Dodaj do ulubionych

drżenie rączek i nóżek u noworodka

17.03.05, 22:36
Dziewczyny, mojej koleżanki maluch ma zbyt trzęsące się nóżki i rączki, takie
drżące.Lekarz skierował ich na usg ciemiączka.Czy wiecie co to może oznaczać,
a może ktoś miał podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • asialub1 Re: drżenie rączek i nóżek u noworodka 18.03.05, 11:44
      A ile dokładnie dni ma dziecko? Bo moze wszpitalu sie nie dopatrzyli ze dziecko
      ma CRP za wysokie, wówczas jest taki objaw jaki opisujesz. Nie jest to nic
      groźnego, często dzieci sie z tym rodzą np gdy matka przeszla jakies zapalenie
      w ciązy lub przeziebienie. Wystarczy przez kilka dni podawac dziecku antybiotyk
      i wszystko wroci do normy i to CRp juz nigdy w zyciu nie da o sobie znac.
      Niestety trzeba bedzie wtedy z maluchem wrocic do szpitala.
      Ale drzenia tez moga wystepowac przez kilka pierwszych miesiecy bo uklad
      nerwowy jest niedojrzaly. Mimo wszystko niech kolezanka poprosi pediatre o
      sprawdzenie czy nie ma jakies choroby.
      Jezeli jednak bylo by to CRP i dziecko by bralo antybiotyk to przed pierwszymi
      szczepieniami powinno sie zrobic badania krwi i sprawdzic alat i aspat (próby
      watrobowe) czy sa w normie bo czesto po antybiotyku wzrastaja i wtedy trzeba
      sie wstrzymac ze szczepieniami dopoki nie zaczna malec. Zreszta po jakimkolwiek
      leczeniu antybiotykiem nalezy tak postapic, bo potem nie ma co sie dziwic ze
      wiele dzieci ma jakies komplikacje po szczepieniach.
    • mmc3 Re: drżenie rączek i nóżek u noworodka 18.03.05, 13:17
      Moja mała do 3 m-ca życia miała takie trzęsące się rączki i nogi. Bezposrednio
      po urodzeniu miała podawaną glukozę gdyż miała zbyt niski poziom. Pediatra
      stwierdził, że powodem może być za niski poziom glukozy i moja gestoza.
      Jednak lekarz twierdził, że nie ma powodów do obaw gdy po uchwyceniu trzęsących
      się rąk lub nóg przestają one drżeć, leczy gdy one drżą nadal z całą pewnością
      nie należy pozostawiać tego aż samo przejdzie. Nie wiem jak ta choroba się
      nazywa jednak koleżanka powinna wykonać badania zlecone przez lekarza.
      • asialub1 Re: drżenie rączek i nóżek u noworodka 18.03.05, 18:22
        Niski poziom glukozy tez moze byc powodem drzenia,przypomnialam sobie dopiero
        po przeczytaniu postu wyzej. Moj synek mial i CRP i niska glukoze i poziom
        wapnia po porodzie, dwa dni byl pod kroplówką. Ale lekarka ze szpitala
        powiedziala ze takie drzenia to wynik za wysokiego CRP przede wszystkim.
        • urszulas1 Re: drżenie rączek i nóżek u noworodka 19.03.05, 09:27
          Dzięki dziewczyny, koleżanka ma skierowanie na usg i do neurologa ale dopiero
          na przyszły tydzien i bardz się denerwuje... teraz mogę ją jakoś uspokoić ,
          dzięki waszym opiniom....
          • dadgam Re: drżenie rączek i nóżek u noworodka 21.03.05, 10:35
            mój synek miał drżenie raczek (sporadycznie, jak zasypiał przy piersi) do 5 miesiaca, robiliśmy badania ale na szczeście okazało się, że to niedojrzałośc układu nerwowego i samo minęlo bez śladu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka