morsom 14.03.05, 22:58 Cześć! chciałabym się dowiedzieć, czy podajecie swoim maluchom (mój ma roczek) krople Zymafluor, przeciwko próchnicy zębów, i jaką pastę do zębów polecacie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Krople Zymafluor 14.03.05, 23:06 elmex nigdy ie dawałam Zymafluoru ani innych tego typu specyfików Odpowiedz Link Zgłoś
arla5 Re: Krople Zymafluor 14.03.05, 23:22 ja podaje malemu Zymafluor od jakis 6 miesiaca,najpierw podawalam wg zalecen pediatry jedna krople, a teraz po kontrolnej wizycie u pedodonty na mala szczateczke do zebow daje 4 krople i tak czyscimy zabki,maly ma w tej chwili 15 miesiecy.wszystkie moje znajome tez podawaja swoim maluchom Zymafluor.Dodam ze maly ma ladniutkie zabki i na kolejna konrolna wizyte mamy przyjsc za ok.pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Krople Zymafluor 14.03.05, 23:31 Nigdy nie podawałam. Zęby myjemy teraz Bobodentem, wcześniej Denticą bezfluorową naprzemiennie z Vademecuum. Mała ma 12 zębów, z czego 4 nadal rosną (dwójki), pierwsze wykluły się jak skończyła 9 m-cy. Teraz ma 17 (kiedy to minęło?!), zęby zdrowe i śliczne Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
alicja30 Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 00:15 Nigdy nie podawałam i nie zamierzam ponieważ moja znajoma dentystka mi odradziła - fluor można przedawkować i jest to niebezpieczne. Moje dziecko ma 3 lata i również ładniutkie ząbki. A z tym Zymafluorem - czy to nie przypadniem kolejna sztuczka firm farmaceutycznych? Podobnie jak z preparatami witaminowymi. Spytajcie znajomych lekarzy, dentystów czy podają to wszystko swoim dzieciom. Ja znam kilku, którzy zapisują cudzym, ale swoim nie podają. Pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 08:52 Uli podawałzm od 2 tygodnia życia - w tabletkach, one są pudrowe, więc ładnie się rozpuszczają. Julek dostaje od 6 miesiąca życia. Oboje mają myte ząbki, Julenio pastą bez fluoru. Zęby mają zdrowe, silne i .... bialutkie, tak, więc nie jest chyba prawdą to, że fluor przebarwia zęby... Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 09:15 Zymafluor - krople, podawałam synkowi tak od roku, najpier 1 kroplę, w wieku ok. 4 lat 4 krople. Później tabletki (1mg). Dziś chłopak ma już prawie 11 lat i gdy chodzimy na kontrole dentystyczne, to lekarze dziwią się, gdyż twiedzią że nieczęsto w Polsce można spotkać dzieci w tym wieku bez próchnicy. Młodszy synek - teraz 4,5 roku - dostaje krople (0,114% - teraz 4 krople). Ząbki zdrowe. I nawet na geny nie mogę tego zwalić, bo u nas w rodzinie to wszyscy od samego patrzenia na słodycze mają już dziury w zębach ) Zymafluoru nie podaję bez przerwy. Jest to mniej więcej tydzień na tydzień, lub miesiąc na miesiąc. Pasty - początkowo elmex, później od ok. 3-4 lat tradycyjne dla dorosłych, ale minimalna ilość. Młodszy synek nie cierpi past dziecinnych, uwielbia blendamed. Starszemu wszystko jedno. Myje taką - jaka akurat jest. Dentyści a zymafluor - byłam u kilku stomatologów. Rozkłada się pół na pół. Są zwolennicy i przeciwnicy. Tylko zauważyłam pewną prawidłowość, przeciwnicy Zymafluoru są zaskoczeni widokiem niezepsutego uzębienia u dziecka. Czy to o czymś może świadczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 09:16 nie podaje synkowi podawanie fluoru ma sens jeśli robi się to nieprzerwanie przez 16-18 lat Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 10:00 Zatem w czym problem, żeby przez ten właśnie czas (16-18 lat) podawać? K. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 10:01 Napiszcie w jaki sposób podajecie i kiedy? Przed snem? Prosto do buzi? Dzięki za wypowiedzi, K. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 10:47 Ja podaję zawsze wieczorem, po umyciu zębów - czyli tuż przed snem. Starszy synek bierze już od 10 lat. Ale nie systematycznie, dzień w dzień bez przerwy. Ktoś kiedyś mi mówił, że przedawkowanie może spowodować przebarwienia na ząbkach,nie wiem, czy to prawda, ale żadne z moich dzieci przebarwień nie ma. Przy okazji, nie słyszałam, zeby w Polsce specjalnie ktoś wodę wodociągową fluorkował, a zdobycie od sanepidu stanu związków mineralnych w wodzie stanowi nie lada wyzwanie. Sądzę,że wyniesienie z IPNu Listy Wildsteina było o niebo łatwiejszym zadaniem ) Przy okazji dyskusji, to tak jak z tamponami i podpaskami, piżamą i koszulą nocną, czy budyniem a galaretką. Zawsze byli, są i będą zwolennicy iprzeciwnicy jednej zmetod czy ze specyfików. Część dzieci dostaje Zymafluor i ma zdrowe ząbki, część nie dostaje i też ma zdrowe. Zdarzają się dziurki w zębach dzieci dofluorkowanych, a także u tych bez fluoru (z własnych jednak obserwacji zauważam, że więcej tych dziurek u dzieci bez fluorku). I tak sobie jeszcze myślę, że nie wszyscy palacze umierają na raka, i niepalący też na płuca mogą zachorować. Ale to taka dygresja na boku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kazusek Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 10:15 Fluor można przedawkować!Decyzję o jego podawaniu, podejmuje się indywidualnie dla każdego dziecka.Ważne jest stężenie jonów fluorkowych w wodzie pitnej,zawartość jego w powietrzu itp., w miejscowości w której dziecko mieszka.Podajemy TYLKO wtedy gdy są niedobory.Zawsze powinien decydować o tym lekarz( gdyż ma najnowsze dane z sanepidu), po wywiadzie rodzinnym i badaniu dziecka. Czasami możemy bardziej zaszkodzić niż pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
vvega Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 10:27 ja nie podaje tych kropel, ani zadnych innych z fluorem, bo moje znajome (dwie) dentystki odradzily mi to - ze wzgledu na to co pisaly dziewczyny - mozliwość przedawkowania, powiedziały mi obie (niezależnie) że fluor uzupełnia sie u dzieci które mają jego niedobory, lub są chore na cos co może te niedobory stwarzać, albo jeśli rodzice uważają ze nie trzeba myć ząbków małemu dziecku to faktycznie ten fluor by sie przydał. lepeij jednak myć ząbki (ja teraz małej która ma 1,5 roku, myję ząbki samą woddą, bo ona nie umie wypluwac pasty)i stosowac odpowiednią dietę a nie faszerowac dziecko wszystkimi lekami (bo to lek) które są dostępne na rynku - ja tak do tego podchodzę. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 10:42 Nie podaję, odradził mi to i pediatra i stomatolog. W Polsce nie robi się żadnych badań na zawartośc fluoru m.in. w wodzie. Przedawkowanie fluoru jest dużo groźniejsze od jego niedoboru. Żeby zapobiegać próchnicy wystarczy myć dziąsełka po każdym posiłku, a później ząbki, nie dawać dziecku słodyczy, nie dawać w nocy słodkich soków i herbatek do picia i nie pozwalać usypiać przy piersi ani przy butelce. W pastach zwracać uwagę na zawartość triclosanu - co prawda działa bakteriobójczo ale jest też toksyczny, wybierać te, które go nie zawierają. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea odnośnie podawania Zymafluoru 15.03.05, 11:09 Autor: paraga Data: 15.03.2005 10:55 -------------------------------------------------------------------------------- Ja swojej córce podawałam Zymafluor najpierw krople, potem tabletki od 6 m do 1,5 roku żcyia. Teraz tego nie robię. Nie byłabym jednak skłonna tak dalece wyciągać wnioski jak mama, która pisze, że dentysta jest zdziwiony brakiem dziur w zębach gdy dziecko nie zażywało fluoru. Bzdura. Wystarczy dbać o zęby, odpowiednio je pielęgnować (kwestia słodyczy, picia w nocy osłodzonych napojów, w ogóle diety, ilości fluoru w pożywieniu, ilości i jakości szczotkowania, systematycznym kontroli itd...). Czemu teraz nie podaję Zymafluoru i nie zaczęłam tego robić przy młodszej córce? Bo dowiedziałam się o skutkach przedwakowywania i o zjawisku tzw. dziecięcej osteoporozy, skonsultowałam to z moim stomatologiem i ... oddałam do zbadania wodę pitną. Okazało się, że woda z kranu, którą pijemy zawiera 0,66 mgF/l (czyli akurat w przedziale górnym normy, bo powyżej 0,7 nie podaje się fluoru), natomiast dla ciekawostki ta sama woda przefiltrowana przez filtr Brita (wtedy wodę filtrowaliśmy, bo wydawało nam się, że robimy coś dobrego) zawierała fluoru 0,36 mg/l ((generalnie dolna granica). Cóż, sprzedawcy filtrów nie mówią nam wszystkiego, ale filtry pozbawiają wodę nawet cennych minerałów... Co do poinformowania lekarza o składzie wody... ten odesłał mnie do sanepidu, a pani w sanepidzie nie mogła mi takiej informacji udzielić, odesłała mnie do wodociągów, a oni znowu do sanepidu. W końcu tak mi na tym zależało, że zleciłam badanie znajomemu z politechniki, który taką możliwością wtedy dysponował. Przy podawaniu zewnętrznego fluoru, jeśli ktoś zdecyduje o takiej potrzebie, trzeba też pamiętać, że nie powinno się go podawać z posiłkami mlecznymi, ani innymi preparatami zawierającymi sole wapnia, magnezu lub glinu. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: odnośnie podawania Zymafluoru 15.03.05, 11:15 Autor: aleksandrynka Data: 15.03.2005 11:08 -------------------------------------------------------------------------------- lekarka synka powiedziała na wizycie w 12 m.ż., żeby nie podawać, bo niewiadomo, ile jest fluoru w wodzie. No i nie podaję - jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
eenia Re: odnośnie podawania Zymafluoru 15.03.05, 11:53 Nie podaję, fluorek to trucizna! przeczytajcie!!!! www.naturalhealingtoday.com/MAGPOLSKI/txtfluorek1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
paraga Re: odnośnie podawania Zymafluoru 15.03.05, 12:06 No rzeczywiście jest co czytać. I dlatego pozostanę przy swoim - nie podawać! Odpowiedz Link Zgłoś
polomel Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 12:16 Witajcie. Ja mojej podaje od jakis 2 tygodni. Mojej malej najpierw zrobilo sie przebarwienie na zabku a po jakims czasie zobaczylam ze wykrusza jej sie szkliwo (dodam ze zabki myjemy codziennie kilka razy). Znajoma lekarka zalecila nam podawanie 4 kropelek najlepiej na zabki z widocznymi przebarwieniami (mala ma niecale 2 lata) do tego mamy stosowac jeszcze paste do zebow Elmex. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: Krople Zymafluor 15.03.05, 15:59 Mój ojciec jest stomatologiem, podawaniu fluoru jst zdecydowanie przeciwny. Nie podaję córce, wychodzę z założenia, że nie tylko ząbki mają być zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pepcio Re: Krople Zymafluor 16.03.05, 08:50 witam! na temat fluoru rozmawialismy z kilkoma lekarzami, zarówno stomatolodzy jaki i pediatrzy, wszyscy byli zdecydowanie przeciw. mamy w rodzinie lekarza stomatologa i on najgłosniej twierdził, ze podawanie fluoru ma więcej wad niż zalet (sam swojej dwójce dzieci nie podawał fluoru). pep Odpowiedz Link Zgłoś
sizi1 Re: Krople Zymafluor 16.03.05, 14:54 Moja mama podje mojej siostrze Zymafluor juz 10 lat i zęby jak perełki!Ja podaję córce od kiedy skończyla 6-miesięcy! Owszem opinie lekrzy są podzielone ale proszę wsłuchać się w ich argumenty....Mieszkałam jakis czas w Niemczech i tam podaje się Zymafluor od pierwszych dni po urodzeniu ... i zapewniam Was, ze prochnicy, dziur w zebach ani innych skutków ubocznych po Zymafluorze tam nie widziałam! Moj mąż pracuje w wodociagach i zajmuje się "wodą" i u nas woda jest chlorowana a nie fluoryzowana, także fluoru w związku z piciem wody nikt nie przedawkuje!! (W Niemczech owszem woda była fluoryzowana i każdy dostwał do domu info o jej skladzie i w ten sposób kalkulował to np. z moca fluoru w tabletce. Zresztą moja siostra jest też stomatologiem i sama dziecku to podaje.... Fluor w tablektach - na Zachodzie podawany jest od bardzo, bardzo wielu lat i jakoś ludzie z tym zyją... Odpowiedz Link Zgłoś
bocha72 Re: Krople Zymafluor 29.06.05, 16:16 Hej! Ja tez mieszkam w Niemczech(polnoc)i tak , jak Pani napisala moj synus od samego poczatku dostaje tabletki Zymafluor.Na poczatku dawka 0,5 mg-1 tabl.dziennie, teraz ma prawie 3 latka i dostaje 0,25 mg dziennie(1 tabletka) Mysle,ze to tu normalne.Podobno ma je brac do czasu,kiedy pojdzie do szkoly.W tym tygodniu bylismy 1 raz u dentysty-zabki sa zdrowe!Mam nadzieje,ze nie robie dziecku krzywdy podajac te tabletki. Pozdrawiam:0) Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Krople Zymafluor 30.06.05, 10:54 Ja dziecku Zymafluoru nie podawałam, ale mam jedno spostrzeżenie w związku z całą dyskusją. Synek ma teraz 4 lata. Ząbki zdrowe. Kilka miesięcy temu pojawiły się jakieś białe plamki na niektórych ząbkach. Bylismy u dentysty. Plamki białe, twarde, nie próchnica, nie wiadomo co. Młody miał po raz pierwszy zabieg tzw. "lakierowania" to chyba takie miejscowe pokrywanie preparatem fluorowym. Też nie jestem do niego do końca przekonana. Szukam opinii. Natomiast te plamki na ząbkach po tym lakierowaniu zniknęły. Czyli może jednak mógł to byc brak fluoru? Od jakiegos czasu mieszkamy w Warszawie, nie mam pojęcia jaka tu jest woda. Ale sądzaąc po zapachu chyba bardziej chlorowana Odpowiedz Link Zgłoś
kobietta2 Re: Krople Zymafluor 02.07.05, 13:53 Mój syn ma 7 lat. Podawałam mu Zymafluor przez ok. rok, zaczęłam jak miał 7 mies. Niedawno byłam z nim po raz pierwszy u dentysty, który stwierdził, że synek ma wszystkie zęby zdrowe (zero próchnicy!). Teraz mam drugiego synka, naczytałam się o szkodliwości fluoru i sama nie wiem, co zrobić. Podawać,czy nie? Podobno fluor można przedawkować, ale te dawki, które się podaje są duuużo mniejsze. Sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Krople Zymafluor 02.07.05, 17:21 Wystarczy pasta z fluorem od 12 miesiąca (zaw. 250 ppm). Odpowiedz Link Zgłoś