Dodaj do ulubionych

Dziubnęłam się w oko

26.07.25, 21:02
Dziubnelam sie w oko kartonikiem (metką) od okularów które mierzyłam w sklepie. Dwie godziny temu. Na biału, poniżej źrenicy widoczna czerwona kropka wielkości 1/10 milimetra. Oko nie boli, dobrze widzę. Miałam założone soczewki, więc źrenica ochroniona.
Acha, w centrum handlowym kupiłam szybko sol fizjologiczną w ampułce i przemyłam.
Co robi ematka w takiej sytuacji?
Jest sens panikować? Czy obserwować i w razie czego do lekarza? Co powinno niepokoić?

Kiedyś pękło mi naczynko w oku i miałam zalane czerwienią pół białka, miało sie samo wchłonąć ale dostałam na to krople.

Jestem z tych panikujacych bardziej, więc doradźcie czy jutro na cito szukać okulisty?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 21:07
      Jesli nie czujesz w oku żadnego dyskomfortu i widzisz normalnie, to nic bym nie robiła
    • wrota.do.lasu Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 21:09
      Ja się kiedyś dziubnelam ostrą lodyzka krzewu kiedy go przycinalam....żyje, widzę, ból mega
      • eva_evka Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 21:26
        Ojojoj, wspolczuję. Boli od samego wyobrażenia. Dobrze, ze nic sie nie stało powoaznego. Miałaś ślad na białku po tym?
        • wrota.do.lasu Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 22:02
          Mikro kropeczkę ale pierwsza myśl będą jednookawink
          • eva_evka Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 22:09
            Moja pierwsza myśl to zakażenie całego oka.
    • arabelax Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 21:25
      jak tak mała kropka, widziszdobrzr, nic nie boli, to nic bym nie robila. jutro pewnie zniknie.
      Ja kiedys paznokciem przejachalam po białku na oku, chcialam zetrzeć palcem resztkę mascary. miałam podrapane, krew wokół ale dobrze widzialam, nie bolało, samo zeszło.
    • 35wcieniu Re: Dziubnęłam się w oko 26.07.25, 21:33
      Nic, co miałabym robić.
    • mia_mia Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 01:23
      Grubo ponad 20 lat temu, z nieznanej mi teraz przyczyny (raczej głupoty), rzucałam sobie do góry kluczykami od samochodu, niestety raz nie złapałam i ta metalowa część uderzyła mnie w gałkę, nie było śladu, krwawienia, nic, ale od tego czasu, kiedy patrzę na jasną powierzchnię mam w polu widzenia tego oka coś jak 2-3 ciemne plamki. Na co dzień zupełnie tego nie widać i nie przeszkadza, ale przy patrzeniu na niebo albo jakąś inną jasną powierzchnię widać je wyraźnie. Nie wiem czy wizyta u lekarza coś by zmieniła i nigdy się nie dowiem.
    • al_sahra Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 03:13
      > Co robi ematka w takiej sytuacji?

Dobrze, że przemyłaś sterylnym roztworem. Poszłabym do okulisty, żeby dostać antybiotyk. Przez zarysowaną rogówkę mogą dostać się do oka bakterie.

Ale na 99% nic złego nie będzie, więc bez paniki.
      • memphis90 Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 10:17
        Ale to nie jest na rogówce, tylko na twardówce. Rogówka boli bardzo, bo jest silnie unerwiona.
      • wrota.do.lasu Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 15:02
        Żeby tylko dostać antybiotyk wystarczy rodzinny wink
        • memphis90 Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 20:42
          Ale przy banalnym drapnięciu antybiotyk w ogóle nie jest potrzebny.
          • eva_evka Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 20:52
            Dzisiaj rano czerwona kropka zmieniła sie w takie jakby pęknięte naczynko, nie odróżnia się za bardzo od innych czerwonych kresek na gałce ocznej. Nie boli i widzę.
            Będę obserwowała jeszcze pod kątem infekcji, kiedyś miałam takie zapalenie, które ciągnęło się chyba 3 tygodni i skończyłam z antybiotykiem ogólnym.
    • mikams75 Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 10:28
      Wg mnie oczy szybko dają znać jak coś jest nie tak. Jeśli nic się nie dzieje, to bym nie biegała do okulisty.
      Moje dziecko kiedyś wsadziło sobie kredkę do oka. Rysowało taka dwustronna (żebym ja wiedziała, że to takie niebezpieczne....) i skupilo się na rysunku, z bliska niemal nadziewając oko na drugą stronę kredki. Płacz, czerwone oko, do tego jeszcze w bólach tarła oko... Ech, na szybko szukałam okulisty. U choć wyglądało to źle, to się dobrze skończyło.
    • healios Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 14:50
      Doradzam na cito terapie, CBT na przyklad. To musi byc bardzo meczace takie panikowanie przy byle dupereli
      • eva_evka Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 20:53
        To behawioralno-poznawcza? To juz byłam smile pomogła bardzo, ale w pewnych przypadkach lepiej buc ostrożnym, to oko, delikatny narząd.
    • bezmiesny_jez Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 14:53
      😀 Jak dojdzie do 2/10 milimetra to na SOR!
    • ankanka3 Re: Dziubnęłam się w oko 27.07.25, 22:43
      W podobnej sytuacji z miesiąc temu zaprzyjazniona okulistka doradziła krople Dexoftyal MD. One mają coś nawilzającego i regenerującego rogówkę. Pomogło. Ja nie miałam wylewu co prawda, ale czulam dyskomfort. Dziabnęlam się kwiatkiem. Pomogło bardzo szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka