30.03.05, 14:12
Byłam z córeczką u dentysty i pani stomatolog doradziła polakowac ząbki,
koszt jednego zęba do lakowania wynosi 50zł. Mam pytanie czy mozna to robic
na kase chorych, bo prywatnie sa to duże pianiądze. sad
Obserwuj wątek
    • e_madziq Re: Lakowanie 30.03.05, 14:50
      Fundusz pokrywa chyba lakowanie tylko zebów stalych, czyli np. szóstek. Za
      czwórki i piątki musisz niestety zapłacić 100%.
      Pozdrawiam, magda
      • czeskie Re: Lakowanie 30.03.05, 15:51
        To smutne. sad Ale dziękuję za odpowiedź.
        • ewa2000 Re: Lakowanie 30.03.05, 15:59
          Jest to świadczenie ponadstandardowe. Przyzwyczajmy się, że za wiele rzeczy już
          trzeba płacić, a za jeszcze więcej będziemy musieli w niedalekiej przyszłosci.
    • mamaluna Re: Lakowanie 30.03.05, 18:25
      dentysta poradzil mi, aby polakowac corce wylacznie stale szostki
      twierdzi, ze mlecznych nie ma potrzeby
      NFZ refunduje te 6-tki, ale chyba tez tylko do pewnego wieku
      ja sie wybieram na dniach ale prywatnie, wlasnie z 6-tkami stalymi
      • verdana Re: Lakowanie 30.03.05, 19:11
        Odpusciłabym sobie lakowanie mleczaków. One sa naprawde na bardzo krótko. Mój
        10 letni syn nie ma już ani jednego. Jesli będzie ubytek - trzeba wyleczyć, ale
        lakowanie to chyba tylko próba wyciągnięcia pieniedzy od dziecka ze zdrowymi
        zębami. Co innego stałe.
    • dzidziamamusi Re: Lakowanie 30.03.05, 19:31
      NFZ refunduje zabezpieczenie bruzd lakiem szczelinowym jedynie zębów szóstych
      stałych - do ukończenia 7 roku życia dziecka
      • makowapanienka2 Re: Lakowanie 30.03.05, 21:05
        A ja bym ci poradziła tak: jeśli dziecko ma duże bruzdy w zębach trzonowych to
        radziłabym zęby te lakować, ale jeśli ich powierzchnia jest w miare gładka to
        można sobie odpuścić. Zęby mleczne owszem są krótko ale też znacznie szybciej
        przebiega proces próchniczny. Moja córka miała zęby myte zanim skończyła rok a
        kiedy miała 2,5 roku zęby trzonowe zaczęły się jej psuć powodem były właśnie
        duże bruzdy w zębach( wyglądało to jak teren górzysty) i trudno było je domyć.
        • verdana Re: Lakowanie 30.03.05, 21:16
          Ha, mojemu tak samo zaczęły się psuć po lakowaniu...
          • dentystka2 Re: Lakowanie 30.03.05, 23:07
            Lakowanie zebow mlecznych wydaje mi sie zbedna procedura..najczesciej stosuje
            sie do tego celu laki-uszczelniacze na bazie zywic (kompozytow), ktore wymagaja
            bezwzglednej suchosci w trakcie zabiegu (konia z rzedem temu, kto mi pokaze 3-
            latka zdolnego do wysiedzenia kilkunastu minut w bezruchu z otwarta buzia na
            fotelu stomatologicznym, co jest warunkiem zachowania suchosci) i 100%
            pewnosci, ze w bruzdzie nic zlego juz sie nie dzieje (dokladne badanie
            stomatologiczne). Zalakowanie prochnicy przynosi wiecej szkody niz pozytku.
            Lepiej profilaktycznie lakierowac (pokrywac zab preparatem fluoru- lakierem
            fluorkowym) mleczaki, niz lakowac. A najlepiej zadbac o odpowiednio wczesna
            profilaktyke prochnicy, o czym mowa byla setki razy (pole do popisu dla
            rodzicow).
          • makowapanienka2 Re: Lakowanie 31.03.05, 08:05
            A u mnie przeciwnie, dwa zęby które nadawały się do lakowania i zostały
            zalakowane nadal nie mają śladu próchnicy.
    • albusdent Re: Lakowanie 30.06.16, 20:33
      Niezależnie od kosztu lakowania, warto poddać ząbki dziecka takiemu zabiegowi. To skuteczna walka z próchnicą. Za pomocą laku szczelinowego, czyli półpłynnego i utwardzanego światłem kompozytu, uszczelnia się bruzdy w zębach bocznych ? stałych i mlecznych. Zainfekowane próchnicą zęby mleczne mogą stać się źródłem próchnicy dla wyżynających się zębów stałych. Budowa zębów bocznych ? głębokie bruzdy i wąskie szczeliny ? uniemożliwia dokładne oczyszczanie i sprzyja rozwojowi próchnicy. Bruzdy powierzchni żujących zębów są najczęstszym miejscem pojawienia się pierwszych ognisk próchnicy! Obecność laku uniemożliwia bakteriom i płytce nazębnej zaleganie w bruzdach i w ten sposób chroni je przed rozwojem próchnicy. Lak uwalnia też jony fluoru, będące dodatkowym zabezpieczeniem zębów. Lak jest w kolorze białym lub mlecznym, jest więc mało widoczny. Lakowanie ?mleczaków? można wykonać już u 2-3 latków, a stałych w wieku 5-8 lat. To zabieg bezbolesny, trwający przez kilka minut dla jednego zęba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka