Dodaj do ulubionych

Grube dziecko

17.01.05, 10:23
Dziewczyny jak przemówić koleżankce do rozumu.Powiem jak jest .Koleżanka 4
miesiące temu urodziła dziecko chłopca,śliczny naprawde.Ostatnio ją spotkałam
z małym na spacerze(przez te 4 mieś,nie widziałyśmy się)i zobaczyłam w wózku
potworka.Dziecko ma 4 mieś.i waży ponad 11 kg!!!!!!!!!!!To chyba nie jest
normalne.Zapytałam się jej czemu on jest taki"pulchny",a ona na to,że coś ma
z pokarmem miała iść zbadać pokarm(karmi piersią) ale nie ma czasu!!!!Ten
chłopczyk domaga się piersi co 15 min,i ona go karmi co 15 min,bo
inaczej"ryczy" jak to powiedziała.No i co z tym fantem zrobić???Przecież
zatuczy tego chłopczyka.Magda
Obserwuj wątek
    • mama_radka Re: Grube dziecko 17.01.05, 11:37
      To za dużo. Jak na ten wiek. Mój szkrab ma skonczone 16 miesięcy i waży 15 kg,
      ale przy tym jest ogólnie duży, a i tak uważam, że mógłby troszkę mniej ważyć,
      ale na początku wazył sporo bo 4300, więc trudno aby był chudzielcem. Tak sie
      zastanawiam, czy ta koleznak jakoś nie dokarmia? I tak się zastanaiam jak duży
      się urodził bobas. Choć i tak to się wydaje niewiarygodne, o czym piszesz, bo
      dzieci powinny potroić swoja masę urodzeniowa mając roczek, a nie cztery
      miesiące. a może to dziecko jest na coś chore, a co lekarze na to , przecież
      musi mama z nim chodzić do lekarzy, choćby na szczepienia.
      • mogli26 Re: Grube dziecko 17.01.05, 13:10
        Już odpowiadam.Mały jak się urodził ważył ponad 4 kg,więc był dużym
        dzieckiem.Koleżanka nie dokarmia chłopca,karmi tylko i wyłącznie piersią,mały
        nie chce nic z butelki,nawet herbatki.Koleżanka była z dzieckiem u
        lekarza,robiła mu wszystkie badania,i dziecko jest zupełnie zdrowe.
        Jak pisalam wczesniej lekarze twierdza że ona ma coś z pokarmem ale co to nie
        wiem,bo nie zbadala pokarmu.Zgadzam się z tobą,że dziecko potraja swoja wagę
        urodzeniową mając roczek.Moja córcia ma prawie 4 latka i waży 19 kg,a urodziła
        się z wagą 4.200,więc też nie była malutka.No więc nie wiem co jej poradzić?!
        Pozdrawiam
        • mysiam Re: Grube dziecko 17.01.05, 15:38
          no ...fakt trochę dużo.Ja też jestem mamą ,której syn ważył 3980 ,czyli
          całkiem konkretniesmileDo 6 m-ca włacznie karmiony tylko piersią .W wieku 4 m-cy
          miał 8 kilo!!!!!!Byłam przerażona ,zamęczałam pediatrę pytaniami .Ona spokojnie
          tłumaczyła ,że na pokarmie naturalnym nie utuczę dziecka ...Nie wierzyłam .A
          jednak ,przystopował z przyrostem wagismile mimo iz apetycik miał niezły.Teraz
          ma 23 m-ce i waży 12 kilo.Ale fakt faktem 11 kilowy 4 miesięczniak jest
          trochę niepokojący...Ale może taka jego uroda i zrzuci wszystko jak zacznie
          raczkować?,pozdr,mysiam
          • minkapinka Re: Grube dziecko 17.01.05, 23:43
            ...Ale może taka jego uroda i zrzuci wszystko jak zacznie
            > raczkować?,pozdr,mysiam
            Jeśli będzie miał siłę raczkować...

Kasia

• maugerka Re: Grube dziecko 18.01.05, 13:16
              Jak na 4m-czne dziecko to dużo. Mój synek ma 21 m-cy i waży ok.15 kg - też
              uważam, że to dużo, ale należy do tych tzw. dużych dzieci., bo wzrostu ma 92 cm.
              Urodził się przeciętny (3400 i 56cm). Karmiłam go do 5 m-ca wyłącznie piersią i
              przybierał szybciutko. Od szczepienia do szczepienia ok.1600 (co 6 tyg).
              Powinna koleżanka zmobilizować się do tego badania pokarmu, a jeśli wszystko
              będzie ok., to po prostu czekać.
    • ewa2000 Re: Grube dziecko 18.01.05, 14:22
      Jest to zdecydowanie(!) za dużo, sporo ponad 97 centyl. Generalnie jestem
      przeciwniczką "rzucania dzieci na siatkę", bo każde rozwija się według własnego
      rytmu, ale to jest niepokojące. Jest kilka możliwości: albo koleżanka dokarmia
      go w sposób sztuczny i bardzo wysokokaloryczny( lub robi to ktoś z jej
      otoczenia), albo dziecko waży mniej a okutane w zimowe ciszki wyglądało na
      grubasa, albo ma poważne zaburzenia endokrynologiczne, które trzeba już(!)
      diagnozować i leczyć.
      • pszczolka10 Re: Grube dziecko 18.01.05, 17:47
        Witam!!Ja bym niepodnosiła takiej wrzawy .Mój starszy jak miał 5 miesięcy ważył
        11600 wszyscy mówili ze bedzie późno chodził ze kręgosłup mu się pokrzywi i tym
        podobne.A tu niespodzianka Miki zaczął chodzić jak miał 7,5 m-ca był bardzo
        ruchliwy od 6 miesiąca jadł dwie zupy przy czym tylko jedną z mięsem druga to
        same warzywa ale to raczej ze względu na alergie musiałam ograniczyć mleczne
        posiłki. Teraz ma 12 lat jest przystojnym młodym mężczyzną a fałdki zgubił
        zaraz po skonczeniu 2 lat. Ważne że tej "otyłości " nie towarzyszy żadna
        choroba np cukrzyca . a z reszty wyrośnie jak tylko zacznie biegać
        pozdrawiam Ania GG3331402
    • mruwa9 Re: Grube dziecko 18.01.05, 21:28
      Mnie sie wydaje, ze nie ma po co badac pokarmu, bo i co moze takie badanie
      wykazac? Raczej wydaje mni sie, ze w tej sytuacji nie ma sie co spieszyc z
      wprowadzaniem innych pokarmow, zwlaszcza tuczacych, typu kaszki. No i starac
      sie nie oferowac piersi na kazde stekniecie, moze maluch czasem sie nudzi, a
      zamiast zabawy mama oferuje piers? Wiele maluchow, ktore w niemowlectwie
      wygladaja, jakby uprawialy sumo (mowie o tych na piersi wylacznie), gdy
      zaczynaja sie ruszac, biegac, przestaja jesc i smukleja, przybierajac
      bardziej "ludzki" wyglad.Moj syn do nich nalezal, teraz mamy problem odwrotny-
      dziecko stalo sie niejadkiem, szczuplym i o proporcjonalnej sylwetce.
      • kopytko1 Re: Grube dziecko 19.01.05, 09:45
        Co to są badania endokrynologiczne i na czym to polega,kiedy je można robić?
        Ewa
        • zarebamon Re: Grube dziecko 19.01.05, 10:08
          Moja kolezanka miała podobny problem z córką w sumie to jeszcze ma....
          Karmila tylko piersią na zawołanie malej. Po pół roku jak mała była juz sporych
          gabarytów lekarze dali skieowanie do Centrum Zdrowia Dziecka do poradni
          endokrynologicznej i do poradni genetycznej - wszystko ok
          Dietetyk ustalił specjalną dietę, która trzeba przestrzegac i tyle.
          Dziecko ma teraz 2,5 roku jest żywe ale niestety jeszcze nie zrzuciło do konca
          swojej "nadprogramowej" wagi
          Monika
        • zzz12 Re: Grube dziecko 19.01.05, 14:41
          Badania endokrynologiczne to badania poziomu hormonow. Kiedy mozna je zrobic?
          Kiedy istnieja wskazania kliniczne, czyli jakas choroba wskazujaca na
          nieprawidlowa gospodarke hormonalna.
        • ewa2000 Re: Grube dziecko 19.01.05, 14:54
          Przede wszystkim trzeba udać się do pediatry, żeby dobrze zbadał dziecko i
          zasugerować mu konsultację endokrynologiczna, która polega m.in. na oznaczeniu
          pewnych hormonów. Nie pisze jakich, bo to zalezy od tego co stwierdzi lekarz
          badając malucha. Nie mniej wazne jest po prostu badanie lekarskie, i wywiad
          rodzinny.
    • kopytko1 Re: Grube dziecko 19.01.05, 19:15
      Dzieki za odpowiedz.Moja lekarka akurat wie ile wazy moj synek i ani razu nie
      zadala sobie trudu zeby zapytac o chocby jadlospis malego.Chyba przy okazji
      kontroli zapytam ja o te badania.
      Pozdrawiam,Ewa
      • kmyczek Re: Grube dziecko 20.01.05, 09:39
        witam
        moja koleżanka ma taki sam problem. Jej dzidzia urodziła sie majac 4070, teraz
        ma dwa miesiące i wazy 7 kg, tez ciagle by wisial na cycku. Lekarka kazała jej
        kupic smoczka i dopajac miedzy posiłkami zeby go oszukac. Podobno dzieci z duza
        waga urodzeniowa duzo jedza, ale bez przesady.
        pozdrawiam
    • antos7 Re: Grube dziecko 21.01.05, 19:29
      witam mamy grubaskow. moj antos gdy skonczyl 4 m-ce wazyl 10,350. karmiłam go
      tylko piersia. nie dopajałam. w niedziele moj chlopczyk konczy 9 m-cy i wazy ok
      12 kg. jak same widzicie nie przytył zbyt wiele choc rozczezylam jego diete. do
      6 m-ca karmilam go tylko piersia zanim rozszezylam diete rozmawiałam z
      lekarzem, ktory powiedział ze;
      1. minimum kaszek (antos dostaje 2-3lyz. kaszki do startego jablka lub innego
      owocu)
      2. duzo wazyw
      3.wczsniej wprowadzic miesko.
      rady pani doktor sprawdzily sie, maly nie gloduje, nadal karmie go jeszcze
      piersia. jest ruchliwy, sam juz staje i probuje chodzic przy meblach. ma
      trudnosci z raczkowaniem, ale moze taka jego uroda. pozdrawiam wszystkie emamy
      i prosze sie nie martwic. na piersi nie mozna dziecka przekarmic.
      AAAAAAAAAAAAA to ze wasze dziecko jest teraz otyle nie oznacza ze bedzie takie
      do konca zycia. moj lekaz powiedział iz bardzo trzeba uwazac w wieku
      przedszkolnym bo wtedy otylosc dziecka jest wynikiem naszych bledow
      zywieniowych lub jakiejs choroby.
      • kopytko1 Re: Grube dziecko 21.01.05, 20:16
        Hej mamusiu grubaskasmile
        Mój Adaś w wieku 8,5 m ważył 10 610 a teraz ma 20 miechów i waży 19 kg! I
        wierzcie mi on ie je chleba,kaszek,ziemniaków ani słodyczy.Preferuje właśnie
        mięsko,pod każdą postacią.Lubi ser żółty,jogurty,serki,oraz zupy.Do tego
        ryż,kasze i makaron też (ten akurat nie często jest) Lubił swego czasu
        banany,teraz je tylko rozgniata,to samo z jabłkami.Mało pije,chociaż ostatnio
        zrobił postępy w tym kierunku.Za to cycuś jest zawsze na 1 miejscu! Nocą także.
        Ale znam mamy które karmią swoje też cysiem i ich dzieci nie są takie ciężkie.Na
        razie mam zamiar odstawić go od cysia i zobaczymy co będzie.Aaa Adacho jest
        ruchliwy aż nadto...
        Oby to nie było jakieś choróbskosad

Ewa

a tu moje chłopaki
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka