Dodaj do ulubionych

leukocyty w osadzie moczu

19.10.16, 15:22
Moja 10-miesięczna córeczka dwa tygodnie temu miała przez dwa dni gorączkę, poszliśmy do lekarza, stwierdziła że to trzydniówka ale zleciła jeszcze badania moczu. Gorączka na drugi dzień minęła, a w osadzie moczu wyszło 21-25 leukocytów. Dostała bactrim na 5 dni, po leku leukocyty w osadzie spadły o połowę. Dostałam zalecenie podania witaminy c i soku z żurawiny i kolejne badanie moczu po 5 dniach - wynik 10-25. Powtórzyłam badanie w innym laboratorium i jest 21-25. Co to może być? Dziecko nie ma żadnych objawów, brak gorączki - jest wesołe, uśmiechnięte, sika normalnie. Dziecko jest cały czas karmione piersią, nigdy nie chorowało. Jedyne co zaobserwowałam to w kolejce 3 następne zęby są już, a ma ich już 6. Miałyście podobną sytuację?
Nie wiem, co mam myśleć, jutro kolejna konsultacja u lekarza
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 15:50
      A nie ma odparzenia na sromie? Moja corka miała kiedys podwyższone leukocyty wpadnie z powodu mocno odparzonej pupci- jak wyleczylismy badanie wrócilo do normy.
      • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 16:11
        No teraz widać u niej zaczerwienienie, ale już sama nie wiem czy to odparzenie takie czy to już podrażniona skóra od tych woreczków do zbierania moczusad jutro pokaże to lekarce
    • kosa.bar Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 19:40
      Były tylko leukocyty czy bakterie też? Bo sama leukocyturia może wystąpić chociażby z powodu gorączki.
      • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 20:25
        Początkowo w próbkach nie wychodziły bakterie - dopiero w tym tygodniu w jednym badaniu wyszły nieliczne, w drugim - w innym laboratorium liczne. No ale mocz zbierany do woreczka - dziś akurat po paru minutach udało się zebrać - więc liczę się z tym, że mogą wyjść inne wyniki. Zastanawia mnie ten trop cewki moczowej - nie wiem czy to od przyklejania tych woreczków, czy wogle ale okolice cewki moczowej ma bardzo zaczerwienione - tak myślę, może przez to się podrazniły te okolice i wywołały wtórną infekcję? sama nie wiem sad
        • kosa.bar Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 22:44
          Skoro były bakterie to najlepiej wykonać posiew moczu. Zaczerwienie może być o etiologii grzybiczej, zdarza się często pod pieluszką.
          • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 21.10.16, 10:35
            witajcie, mam wyniki posiewu moczu - pałeczka gram ujemna - nieliczne - 10v3, ziarniaki gram dodatnie - taki sam wynik, flora bakteryjna nieznamienna. To chyba ok? Wynik pojawił się dzisiaj, wczoraj mała dostała furaginum i clotrimazol do smarowania - we wtorek kolejna wizyta i badanie moczu
            • melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 21.10.16, 10:52
              Badanie robione przed lekami? Jesli tak to wynik zapewne wynika z zanieczyszczenia próbki. Jak pobierany był mocz?
              • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 21.10.16, 11:48
                Badanie przed lekami, w srodę. Wynik dzis przyszedł. Czyli taki wynik ok jest? Mocz zbierany do worka standardowo
                • melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 21.10.16, 12:40
                  Posiew z woreczka jest do kitu. Trzeba do jalowego kubeczka łapać środkowy strumień moczu (wiem ze przy niemowlu to jest wyższa szkola jazdy ale warto)- inaczej to cuda wianki wyjdą.
                  Ja lekarzem nie jestem ale o ile pamiętam to moja pediatra miana 10do3 nie leczy bo to zapewne zanieczyszczenie.
                  • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 15:46
                    Witajcie, mala od zeszłego czwartku bierze furaginum - w miedzyczasie zrobiliśmy usg jamy brzusznej i wszystko okej, dziecko zachowuje się normalnie, dobrze je, sika i wszystko ogółem bez zmian. Dziś odebrałam wynik kontrolnego badania moczu - leukocytów jest aż 60-80. O co tu chodzi? Nie ogarniam kompletnie już tego, jutro wizyta u lekarza i nie wiem co będzie - boję się, że szpital jakiś już może bo wynik mnie poraził po prostu.
                    • melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 16:40
                      To jedyne odchylenie? Srom zaczerwieniony? Mocz z woreczka?
                      • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 17:45
                        Mocz z woreczka ale nasikała od razu i od razu zanieśliśmy do przychodni - mamy pięć kroków. Oprócz tego erytrocyty 1-3 wpw - przy normie 0-3, poza tym wszystko w normie, srom już okej po parodniowym smarowaniu clotrimazolem. Jedyny moj trop to efekt furaginy bo tylko to bierze
                        • aga.aga22 Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 18:08
                          Wydaje mi się ze jakby były same bakterie w osadzie ( weryfikacja mikroskopowa) tp moze oznaczac zanieczyszczenie probki badz bakterie np z cewki, okolicy sromu a niekoniecznie zum, czyli cos w wyzsYch drogach moczowych. Natomiast jak są leukocyty to już zum. Nie jestem lekarzem, ale jak maialam kiedyś alarm u mojego dZiecka (tylko ja miałam bakterie w osadzie a leukocytów nie), to dodzwonilam sie do lekarki dyzurnej na urologii w czd (moje dziecko jest tam pod opieką), to lekarka tylko pytała o leukocyty. Taa sama lekarka powiedziala ze posiew to ma sens zrobienie tylkk na oddziale bo w warunkach domowych będzie zanieczyszczenie, ale tu aakurat bym się nie zgodziła,jak sie dobrze umyje i łapie nie do woreczka.
                        • aga.aga22 Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 18:17
                          A i jeszcze - im szybciej zrobisz posiew tym lepiej, bedzie antybiogram i wiadomo jkai antybiotyk. Najlpeiej zrobic posiew przed antybiotykiem, bo moze np jutro lekarka Wam jakis przepisze, poxniej wynik może byc zafalszowany. A może bedzie chciała poczekac na wynik posiewu, tylko to trochę trwa, a jak widac u Was chemoterapeutyki typu bactrim nie baardzo pomagja. Sproboj moze (po posiewie)podac Vitabutin-sprpszkowana skoncentrowana zurawina, np dodawaj do mleka. Sok z zurawiny to naj c esciej sam cukier, podaj koncentrat (ekwiwalent duzej ilości żurawi ny). I nie martw sie beedzie dobrZe. W zależności od tego ile będzie u Was trwać ten stan, wykonaj po jakims czasie kontrolne usg brZucha.
                          • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 18:24
                            No ale posiew już był robiony - w środę przed lekami, po 5 dniowej przerwie po bactrimie i wynik taki- pałeczka gram ujemna - nieliczne - 10v3, ziarniaki gram dodatnie - taki sam wynik, flora bakteryjna nieznamienna.
                            • aga.aga22 Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 18:50
                              Przepraszam nie doczytałam. Też jestem ciekawa co powie Wasz lekarz. Ale ten wynik jesli chodzi o bakterie to chyba nienajgorszy. Tylko te leukocyty . Może ktoś mądry doradzi.

• melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 18:56
                              Zrób badanie moczu po porządnym podmyciu dziecka i zlapaniu sików do kubeczka. U moich dzieci z woreczków cuda wychodziły. Posiew też z kubka (sa takie specjalne plytki na posiew). Bo tak to bez sensu czas tracisz.
                              I jeszcze zasugeruje zrobienie badania kontrolnie w innym labie- u nas raz zanieczyscili próbkę bakteria szpitalna w labie- lekarz oglądający wynik powiedzial ze to niemożliwe bo przy takim mianie tej bakterii to na oiomie się ląduje a moja corka roznosiła gabinet. Powtorne badania gdzie indziej wykazały ujemny posiew.
                              • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 25.10.16, 19:01
                                No ostatnio badania na poziomie 20-25 byly powtarzane w drugim laboratorium i wynik badania byl ten sam. Posiew byl robiony w luxmedzie. Rozmawialamz kolezanka ktorej dziecko mialo bardzo podobne wyniki i u nich wyszla dwie bakterie ktore dodatkowo rozjuszyla furagina. No a co do posiewu to wydaje mi się, że jakby bakteria była to coś by wyszło - a wyszło w granicach normy - czyli prawie nic. Więc wiem, że nic nie wiem sad
                                • melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 26.10.16, 08:53
                                  Ile czekasz na wynik posiewu? Ja woziłam do szpitalnego labu- po sobie wiadomo czy cos rośnie a po dwóch wiadomo co. W luxmedzie swego czasu posiew tydzień robili co przy zum jest bez sensu bo nie mozna tyle czekać.
                                  Pozostaje wam iść do lekarza. Ja bym poszukała jakiegoś nefrologa bo możliwe ze będzie trzeba dalszej diagnostyki.
                                  • mojuu Re: leukocyty w osadzie moczu 26.10.16, 09:48
                                    Posiew był po trzech dniach i wynik okej tak jak pisałam. Dziś rano powtórka badań moczu, wieczorem nie dałam furaginy i wynik moczu był leukocyty 20-40 a wczoraj 60-80! Nie wiem, czy to ma jakiś związek z działaniem leku, ale dziś idziemy jeszcze do innego lekarza. Moja lekarka kazała kontynuować furaginę do piątku, ale ja mam jakieś wątpliwości
                                    • melancho_lia Re: leukocyty w osadzie moczu 26.10.16, 11:34
                                      To trzymam kciuki byś znalazła sensownego lekarza smile
                    • kaskumama Re: leukocyty w osadzie moczu 14.12.16, 06:02
                      Mojuu, czy mogłabyś powiedzieć, jak skończyła się sytuacja z twoją Małą. Ja mam podobną sytuację i nie mam pojęcia, w którą stronę iść i co to jest
      • lightbulbsun84 Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 20:30
        Warto zrobić posiew moczu, nawet jeśli lekarz twierdzi, że to nie potrzebne wink Z doświadczeń własnych i na podstawie rady mądrego pediatry - to może być też sprawa grzybiczna, spróbuj przez 3-4 smarować córce okolice sromu kremem Clotrimazol. Najlepiej przy każdej zmianie pieluchy, oczywiście po umyciu okolic intymnych ciepłą wodą. A potem powtórne badanie moczu. Powodzenia smile
        • lightbulbsun84 Re: leukocyty w osadzie moczu 19.10.16, 20:31
          3-4 dni oczywiście, zjadło mi literki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka