same problemy
                • de_la_hoya Re: synek nie mówi 05.01.11, 00:15
                  powiem szczerze, że gdy czytam prośby o radę czy gdy opisuję swoją drogę to jestem święcie przekonana, że osoba pytająca pyta, bo chciałaby skonfrontować nasze doświadczenia ze swoją wiedzą, bądź zebrać rady do kupy i skonsultować to z lekarzem
                  naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić, że ktoś od ręki zaczyna stosowac to co tu przeczyta
                  rozumiem desperację co poniektórych ale dzieci to nie króliki doświadczalne

moje doświadczenia co do tranu sa różne
                  mam dziecko poautystyczne które piło tran i mu się polepszyło tylko nie mogę powiedzieć, że to po tranie, bo w międzyczasie stało się kilka innych rzeczy które mogły mieć wpływ na jego odwieszenie się... po odwieszce mowa ruszyła niczym lawina i mając 2 lata wymawiał nawet R o imponującym zasobie słów nawet nie wspomnę
                  pił tran Lysi
                  młodszy syn nie miał takich problemów ale jest niemową a dokładniej mówi głównie w swoim dialekcie choć ma 2 lata i 8 miesięcy
                  po konsultacji z pediatrą kupiłam mu EyeQ, bo tak tu się zachwala ale efektów zero
                  EyeQ jest ponad 3 razy droższe od Lysi ale ojciec dzieci moich się wysilił i porównał składy obu produktów podawane na stronie i okazało się, że skład jest ten sam więc zastanawiam się w czym jeden jest lepszy od drugiego
                  • gra2010 Re: synek nie mówi 05.01.11, 07:53
                    A ja stosuje porady z forum wprost.
                    Z tzw. poradni zdrowia już dawno wypisałam synów bo brak mi sił do niekompetencji konowałów.
                    Ale cóż..tak to w życiu jest.
                    Odnośnie tranu. Problemem jest nie tylko ich skład, ale też fakt iż tran Lysi lub Moler nie jest oczyszczony z metali cięzkich takich jak rtęć. A tego dzieci z problemami z mową i autystyczne muszą się wystrzegac.
                    Ale oczywiście tego wszystkiego dowiecie się od lekarza.
        • aga222821 Re: synek nie mówi 30.11.10, 09:53
          wczoraj pediatra mi mówił że waga i wzrost niby ok dał skierowanie na laserowe badanie słuchu i czy ma 3 migdal bo to mu może blokować mowe i słuch mówił tez że chłopcy od 4 roku zaczynają normalnie sie rozwijac często co do 3 roku powoduje ten migdał jesli dziecko wszystko rozumie wszystko pokaze itd
        • aga222821 Re: synek nie mówi 30.11.10, 10:43
          a coś polskiego możesz podać ten tran kirkmana w polsce sie nie dostane ja kupilam tran gal o smaku cytrynowym dla dziecka
          • marian770 opis jak kupic tran od kirkmana 30.11.10, 18:21
            nie słyszałem o polskim dobrym tranie. wszystkie sprzedawane w Polsce zawierają palmityniany ( także Mollers czy Lysi ). ich wartośc lecznicza na mowę jest prawie żadna.

kupno tranu od Kirkmana jest naprawde proste.
            wystarczy sie zaopatrzyć w kartę kredytową najlepiej VISA ( choć Mastercard też chyba może przejść )

polecam ten ( 300 kapsułke ) . kosztuje nie tak duzo, a starcza na długo ( nawet na pół roku )

prod.kirkmanlabs.com/ViewProductDetails@Product_ID@98.aspx

tutaj opisywałem szczegółowo jak dokonać zakupu tranu od Kirkmana

forum.gazeta.pl/forum/w,17669,115016273,115065045,Re_Tran_Kirkman_latwo_dostepny_.html
      • aga222821 Re: synek nie mówi 30.11.10, 09:50
        10 kg to dużo mój synek 12 nie całe na 3 lata i 3 mies ...polecam słuch jej zbadac bo dziewczynki szybciej mówią niż chlopcy
        • neska.20 Re: synek nie mówi 30.11.10, 20:48
          Słuch ma dobry, bo miała badany. Od neurologa dostała Nootropil syrop, po którym niektóre dzieci zaczynają mówić, ale bez rezultatu, dlatego chodzę do logopedy i na rehab. (skier. od lek. rodzinnego do Ośrodka zaburzeń mowy i słuchu), a tam właśnie przede wszystkim praca z dzieckiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka