Dodaj do ulubionych

Niedoczynność? prosze o rade

27.04.17, 09:12
Witam.... kochani trafilam z corka lat 7 na bilans. Corka wagowo i wzrostowo ponizej 3 centyl, wzrost 112 i waga 18,5 kg. Przy rozmowie z pediatra wyniklo ze dostalam skierowanie na badania morfologi i tsh . Wynik z 4 kwietnia tsh generacja 5.290 wartosci referencyjne 0.280-4.300 dostaam skierowanie do endokrynologa ,powtorzylam wyniki przed sama wizyta tym razem plus ft3 ft4 wynik z dnia 22.04 to
tsh 6.720 wart ref 0.280 -4.300
ft3 3,78 wart ref 2,70-5,20
ft41.25 wart ref 1,1-1.7
trafilam do zabrza do endokrynologa na izycie usg tarczycy prawidlowe zero ognisk ,wszystko w normie.
Pani doktor przepisala enthyrox n 25 na okres 3 mc i za ten okres mam wrocic z ponownymi wynikami plus rtg nadgarstka i inne....
Czy jest tutaj ktos kto zna sie na tym ?oczywiscie nie chce podważać lekarza ale mam obawy podawac ten lek ,poprostu sie boje ze corka dopiero teraz zacznie narzekac na rozne dolegliwosci...;/ po podaniu tego hormonu .. noi zastanawiam sie gdybym nie trafila do lekarza i nie mialabym swiadomosci ze cos z tsh jest nie tak czy cos by sie z czasem pglebilo ....
prosze o rade kogos kto moze podawal dziecku ten lek ,kogosc kto moze cos powiedziec mi o tym wyniku . bylam u lekarza a tam jakby mowe mo odjelo , pytania nasuwaly sie w drodze do domu .....

Obserwuj wątek
    • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 27.04.17, 09:14
      pragne dodac ze corka urodzona z waga 2950 i od urodzenia zawsze mala drobna (filigramowa)
    • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 27.04.17, 14:25
      Wyniki hormonów tarczycy są w normie, tylko hormon przysadki za wysoki i wzrasta. Euthyrox to hormony tarczycy - czyli będzie ich we krwi jeszcze więcej (co ma spowodować obniżenie TSH i zapewne tak się stanie). Dziwna sytuacja
      • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 27.04.17, 14:25
        a o co chodzi z nadgarstkiem?
        • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 27.04.17, 18:19
          muszę zrobić zdjęcie nadgarstka w celu sprawdzenia wzrostu kośćca chyba robi to pod kątem tego ze ona mała Jest
          • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 28.04.17, 18:48
            A, rozumiem. Bo ja stara jestem - to z kolei jest zagrożenie osteoporozą.
            Niestety tarczyca ma związek z przyswajaniem wapnia. podajesz D3?
            • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 15:02
              nie nie podaję d3
      • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 27.04.17, 18:30
        czemu dziwna sytuacja? js już nic nie rozumiem?myśli Pani ze nie jest potrzebny lek?proszę coś doradzic
        • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 28.04.17, 18:51
          dziwna dlatego, że przysadka kieruje tarczycą wydzielając hormon TSH. Jesli go wydziela za dużo, to hamuje tarczycę i hormonów tarczycy jest za mało (niedoczynność). Jeśli wydziela za mało, to hormony tarczycy wzrastają (nadczynność). A tu widzę znacznie podwyższone TSH, a hormony tarczycy w normie. Nie rozumiem po pierwsze jak to możliwe, a po drugie: dlaczego podawać hormon tarczycy, jeślki jego poziom jest w normie... Czy lekarz widział też te wyniki ft3 i ft4, czy tylko oparł się na TSH? Bo to by tłumaczyło jego decyzję
          • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 28.04.17, 18:53
            A skąd jesteś? Ja leczę się w Sosnowcu, ale lekarka ma bardzo długie terminy oczekiwania na wizytę
          • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 28.04.17, 18:56
            z Rybnika niewiem lekarz twierdzi zę ma lekka niedoczynność a mój brat ma też z tarczyca hosimoto i też ma ft3i ft4 w normie. niewiem zgupialam nic tak naprawdę niewiem
            • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 14:23
              O, ja też jestem z Rybnikasmile No ale tutaj to nie mamy sensownego lekarza tarczycowego niestety.

W każdym razie wyniki sa niespójne i ja na Twoim miejscu nie poprezstałabym na opinii jednego lekarza. To jest zbyt ważne, żeby coś zrobić źle.
              • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 15:08
                mam nadzieję ze ze lekarz chyba wie co robi nie podalby leku wiedząc zę nie może ich podać. Mam taką nadzieję. A często czytam ze moze być taka sytuacja ze tsh jest wysokie a ft3 ft4 w normach i ze jest to niedoczynność .
                • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 17:55
                  No to jak masz takie przekonanie, to podaj hormon i tyle. Nie bardzo rozumiem po co ten wątek
                  • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 20:37
                    pytałam w nim czy ktoś stosował ten lek . a pytałam też pediatre i też kazał podać
                    • mamalgosia Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 20:42
                      Nieprawda, pytałaś:
                      Czy jest tutaj ktos kto zna sie na tym ?oczywiscie nie chce podważać lekarza ale mam obawy podawac ten lek ,poprostu sie boje ze corka dopiero teraz zacznie narzekac na rozne dolegliwosci...
                      A to jednak różnica
                      • agnieszka0033 Re: Niedoczynność? prosze o rade 29.04.17, 20:46
                        dziękuję ci zatem za opinię twoją w mojej prośbie .
                        • mama2be Re: Niedoczynność? prosze o rade 28.05.17, 22:14
                          Agnieszko, mam córkę z niedoczynnością, bardzo wysokie p: ciała, obraz usg -typowe Hashi. 3 lata na euthyroxie. teraz ma 11 lat. Po pierwsze rozumiem cię bo sama szukałam opinii 3 endokrynologów zanim podałam euthyrox.
                          Po drugie wartości tsh powinny u dzieci mieć wartość max 2-2,5. Wynik twojej córki jest nieprawidłowy.
                          Po trzecie oznaczenie p/ciał anty TPO i antyTG.
                          to poprostu podstawa!! Suplementacja D3, przy niedoborze 2000 j potem na stałe 1000.
                          Suplementacja selenu (2 orzechy brazylijskie na dzień) i cynku.
                          Z woj śląskiego polecam dr Faskę z Ligoty. Pomimo ze jestem z Warszawy, u niej konsultowałam córkę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka