Dodaj do ulubionych

cebionmulti

14.05.05, 22:54
Kochane -emamy! Prosze o rade!
1. Czy podajecie Waszym maluszkom cebionmulti i jesli tak to ile kropelek? Lekarz mojej Alutki (19.11.2003) w lutym kazal podawac
po 5 kropelek, ale teraz nie wiem czy to nie za duzo. Powod: Ala ma podrazniona psipsie, pieluszki zmieniamy czesto wietrzymy,
kapiemy m.in. w nadmanganianie potasu, chwilowo jest dobrze a potem znowu to samo widoczne sa otarcia, ale na wet nie na pupie
tylko na psipsi; mala cierpi bardzo. Poza tym moj mąż mowi ze czuje specyficzny zapach witamin gdy zmienia pieluche, sama juz nie
wiem. Moze dajemy za duzo tej witaminy i zakwasza organizm? Moze to glupie co pisze, bo nie znam sie na tym, ale biore to na tzw.
chlopski rozumsmile Jak myslicie?
2. Chcemy w poniedzialek zrobic badanie moczu (moze cos wykaze?) i badanie krwi i a propos ostatniego jakie najlepiej
wykonac-takie podstawowe czy moze jeszcze jakies inne?
Bardzo prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • karioli Re: cebionmulti 15.05.05, 07:19
      Badania napewno nie zaszkodzą i dobrze jest je zrobić. Podawanie sztucznych
      witamin (np. C) najlepiej ograniczyć,ponieważ są to substancję nienaturalne i
      zazwyczaj w większych dawkach niż występujące w jedzeniu (chyba, że sa naprwdę
      konieczneze względu na stan zdrowia dziecka). Witaminy najlepiej serwować w
      naturalnej postaci, czyli w odpowiednim pożywieniu. Najlepiej zrobicie
      konsultując się jeszcze z innym/innymi lekarzami.
      Zaczerwienienie krocza też powinniście zgłosić podiatrze. Może mieć różne
      przyczyny. Może to być uczulenie na pieluszkę lub chusteczki, sprawa bakterii,
      bądź pasożytów np. owsików (które u dziewczynek powodują również stany zapalne
      krocza).
      Ps. mam dwoje dzieci w wieku 1,8 roku i 7 lat.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • rosiczka4 Re: cebionmulti 15.05.05, 13:04
        Dziekuje za rade i pozdrawiamsmileA tu zobaczycie nasza gwiazdke:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=23926082
    • abbra Re: cebionmulti 17.05.05, 10:02
      Cebion multi ma specyficzny zapach , bo jest w nim wit.B ( dlatego siuśki
      tak "pachną" ) - jeżeli będziesz łykać wit.B w tabletkach - będziesz miała tak
      samo - po prostu ona tak ma smile
    • kaja2071 Re: cebionmulti 17.05.05, 10:29
      ja podaje swojemu synkowi po 4 kropelki.jego siuski tez specyficznie pachna.A co do podraznien to jkiego kremu do pupy uzywasz? Moze mala ma na niego uczulenie. Moj synek np po sudocremie mial czerwone plamki na pupci.Zalatwilam sobie masc posladkowa (taka ktora smaruje sie dzieci w szpitalach) i prolem zniknal raz na zawsze.Moze tez sprubuj? I jakie pieluszki uzywasz? Moj synek uzywa tylko pampersow, po np happy czy huggies dostaje uczulenia.Nie mam pojecia czym one sie roznia od siebie,ale na prawde PAMPERS u nas góra
      • abbra Re: cebionmulti 17.05.05, 10:45
        fakt - moja córcia mogła używać tylko pieluszek Pampers - po innych miała
        krostki na pupci i zaczerwienioną cipulkę ( najgorzej po pieluszkach Haggies -
        na szczęście nie ja je kupiłam , tylko dostałam w prezencie - nie było szkoda
        ich się pozbyć ). Na zaczerwienioną pupę dobry jest Bepanthen ( nadaje się też
        na popękane brodawki dla mamuś kamiących ) .
        • ewapowie Re: cebionmulti 18.05.05, 12:08
          Mamy na forum alergicznym twierdzą, że cebion multi często uczula ze względu na
          zawarty w nim pomarańczowy barwnik. Jeśli chodzi o pieluchy to córcia używała z
          powodzeniem Pamperów przez 1,5 roku, az nagle gdy pojawiły sie nowe i
          udoskonalone Pampers Active Body dostała wysypki. Z żalem bo Pampersy mają
          ładne wzorki, musiałam zmianić na inne. Ani Happy ani Huggis jej nie szkodzą.
          Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu przyczyn wysypki. ewa
    • mami7 Re: cebionmulti 18.05.05, 13:31
      Badanie ogólne moczu powinniście zrobić, koniecznie. I postaraj się nie robić tego do tych "specjalnych" woreczków. Nie dość, że wynik będzie prawdopodobnie zafałszowany, to w waszym przypadku nie jest wskazane przyklejanie czegos na ta skórę.
      Bepanthen maść jest dobry, albo jakis krem z tlenkiem cynku, może to sudokrem.
      Acha i możesz spróbowac przemyć pupę w rivanolu.
      Z krwi to wystarczy dziecku morfologia, ale koniecznie z rozmazem.

Z zapachem moczu, jak juz ktos napisał, to wit. B i co więcej może nawet zmieniać zabarwienie moczu.
      A jak duzo dziecko siusia i jak dużo pije?

Mam nadzieję, że w tym nadmanganianie nie codzinnie kapiesz małą?
      Czasami możesz spróbować w krochamlu.
      I faktycznie popróbuj ze zmianą pieluch.

• morenaa Re: cebionmulti 22.05.05, 16:04
      Ja podaje córce 3 kropelki (ale jak wpadna 4 to nie przejmuję się) CebionuM
      odkąd skończyła 6tyg. Teraz ma 7 m-cy. Nie zauważyłam skutków ubocznych, a
      zapach to - jak pisały dziewzyny - norma po witaminie B.
      Co do odparzenia "kaczuchy" - bo to chyba to jest raczej niż podrażnienie - też
      to przerabiałyśmy. U nas było skutkiem przejścia na Huggiesy. Wtedy było spore
      i wyleczyłyśmy je Clotrimazolum (krem o najniższej dawce leku, chyba 1%). A
      teraz na każdą oznake powrotu używam pudru Nivea baby. Ale równie dobra jest
      podobno mąka ziem. Puder i wietrzenie pupy działają cuda!!!!! Tylko uważaj aby
      puder nie dostał sie miedzy wargi sromowe - ja ta kreseczke przysłaniam małym
      palcem przy pudrowaniu.
      Pozdrawiam,
      Hania
    • blamblam Re: cebionmulti 23.05.05, 10:47
      Mój synek ma 19 miesiecy. daje mu cebin multi (5 kropli) tylko w pochmurne dni
      (chodzi o vit D3)
      • karolcia61 Re: cebionmulti 24.05.05, 22:32
        ja mojemu synkowi daje 2 krople i dodatkowo witamine D. a przemywanie riwanolem naprawde pomaga najlepiej przy kazdej zmianie pieluszki zamiast chusteczek.
    • zabka1 Re: cebionmulti 25.05.05, 11:24
      My od 4 m-ca (teraz 10 m-cy) też dajemy 5 kropli a ostatnio na pyt. czy dalej
      podawać lek. powiedział że ma kiepskie wyniki i podawać nawet 8 kropli.
      A na krostki i zaczerwienienia to clotrimazol tylko nam pomógł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka