Dodaj do ulubionych

Katar - olejek na poduszke

06.01.05, 12:28
Moj synek ma straszny katar. Ciezko mu oddychac, szczegolnie przez sen.
Słyszłam, ze sa jakies olejki. Kilka kropel na poduszke i ma sie odetkany
nosek i spokojny sen. Prosze, pomózcie. Co to za olejek? O co mam pytac w
aptece?
Obserwuj wątek
    • asiawi Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 12:46
      pytaj o olejek OLBAS,jednak musisz wiedzieć,że niektóre dzieci żle go znoszą
      musisz poprostu spróbować.Powodzenia
      • mamaigora1 Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 13:25
        No i uważaj z ilości a kropelek - juz jedna kropla moze u wrazliwca wywołac
        reakcje alergiczną (no i zapach jest baaardzo intensywny).
        Nam zalecono inhalacje (a własciwie nebulizacje na zimno sprężonym powietrzem
        roztwoem soli fizjologicznej), ukladac dziecko do spania głowka wyżej (np.
        książki pod nogi łóżeczka) - w ostateczności kropelki do noska nasivin (ale
        nebulizacje działaja tak samo jak kropelki).
        Olbas nam odradzono, poniewaz jest to śreodek zbyt silny dla niemowlęcia.
        • gossia2 Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 13:59
          Co to jest nebulizacja?
          • dot76 Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 14:13
            Pewnie chodzi o inhalację (cóż za mądre sformułowanie wink. Z olejkami to zależy
            jak duże masz dziecko i czy nie jest indywidualnie uczulone. W sumie olejki to
            są bardzo silnie działające substancje więc trzeba uważac i stosować sie do
            wskazuwek na ulotkach (i pamiętac o rozcieńczaniu). Jeśli chodzi o kropelki
            Nasiwin to niemożna ich używac jak dziecko ma "wysychający katar" bo mogą
            podrażnić śluzówkę. ale tak to są skuteczne bo zmniejszaja obrzęk w nosku.
            • kurova Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 15:32
              DZiwię się jak czytam,że matki na katar stosują leki obkurczające śluzówkę czy
              o zgrozo antybiotyki, na początek spróbować natury, mokre ręczniki na
              kaloryfer, nie za gorąco w pokoju, maść majerankowa pod nosek, maść Olbas na
              klatkę piersiową lub Pulmex Baby, Sterimar do noska,herbatka Hipp na
              przeziębienie( najlepsza rzecz na katar).Oczywiście to wszystko nie naraz.A ten
              olejek Olbas o który pyta autorka postu, to faktycznie jak tu już wspomnino,
              nie za dużo, bo sama się przekonałam, że później w nosie bardzo boli.
              • dot76 Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 16:02
                Podobno dla bardzo małych dzieci z Olbasem trzeba ostrożnie bo może uczulać.
                Ale "starym" polecam - na sobie wypróbowałam inhalacje i bardzo pomaga. Nasivin
                tez probowałam na sobie (to te krople obkurczające co nam lekarz zaleciła, na
                marginesie antybiotyk proponowała!! ale odmówiłam) ale strasznie mi podrażniły
                zamiast nos udrożnić. Dziecku więc niepodałam.
              • lola211 Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 16:34

>DZiwię się jak czytam,że matki na katar stosują leki obkurczające śluzówkę
                czy
                o zgrozo antybiotyki,

Chyba nikt od razu nie stosuje mocnych srodkow, tylko zaczyna wlasnie od
                naturalnych.Tylko co zrobic, gdy te wszystkie naturalne metody zawodza? Bo moze
                trudno uwierzyc, ale sa przypadki gdy te wszystkie majeranki i Hippy nie zdaja
                egzaminu i trzeba siegnac po cos skuteczniejszego.

--------------------------------------------------
                Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
          • lola211 Re: Katar - olejek na poduszke 06.01.05, 16:30
            Nebulizator to takie ustrojstwo, do ktorego wlewa sie lek i podłacza do
            inhalatora.
            Inhalacja kojarzy mi sie z wdychaniem goracej pary, nebulizacja z inhalacja na
            zimno.
    • gossia2 Re: Katar - olejek na poduszke 07.01.05, 09:26
      Dziekuje za liczne odpowiedzi
      Nabyłam Olbas Oil i okazalo sie, ze niestety to jednak nie dla nas.
      Dalam dwie kropelki na pieluszke tetrowa zawiezszona przy lozku.
      Krzys (2,5 roku) natychmiast dostal ataku kaszlu. Najpierw myslalam, ze moze
      kaszel nasilil mu sie przed snem. Ale gdy nie ustepowal i na koniec Krzys
      zwymiotowal, zabralam pieluszke z olejkiem z pokoju. Kaszel natychmiast
      przeszedl. Chyba nie bede eksperymentowac i pozostane przy mokrych recznikach i
      wysoko ułozonej główce.
      Jeszcze raz dzieki.
      Mama Krzysia
    • olejkowyszal Re: Katar - olejek na poduszke 24.06.23, 19:04
      np taki: aromalab.pl/produkt/na-katar/
      ale nie na poduszkę tylko na chusteczkę lub ręcznik papierowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka