Dodaj do ulubionych

lamblioza u dziecka

05.06.05, 18:32
Lekarka stwierdziła ,że mój syn może mieć lamblie i zleciła badanie kału pod
tym kątem.Z tego co wiem pojedyńcze badanie kału może nie wykryć tego pasożyta
,gdyż wydala cysty co jakiś czas.Jakie badanie trzeba jeszcze wykonać żeby
mieć pewność .Czy wystarczy powtórzyć badanie kału za jakiś czas?.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 06.06.05, 23:16
      Problem przy badaniu lamblii nie tkwi nawet w jej namnażaniu się, tylko w
      niedoskonałości naszych laboratoriów. Powinnaś zacząć od wybadania z jakim
      laboratorium masz doczynienia. Proponuję pytania zanim zdecydujesz się na
      zlecenie badania:
      -czy mają wyniki dodatnie, czyli chorych na lambiozę?
      -jak często? (Polska to kraj występowania lamblii, jak powiedzą 2 lata temu,
      szukaj innego laboratorium)
      - czy robią badanie testem Elisa (metoda immunoenzymatyczna), czy sprawdzają
      dodatkowo metodą mikroskopową? (niektórzy laboranci wiedzą, że test jest
      zawodny i sprawdzają mikroskopem, jeśli potrafią odróżnić cysty od resztek
      niestrawionego pokarmu..).
      Ogólnie można też sprawdzić, czy w organiźmie nie ma jakiegoś pasożyta przez
      badanie krwi: morfologia z rozmazem, ale nie będziesz wtedy wiedziała czy to
      faktycznie lamblia, czy robaki, czy grzyby. Ale jeśli badanie kału nic nie
      wykarze możesz upewnić się badaniem krwi.
      • karolcia111 Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 09:56
        jak po morfologii można stwierdzić obecność pasożytów???
        • zuzia_i_werka Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 10:04
          Trzeba zrobić dokładny rozmaz
          • karolcia111 Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 10:09
            ok, ale nadal nie rozumiem, czy jakieś konkretne parametry na to wskazują??
        • julamimi Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 10:11
          robi sie morfologie z rozmazem, zwiekszenie bezwzglednej liczby granulocytow
          kwasochlonnych (czyli eozynofili) wskazuje na alergie i/lub pasozyty;
          rozmaz jest podawany w %, eozynofile nie powinny przekraczac bodaj 5%, a
          dokladniej nie powinno ich byc wiecej niz 440/mm3 (za forumpediatrycznym)
          pozdr
          • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 11:48
            Dzięki za odpowiedz .U mojego syna granulocyty kwasochłonne były zawyżone ,więc
            lekarz stwierdził że syn jest alergikiem ,ale testy wykazały że nie jest na nic
            uczulony,więc przyczyną będą jednak pasożyty.Zobacze co wyjdzie z badania kału
            ,jeżeli wynik będzie negatywny to to powtórze w innym labolatorium,bo jestem
            prawie pewna że to pasożyty.
            • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 11:52
              syn jest marudny,płaczliwy,nie chce jeść ,ale na słodkie zawsze ma ochotę i
              wręcz domaga się słodkiego,dość szybko sie męczy i kaszle ,suchy kaszel takie
              pojedyńcze odkasływanie.
            • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 11:57
              syn jest marudny,płaczliwy,nie chce jeść ,ale na słodkie zawsze ma ochotę i
              wręcz domaga się słodkiego,dość szybko sie męczy i kaszle ,suchy kaszel takie
              pojedyńcze odkasływanie.Alergikiem nie jest ,trzeci migdał osunięty
              .Przypuszczam ,że to mogą być lamblie i dodatkowo jeszcze może inne pasożyty
            • julamimi Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 12:13
              gaga, oczywiscie ze badanie na pasozyty zrob, rowniez na grzyby (to inne
              badania).
              To, ze nie wyszly IgE specyficzne (bo rozumiem, ze o takim badaniu piszesz),
              niestety nie wyklucza alergii. Odczyny alergiczne powstaja wg kilku
              mechanizmow, badanie IgE moze tylko potwierdzic/wykluczyc mechanizm IgE-
              niezalezny. Pozostale mechanizmy nie daja sie zbadac, pozostaje tylko
              obserwacja i prowokacja. Wiec mozesz miec alergika, ale o typie IgE-niezaleznym.

Niestety nie potrafie zroznicowac, czy podwyzszone IgE calkowite i kwasochlonne
              w rozmazie sa spowodowane alergia, czy pasozytami.
              Nie zrozum mnie zle, ale mimo wszystko zycze pasozytow, a nie alergii, bo
              robale przynajmniej mozna probowac leczyc.

pozdr
              • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 15:45
                julamimi, więcej optymizmu wink)) Robale można NAWET WYLECZYĆ!
                Wiemy to po sobie. Tylko szukajcie labaratorium, które wie jak ich szukać.
                • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 15:49
                  Aaaaa dla porzadku dodam, że pod hasłem robale rozumiemy pasożyty. Jest ich
                  trzy rodzaje:
                  - grzyby (osobne badanie kałau)
                  - pierwotniaki (lamblia) - osobne badanie kału w kierunku lamblii
                  - robaki - osobne badanie o potocznej nazwie w kierunku "pasożytów" (ale jak
                  widać, to 1/3 pasożytów).

Badanie ogólne kału wykrywa bakterie (nie są to pasożyty). Też warto co jakiś
                  czas takie "machnąć".
                  • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 07.06.05, 18:08
                    Czy ktoś z was pozbył sie lambli? ,bo słyszałam że je bardzo ciężko sie leczy i
                    długo.My dopiero jesteśmy w trakcie czekania na wynik kału w kierunku lambiozy i
                    bardzo się boję że nie wyjdą za pierwszym razem ,a będą a ja dalej będę szukać
                    przyczyny kaszlu u syna .pozdrawiam.
      • rriittaa Re: lamblioza u dziecka 16.06.05, 21:00
        Witajcie dziewczyny
        własnie do Was dołanczam z niespełna 2 letnią córką. poszła 1 dzien do żłobka
        no i zaczęło się. Od kataru przez zapalenie oskrzeli, grzybicę gardła i wróciło
        znowu do kataru. Zrobiliśmy badania krwi tak przy okazji no I - KWASOCHŁONNOŚC
        25%. Teraz jak przeczytalam że norma to 5% to sie trochę przeraziłam. Rano był
        larybngolog - dał Eurespal i wapno i kazał przyjśc za tydzień. jutro badamy
        lambrie.
        UWAGA!!!!!!!!!! dotyczaca sposobu pobrania kału do badania. nasza pani doktor
        powiedziała, że trzeba pobrac maleńkie próbki z kilku różnych miejsc kupy i
        biegiem zanieść do badania. LAMBRIE zanikają w ciągu godziny - dlatego tak
        trudno je utrafić.
        Jak lambrie nie wyjdą to mamy sie z córką położyć do szpitala na kompleksowe
        badania. Podobno p[obrana krew oczyszczają czy coś takiego i potem z osocza
        (?) robia badania.... Boję sie tego jak ch..... Nie wyobrażam sobie wkuwania
        się w zyłę mojemu dziecku.... brr.
        Odezwe sie po wynikach badń....
    • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 10:24
      Co sądzicie o forewer Garlic Thyme ,poleciła mi to jedna lekarka i powiedziała
      ,żeby dziecku podawać ,bo nie zaszkodzi a może pomóc przy pasożytach.Czy któreś
      z rodziców podawało dziecku? i jakie efekty były?
      • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 11:16
        Gaga.77 Pani Doktor poleciła Ci czosnek poprostu. Taniej jest dawać dziecku
        czosnek w czystej postaci jeśli jest juz na tyle duże, że może go brać.
        Pasożyty czosnku i cebuli, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków nie lubią.
        Jednak samym czosnkiem i dietą się ich nie pozbędziesz. To znaczy tak: grzybów
        możesz sie pozbyć w ilościach patogennych, czyli na grzyby może to podziałać.
        Na lamblie lub robaki? Osłabisz je, ale nie usuniesz z organizmu.
        Lamblie trudno sie leczy jeśli nie trafisz z lekiem. Jeśli trafisz, będzie OK.
        Przy pierwszym podejściu prawie zawsze sie udaje. Najgorsze są nawroty
        lambiozy. Dlatego generalna zasada przy pasożytach jest taka, że leczy sie całą
        rodzinę i okolice (babcie, nianie itp). Dlatego wielu uważa że lamblia jest
        trudna do leczenia, bo nie leczy wszystkich tylko jednego zarażonego, a ten po
        leczeniu natychmiast zaraża się od nieprzeleczonych bliskich...

Zapraszam na forum Alergie Dziecięce. Dużo tam piszemy o pasożytach. Poczytaj,
        bo one prawie nigdy nie występują pojedyńczo. Warto tam poczytać wątki o
        candida (czyli grzybach, które często dołączaja do lambiozy) i inne wątki.
        Polecam.
        • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 12:45
          Dzięki .Widze ,że na forum można się więcej dowiedzieć niż u lekarza ,bo z tego
          co widzę lekarze zgadują.Moja lekarka zleciła badanie kału jeden raz (niby na
          lamblie )i przypuszczam ,że nic po takim badaniu nie wyjdzie.Powiedzcie mi
          proszę jak pójde zrobić prywatnie ,to ile razy zanieść kał syna ,żeby mu zrobić
          wszystkie badania na pasożyty , grzyby i lamblie?
          • julamimi Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 12:59
            grzyby raczej wystarczy raz, ale pasozyty i lamblie sprawdza sie zazwyczaj 3
            razy (no chyba ze wczesniej dostaniesz wynik dodatni, to nie musisz sprawdzac
            dalej); tzn musisz zebrac material 3krotnie, najlepiej nie codziennie, tylko w
            odstepach kilkudniowych - wtedy masz wieksza szanse na trafienie...
    • karolcia111 Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 14:15
      dziewczyny, wiem że to lenistwo i nie chce mi się grzebać w starych postach więc
      podajcie mi proszę podstawowe objawy lamblii. dosłownie w jednym zdaniu. co z
      dzieckiem jest nie tak że podejżewa się lamblie?? tylko brak apetytu??
      • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 15:08
        Mój syn ma 6 lat .prawie wogóle nie choruje ,raz w życiu miał antybiotyk
        .Ogólnie jest okazem zdrowia ,ale od ponad dwóch lat odkaszluje pojedyńczo
        ,oprócz tego jest marudny płaczliwy, mało je a na słodkie zawsze ma ochote a
        wręcz domaga się słodyczy.Przeszedł już wszelkie badania ,alergologiczne testy
        ,wycięty trzeci migdał.Wszystkie badania prawidłowe.Laryngolog stwierdził że ten
        kaszel to taki tik ,że dziecko sie przyzwyczaiło .Podczas bilansu lekarka wpadła
        na pomysł ,że to przecież mogą być lamblie ,lub inne pasożyty.Dała nam
        skierowanie ,no i teraz czekamy na wyniki.
      • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 17:30
        lamblie jak i inne pasożyty dają tak różne objawy, ż eni eda się ich opisać
        jednym zdaniem. Nie da rady.
        Mało tego dają objawy sprzeczne ze sobą:
        - zły sen/ zbyt dużo snu
        - brak apetytu/ wilczy apetyt
        - zgrzytanie zębami
        - brzydki zapach z ust
        - depresja i ospałość/ nerwowość nadpobudliwość
        - biegunki/ zatwardzenia
        - zmiany skórne, czasami wręcz łojotokowe/ suchość skóry
        - zum
        - ciągłe nawroty jednej choroby (np. grzybicy pochwy)
        - ciągłe przezebienia i wciąż i wciąż choroby
        - wypadannie włosów
        - chory 3-ci migdał i nawracające zapalenia gardła, krtani
        Lista jest tak długa, ze mogłabym do wieczora...
        Mało tego występowanie tylko jednego objawu i braku innych wcale nie wyklucza
        pasożytów.
        Nie dość. Osobniczo, czasami pasożyty potrafią latami nie dawać żadnych
        objawów. Dają w kość dopiero wtedy, jak się zaczyna sypać coś np. przeziębienie
        i chwilowe osłabienie organizmu.
        Rozumiesz? Nie można jednym zdaniem!

• karolcia111 Re: lamblioza u dziecka 08.06.05, 21:32
          dzięki bardzo. oprócz braku apetytu i suchej skóry nic do małej nie pasuje.
          • sigvaris Re: Karolciu! 08.06.05, 22:38
            To znaczy, że powinnaś sprawdzić pasożyty u dziecka. Bo tylko jeden z objawów
            które wymieniłam, może już o nich świadczyć.... Tylko JEDEN. Nie wszystkie na
            raz. Nigdy nie ma objawów wszystkich na raz, bo przecież są sprzeczne ze sobą.
            Bo jak pisałam już wielokrotnie u każdego osobnika dają inne objawy!
            Karolciu, doczytaj raz jeszcze mój poprzedni post. Choć oczywiście nie musisz.

Pasożyty bada się przez trzy badania:
            - kał w kierunku lamblii
            - kał w kierunku grzybów
            - kał w kierunku robaków ( obiegowo nazywa się to na pasożyty, ale to tylko
            1/3 pasożytów). Trzeba robić osobno.

Dodam badania rzadko wychodzą, ale to odrębna sprawa. Warto choć próbować.
        • b-e-a-t-k-a Re: lamblioza u dziecka 09.06.05, 17:50
          Dziewczyny czytając posty przestraszyłam się nie na żarty, wiele opisów pasuje
          do mojej córki jak ulał więc
          czy ktoś może mi polecić laboratorium z Warszawy które umie wykryć robale?
          Dzięki i pozdrawiam
          Beata
    • elwircia Re: lamblioza u dziecka 09.06.05, 09:35
      Moje duze dziecko leczylam 2 lata. Bole brzucha, szcególnie rano(kojarzylam z
      choroba szkolna ), co jakis czas wymioty. Lekarz zawsze stwierdzal zatrucie
      pokarmowe lub niestrawnosc. Ja niestety jakos nigdy nie moglam dojsc do tego,
      co jej moglo zaszkodzic, bo zawsze uwazalam na to, co je. Typowym objawem
      odrozniajacym te wymioty od innych bylo to, ze corka jak zaczela , to nie mogla
      przestac, miala straszliwe odruchy wymiotne, mimo, ze nie miala juz czym
      wymiotowac. Wiem , ze spowodowane byly one tym, ze namnozyly sie lamblie i ich
      ilosc powodowala nudnosci i wymioty. Mialo to miejsce kilka razy w roku.
      Lamblie wykryto przypadkowo, gdy w koncu lekarz skierowal ja do szpitala, zeby
      zbadac przyczyne czestego bolu brzucha. Zanim je wykryto stan taki trwal kilka
      lat.
      Pozdrawiam i zycze wytrwalosci
      -badanie mozna zrobic bez skierowania, nie kosztuje duzo, najlepiej zadzwonic
      do laboratorium i sie zapytac.
      • karolcia111 Re: lamblioza u dziecka 10.06.05, 08:38
        zaniosłam kupkę do badania na 3 krotne badanie kału. "pierwsza porcja" poszła
        wczoraj. dziś odbieram pierwszy wynik na pasożyty, za cztery dni na lamblie. za
        jakiś tydzień następna porcja bo nie wiadomo czy coś wyjdzie i np którą fazę
        cyklu rozwojowego owsika lu innego pasożyta trafimy (jeśli taki wogóle jest).
        jeżeli po tych 3 razach nic nie wyjdzie tzn że mała to typowy niejadek... u nas
        na tarchominie w labolatorium na odkrytej ta "przyjemność " kosztuje 50 zł.
        płaci sie raz .
        • julamimi Re: lamblioza u dziecka 10.06.05, 11:26
          akurat owsikow to ja stawiam, ze nie wykryja... bo owsiki sprawdza sie wymazem
          (odbyt trzeba przetrzec taka jakby folijka, nie daje sie samego kalu do badania)
          pozdr
        • sigvaris Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 12:11
          Jej skoro już mieszkasz na Tarchominie! To pod bokiem masz najlepsze
          laboratorium w Wa-wie na Antalla 5. Tylko ta pani nie lubi pacjentów z netu.
          Powiedz, że adres masz od znajomych. Tylko nie zraź się bo to laboratorium
          weterynaryjne, ale jest świetne! Słowo. Wyniki będziesz miała bez łażenia w-
          koło- macieju. Wyniki następnego dnia. Tylko kupkę trzeba zbierać do 3
          pojemników przez 6 dni. CZyli co drugi dzień wkładasz do pojemnika i do
          lodówki. Jak uzbierasz 3 próbki zanieś do laboratorium. Tam zleć na lamblie i
          grzyby. 60 zł i 100% pewności.
          • maladorotka Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 12:41
            Ja odebralam wyniki corki i wyszlo: cysty lamblii +0,16. Tylko nie wiem, czy w
            to wierzyc, bo miesiac temu nie bylo nic u coreczki, a byly jaja glisty u
            synka. Nie wiem, czyoni do konca zrobili to dobrze i czy to nie sa niestrawione
            resztki pokarmu
            • maladorotka Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 12:50
              a i czym to sie leczy?
            • julamimi Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 13:01
              > Ja odebralam wyniki corki i wyszlo: cysty lamblii +0,16. Tylko nie wiem, czy
              w
              > to wierzyc, bo miesiac temu nie bylo nic u coreczki, a byly jaja glisty u
              > synka. Nie wiem, czyoni do konca zrobili to dobrze i czy to nie sa
              niestrawione

test byl ELISA? tzn immunoenzymatyczny? a masz opis, czy to jest wynik dodatni
              czy ujemny? pytam, bo jak robilam swojej corce wlasnie ELISA, to miala wynik
              ok. 0,2 ale dodatni byl powyzej 1,1 (czyli lamblii u julki nie bylo)

jesli synek ma/mial gliste, to przeleczyc powinnas obydwoje dzieci i reszte
              domownikow tez... i zauwaz, ze corce wtedy nie napisali, ze NIE MA pasozytow,
              tylko ze ich NIE ZNALEZIONO. Zadne laboratorium nie napisze, ze pasozytow nie
              ma. Oni tylko moga okreslic, czy znalezli, a niezalezienie nie wyklucza
              niestety, ze w organizmie sa.

pozdr
              • maladorotka Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 13:23
                wykryto cydty lambii badaniem immunoenz dodatni 0,16, a dzwonilam do sanepidu a
                pani powiedziala, ze z tego laboratorium zawsze wychodza, a u nich sie nie
                potwierdza
                • karolcia111 Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 13:44
                  ja też już odebrałam I wynik na pasożyty ujemny., jeszcze dwa przede mną. ja
                  myśle że u mojej małej to raczej niski poziom żelaza, niż pasożyty. przeciez nie
                  każde dziecko zaraz musi mieć te pasożyty..prawda?
                  • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 19:40
                    Wynik na lamblie syna wyszedł ujemny.Według mnie powinnam powtórzyć ,bo dawałam
                    tylko jedną próbkę kału,jeden raz..Szkoda tylko ,że nasza pani doktor myśli
                    inaczej i niestety nie chce dać ponownego skierowania......a chciałam sprawdzić
                    na pasożyty i lamblie i grzyby.Szukam przyczyny ,bo syn odkaszluje już 2 lata i
                    nie chce jeść ,tylko słodkie.Myslę ,że jedna próbka zbadanego kału o niczym nie
                    świadczy.Bede musiała zrobić badania prywatnie.pozdrawiam.
                    • sigvaris Re: lamblioza u dziecka - Karolcia!!!! 10.06.05, 23:49
                      Gaga to jedzenie słodkiego jest ZNAMIENNE DLA PASOZYTÓW.
                      Wiedz, raz jeszce napiszę, są 3 grupy pasożytów:
                      1. grzyby (candida to hasło do wyszukiwarki na forum alergie)
                      2. pierwotniaki (lamblia terytorialnia Polska to jej obszar! lamblia= hasło)
                      3. robaki (owsiki, glista = hasła) .
                      Badania kału często nie wychodzą. I na dokładkę co innego zabija grzyby, co
                      innego pasożyta lamblie, co innego robaki - pasożyta też.
                      Jeśli coś pisz na priva, albo zerknij na forum alergie.
                      Lekarze, którzy wiedzą o co chodzi to parazytolodzy. Jeśli nie chcesz tracić
                      kasy i słusznie, czyli być poza NFZ (na który łożysz), to poproś Panią doktor o
                      skierowanie do poradni parazytologicznej! Tam już będzie łatwiej.
                      • sigvaris Re: lamblioza u dziecka -to było do Gaga! 10.06.05, 23:50
                      • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 11.06.05, 21:37
                        u nas na śląsku ciężko znaleść dobrego parazytologa,i dobre laboratorium ,bo
                        kobieta ,która wykonywała badanie stwierdziła ,że metoda ELISA jest stu
                        procentowa i że jedna próbka kału wystarczy.Nawet babka nie wiedziała ,że
                        lamblie nie wydalają cyst codziennie tylko raz na jakiś czas.Może zebrać kał z
                        trzech dni i zanieść do sanepidu?Sama już nie wiem od czego zacząć by pomóc
                        dziecku.Na forum alergie zerkam codziennie i mogę być prawie pewna ,że u syna
                        występuje jakieś paskudztwo ,bo objawy na to wskazują (brak apetytu ,ochota na
                        słodkie ,marudzenie ,płaczliwość i to wieczne odkasływanie ,zwłaszcza podczas ruchu)
                        • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 12.06.05, 15:09
                          Gaga zrób badanie z czterech próbek w sanepidzie, zobaczysz... jak oni:
                          1-wsza próbka zrób badanie kału w kierunku grzybów (chęć na słodkie!)
                          2-ga próbka badanie testem Elisa lamblii (w sanepidzie też robią testem Elisa,
                          więc zamienił stryjek siekierkę na ..., ale próbuj moze są lepsi) -
                          (marudzenie, płaczliwość)
                          3-cia próbka w kierunku robaki (laboratoria to badanie powszechnie nazywaja na
                          pasożyty, ale wiadomo że chodzi o robaki) - kasłanie to może być objaw glisty
                          lub owsików.
                          4- ta próbka - ogólne badanie kału (bada się bakterie, w tym gronkowca) - zrób
                          to badanie też.

Glatego radzę iść po całości, że pasożyty prawie nigdy nie występują
                          pojedyńczo. Jak jest lamblia to i inne paskudztwo lubi sie podczepić. Może w
                          ten sposób znajdziesz choć jedno.
                          • julamimi Re: lamblioza u dziecka 13.06.05, 09:10
                            sanepid robi Elisa, ale potwierdza wynik mikroskopowo... przynajmniej na
                            zelaznej tak twierdza...
                            pozdr
                            • gaga.77 Re: lamblioza u dziecka 13.06.05, 17:05
                              Dzisiaj syn miał kolejne testy skórne .Oczywiście nic nie wyszło, wszystko ok.
                              ,jeszcze tylko jutro .Alergolog stwierdziła ,że jak jutro nic nie wyjdzie to
                              będzie to nasze ostatnie spotkanie .Z jednej strony to super i się cieszę ,a z
                              drugiej strony to sama nie wiem. Od pewnego czasu na pupie syna pojawiają się
                              takie strupki,najpierw małe blade ,a pózniej robią sie bardziej widoczne .Nie
                              swędzą ,wystarczy je raz posmarować maścią ELOCOM i znikają ,a za jakiś czas są
                              znowu.Zastanawiam się co to jest .Alergolog powiedziała żeby dalej smarować i
                              tyle.Jutro ide badać kał ,zgodnie z Waszymi radami.
                              • tymonia Re: lamblioza u dziecka 14.06.05, 20:31
                                No to "niezła" pani alergolog...Dowaliła dziecku megasteryd i mówi o ostatnim
                                spotkaniu? Może zmień panią doktór, Elocom to steryd i to silny. Jeśli to
                                krostki alergiczne, możesz poprosić o receptę na Elidel, jest bezpieczniejszy i
                                niesterydowy. A więcej dowiesz się na forum dziecko alergiczne. Pozdrawiam
                                Tymonia
                              • martynachmiel do gaga.77 16.06.05, 15:30
                                gaga, prooooosze, jak ktos Ci cos powie konretnego na temat tego odkaslywania to
                                daj znac!!!!1
                                ja mam co prawda malutkie jeszcze dziecko (4 m-ce), ktore ciagle kaszle i jestem
                                bezradna, obeszlismy chyba wszystkich mozliwych lekarzy i nikt nic nie wie co
                                to. najchetniej by przepisywali rozne syropy na kaszel. i tak od 3 miesiecy...
                                jeden rodzaj kaszlu ma taki suchy ja Ty piszesz, a drugi to jakby slina czy
                                pokarmem sie zaksztuszal (z drugiej str dziwne- godzine po jedzeniu? sad )
                                robie badanie na lamblie, zobaczym co wykaze.
                                • rriittaa Re: do gaga.77 16.06.05, 22:34
                                  Witajcie dziewczyny
                                  własnie do Was dołanczam z niespełna 2 letnią córką. poszła 1 dzien do żłobka
                                  no i zaczęło się. Od kataru przez zapalenie oskrzeli, grzybicę gardła i wróciło
                                  znowu do kataru. Zrobiliśmy badania krwi tak przy okazji no I - KWASOCHŁONNOŚC
                                  25%. Teraz jak przeczytalam że norma to 5% to sie trochę przeraziłam. Rano był
                                  larybngolog - dał Eurespal i wapno i kazał przyjśc za tydzień. jutro badamy
                                  lambrie.
                                  UWAGA!!!!!!!!!! dotyczaca sposobu pobrania kału do badania. nasza pani doktor
                                  powiedziała, że trzeba pobrac maleńkie próbki z kilku różnych miejsc kupy i
                                  biegiem zanieść do badania. LAMBRIE zanikają w ciągu godziny - dlatego tak
                                  trudno je utrafić.
                                  Jak lambrie nie wyjdą to mamy sie z córką położyć do szpitala na kompleksowe
                                  badania. Podobno p[obrana krew oczyszczają czy coś takiego i potem z osocza
                                  (?) robia badania.... Boję sie tego jak ch..... Nie wyobrażam sobie wkuwania
                                  się w zyłę mojemu dziecku.... brr.
                                  Odezwe sie po wynikach badń....
                                  • julamimi Re: do gaga.77 17.06.05, 08:57
                                    ale wiesz, ze podwyzszone kwasochlonne to nie tylko lamblie? to rowniez robaki
                                    typu glista, tegoryjec, owsiki, to rowniez grzyby, pasozyty skory...
                                    Wiec kal do badania daj nie tylko na lamblie, ale przynajmniej jeszcze na
                                    robaki (w laboratorium to sie nazywa 'na pasozyty') ze trzy razy...
                                    pozdr
                                    • rriittaa Re: do gaga.77 17.06.05, 21:01
                                      Lambie wykluczone....
                                      ale sama nie wiem czy sie cieszyć, jak pomyśleę o następnych badaniach,
                                      pobieraniu krwi a nie daj boże alergii....brrr

zastanawiam sie - może te kwasochłony wyszły po grzybicy gardła? 2 tygodnie
                                      przed badaniami krwi zniknęły objawy grzybicy gardła, która zrobiła się na
                                      skutek branego antybiotyku. Może stąd taka wysoka kwasochonność.
                                      Nie pozostaje nic jak robic dalsze badania. Zastanawiam się czy nie zacząć od
                                      testów na alergie - co mniej bolesne dla dziecka? takie tessty czy czy wenflon
                                      w żyle? Ja mam wrażenie że testy .... Mała ma dermografizm czyli mechaniczną
                                      pokrzywkę skóry - a może stąd takie wysokie te wyniki?

• agnes_now Re: lamblioza u dziecka 17.06.05, 23:22
      Przepraszam, bo nie bardzo rozumiem.
      Czy lamblie są zaraźliwe? A robaki, a grzyby?
      Moj roczny synek miał w marcu robiony wymaz z gardła (po zapaleniu krtani) i
      okazało się, że ma gronkowca wrażliwego. Czy to ma jakis związek z tymy
      pasożytami o których tu jest mowa.
      Poza tymdosyć często robi kupkę. Jednego dnia zrobi trzy, innego 5-6. Fakt, im
      więcej je tym więcej robi tej kupki. Dzisiaj (przepraszam!!!) np. zrobił wg
      mnie dziwną kupkę tzn. taka zgniła zieleń i pełno czarnych nitek i trochę
      brązowych - nie ruszały się jakby ktoś chciał widzieć.
      Też czasami jest marudny i płaczliwy.
      CO TO MOŻE BYĆ!!!
      • sigvaris Re: lamblioza u dziecka 20.06.05, 01:59
        Agnes,
        pasożyty a w szczególności robaki i pierwotniki (lamblia jest pierwotniakiem)
        jest zaraźliwa... ile razy całujesz syna po zaślinionej buzi, rączkach? Ile
        razy on te rączki pakuje gdzie popadnie i zawsze znów do buzi?
        W pewnym wieku powiedzmy sobie to wprost o lamblie łatwej niż o dobrą pogodę..
        Niestety.
        • rriittaa Re: lamblioza u dziecka 07.07.05, 19:20
          Ostatecznie u nas wyszła toksokaroza ..... specjalistyczne leczenie przed nami.
          jak chcecie więcej na ten temat = to wpiszcie w wyszukiwarce słowo toksokaroza
          w treści. jest jeden obszerny, ciekawy watek na ten temat. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka