czeskie 30.03.05, 14:12 Byłam z córeczką u dentysty i pani stomatolog doradziła polakowac ząbki, koszt jednego zęba do lakowania wynosi 50zł. Mam pytanie czy mozna to robic na kase chorych, bo prywatnie sa to duże pianiądze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_madziq Re: Lakowanie 30.03.05, 14:50 Fundusz pokrywa chyba lakowanie tylko zebów stalych, czyli np. szóstek. Za czwórki i piątki musisz niestety zapłacić 100%. Pozdrawiam, magda Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2000 Re: Lakowanie 30.03.05, 15:59 Jest to świadczenie ponadstandardowe. Przyzwyczajmy się, że za wiele rzeczy już trzeba płacić, a za jeszcze więcej będziemy musieli w niedalekiej przyszłosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Lakowanie 30.03.05, 18:25 dentysta poradzil mi, aby polakowac corce wylacznie stale szostki twierdzi, ze mlecznych nie ma potrzeby NFZ refunduje te 6-tki, ale chyba tez tylko do pewnego wieku ja sie wybieram na dniach ale prywatnie, wlasnie z 6-tkami stalymi Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Lakowanie 30.03.05, 19:11 Odpusciłabym sobie lakowanie mleczaków. One sa naprawde na bardzo krótko. Mój 10 letni syn nie ma już ani jednego. Jesli będzie ubytek - trzeba wyleczyć, ale lakowanie to chyba tylko próba wyciągnięcia pieniedzy od dziecka ze zdrowymi zębami. Co innego stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: Lakowanie 30.03.05, 19:31 NFZ refunduje zabezpieczenie bruzd lakiem szczelinowym jedynie zębów szóstych stałych - do ukończenia 7 roku życia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
makowapanienka2 Re: Lakowanie 30.03.05, 21:05 A ja bym ci poradziła tak: jeśli dziecko ma duże bruzdy w zębach trzonowych to radziłabym zęby te lakować, ale jeśli ich powierzchnia jest w miare gładka to można sobie odpuścić. Zęby mleczne owszem są krótko ale też znacznie szybciej przebiega proces próchniczny. Moja córka miała zęby myte zanim skończyła rok a kiedy miała 2,5 roku zęby trzonowe zaczęły się jej psuć powodem były właśnie duże bruzdy w zębach( wyglądało to jak teren górzysty) i trudno było je domyć. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Lakowanie 30.03.05, 21:16 Ha, mojemu tak samo zaczęły się psuć po lakowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
dentystka2 Re: Lakowanie 30.03.05, 23:07 Lakowanie zebow mlecznych wydaje mi sie zbedna procedura..najczesciej stosuje sie do tego celu laki-uszczelniacze na bazie zywic (kompozytow), ktore wymagaja bezwzglednej suchosci w trakcie zabiegu (konia z rzedem temu, kto mi pokaze 3- latka zdolnego do wysiedzenia kilkunastu minut w bezruchu z otwarta buzia na fotelu stomatologicznym, co jest warunkiem zachowania suchosci) i 100% pewnosci, ze w bruzdzie nic zlego juz sie nie dzieje (dokladne badanie stomatologiczne). Zalakowanie prochnicy przynosi wiecej szkody niz pozytku. Lepiej profilaktycznie lakierowac (pokrywac zab preparatem fluoru- lakierem fluorkowym) mleczaki, niz lakowac. A najlepiej zadbac o odpowiednio wczesna profilaktyke prochnicy, o czym mowa byla setki razy (pole do popisu dla rodzicow). Odpowiedz Link Zgłoś
makowapanienka2 Re: Lakowanie 31.03.05, 08:05 A u mnie przeciwnie, dwa zęby które nadawały się do lakowania i zostały zalakowane nadal nie mają śladu próchnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
albusdent Re: Lakowanie 30.06.16, 20:33 Niezależnie od kosztu lakowania, warto poddać ząbki dziecka takiemu zabiegowi. To skuteczna walka z próchnicą. Za pomocą laku szczelinowego, czyli półpłynnego i utwardzanego światłem kompozytu, uszczelnia się bruzdy w zębach bocznych ? stałych i mlecznych. Zainfekowane próchnicą zęby mleczne mogą stać się źródłem próchnicy dla wyżynających się zębów stałych. Budowa zębów bocznych ? głębokie bruzdy i wąskie szczeliny ? uniemożliwia dokładne oczyszczanie i sprzyja rozwojowi próchnicy. Bruzdy powierzchni żujących zębów są najczęstszym miejscem pojawienia się pierwszych ognisk próchnicy! Obecność laku uniemożliwia bakteriom i płytce nazębnej zaleganie w bruzdach i w ten sposób chroni je przed rozwojem próchnicy. Lak uwalnia też jony fluoru, będące dodatkowym zabezpieczeniem zębów. Lak jest w kolorze białym lub mlecznym, jest więc mało widoczny. Lakowanie ?mleczaków? można wykonać już u 2-3 latków, a stałych w wieku 5-8 lat. To zabieg bezbolesny, trwający przez kilka minut dla jednego zęba. Odpowiedz Link Zgłoś