Dodaj do ulubionych

CO NA ZAPARCIA????

08.03.05, 11:46
No wlasnie najpierw walczylismy z kolkami a teraz moja corcia bez czopka
glicerynowego ani rusz,no ale ile mozna, lekarka powiedziala, ze dopoki mala
je normalnie to ok. no ale jak ok jesli budzi sie o 5 i bardzo chce cos
zrobic i nie moze i znowu cierpi. Jesli znacie mamusie jakies dobre i
wyprobowane sposoby czy srodki to prosze o pomoc[ Debridat dawalam i na kolki
super ale na zaparcia w ogole nie pomaga]
Obserwuj wątek
    • twin2003 Re: CO NA ZAPARCIA???? 08.03.05, 13:45
      polecam oliwe z oliwek do dawaną do mlaka lub innych pokarmów - dwie łyżki
      stołowe na dobę. To kuracja długotrwała, ale bardzo skuteczna. Mój maluch wypił
      chyba z 2 litry oliwy w sumie, ale opłacało się. Teraz wypróżnia się
      regularnie. POlecam również jogurty naturalne, dużo durowych jawrzyn i owoców.
      • monisia98 Re: CO NA ZAPARCIA???? 08.03.05, 13:55
        ja miałam silne zaparcia u mojego synka, oprocz lekarstw i dopajania dużo, soki
        sa bardzo dobre na zaparcia ale nie wiem ile twoja córcia ma lat lub mies., mój
        mały miał kolki z zaprciami także orócz debridatu stosowaliśmy, czopki
        glicerynowe i termometr lekarka kazala kupic o bardzo drobnym koncu nasmarowac
        lekko wazelinka i delikatnie wkladac do pupci dzieki temu moj synek sie
        wyprózniał jak juz nic nie pomagało.
        • kingusi Re: CO NA ZAPARCIA???? 08.03.05, 18:59
          dzieki, sprobuje[mala ma 3 miesiace]
    • marghe_72 Re: CO NA ZAPARCIA???? 08.03.05, 21:04
      KArmisz piersia?
      Jesli tak to musisz zmienic dietę..

a rady dotyczące termometru i czopków .. hmm.. udawaj,ze ich tu nie było
      To moze tylko zaszkodzić. Córka przyzwyczai sie do tego,ze wspomagasz
      wypróznianie...
      • 19802302a Re: CO NA ZAPARCIA???? 09.03.05, 17:41
        Moja córeczka ma 2 latka i mam ten sam problem!-to juz trwa ponad pół roku!!!!
        podaje Debridat i Normalac! ale to nic nie pomaga!!!! czopki odpadają bo moje
        dziecko zaraz je wysteka! jest przy tym straszny płacz i robienie kopy przez
        czły dzień!!!!! lekarka uspokaja ,ze to normalne u takich dzieci!!!????
        najgorsze jest to ze pojawiła się krew!!!dodam ze moja córcia pije dużo soków,
        jogurtów ma dużo ruchu! CO ROBIĆ POMOCY!!!!
        • beataaas Re: CO NA ZAPARCIA???? 10.03.05, 12:13
          Mój mały ma ten sam problem. Ale od kilku tygodni podaję mu z poraną kaszą
          śliwki suszone zmiksowane (aby ich nie wyczuł gdyż wypluwa - bo to BE wg
          niego). Dodam że samych śliwek suszonych nie zje. Daję też soczek jabłkowy
          (taki dla od 5 m-ca rorzedzony wodą i lekko posłodzony-gdyż innego nie wypije)
          i herbtakę HIPP na ułatwienie trawienia oraz kompot z ugotowanych suszonych
          śliwek. Unikam podawania mu słodyczy i na razie spokój kopkę robi średnio
          rzadką dwa razy dziennie. Debridat, czopki też nie pomagały. Na razie działa.
          Spróbuj. POZDROWIENIA
      • kingusi Re: CO NA ZAPARCIA???? 10.03.05, 20:08
        termometru nie stosujemy tylko czopki inaczej nie da rady
        • maladorotka Re: CO NA ZAPARCIA???? 11.03.05, 09:39
          da rade, polecam Parafinum cum mentholum. Moje dzieci tez maily zatwardzenia i
          krew na kale, az madry pediatra dal recepte na olej parafinowy, EFEKT
          NIESAMOWITY. Trzeba brac przez trzy miesiace 2 razy dziennie, pozniej coraz
          rzadziej. Pozdrawiam
    • elaja1 Re: CO NA ZAPARCIA???? 10.03.05, 11:32
      no cóż... miałam ten sam problem i nie pomagała zmiana mojej diety. Nasz
      pediatra polecił wprowadzić soki i od prawie miesiąca tak robię (synek ma 5
      mies) a wczesniej przez 2 mies męczyliśmy się czopkami ale tylko raz na 6-7
      dni. Dziecko karmione piersią nie musi codziennie robić kupki. Lepiej z
      termometrem nie ekaperymentowac bo można rzeczywiście przyzwyczaic dzidzię do
      pomocy przy wypróżnianiu a to będzie dużo trudniej pokonać. Jak dziecko skończy
      4 mies. spróbuj sok ze słodkich jabłek potem z jabłkiem i winogronem- ten drugi
      jest skuteczniejszy. A co z witaminą D? W moim przypadku okazało się także że
      za zaparciami stoi także początek krzywicy. Podleczyliśmy krzywicę, soczki i
      teraz już jest lepiej. Powodzenia. Póki co, może pij sok z buraka?
      • kingusi Re: CO NA ZAPARCIA???? 10.03.05, 20:02
        dzieki za porady, sęk w tym, ze moja corak ma 3 miesiace wiec na soczki to
        troche za wczesnie, ja sama wyeliminowalam z diety juz wszystko co na pewno
        mogloby zaszkodzic[slodycze, mleko, tlusto w ogole nie jadam],niestety
        najgorsze jest to ,ze malutka chce zrobic i bardzo sie meczy ale nic z
        tego,jesli debridat, koperek nie pomagaja to juz chyba nic nie pomoze, dodam,
        ze po czopku glicerynowym[ z reszta pediatra na pierwszej wizycie jak miala
        kolki zalecil go podawac]jest kupa i do tego duza i ewidentnie po zapachu
        widze, ze jest zalegajaca, najbardziej martwi mnie wchlanianie zwrotne, bo
        jesli nie robi kupki to ona zalega.No coz chyba pozostaje nam poczekac na
        mozliwosc włączenia soczkow.Dzieki za odpowiedzi
        • marghe_72 Re: CO NA ZAPARCIA???? 11.03.05, 13:15
          Kingusi.. ale nie napisałs co Ty jesz.
          Wprowadź do swojej diety pokarmy, które ułatwiają wypróznianie..
    • edzia112 Re: CO NA ZAPARCIA???? 11.03.05, 12:46
      Nadia, jeżeli Twoje dziecko skończył 3 miesiące co możesz zacząć mu podawać
      jabłko ze słoiczka Gerbera. Na początku jedną łyżeczkę dziennie (obserwować
      dziecko),a później zwiększać dawkę. Mój syn ma obecnie 3 lata i wszystko mu
      wcześniej wprowadzałam i na nic nie ma alergii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka