Dodaj do ulubionych

strach przed chodzeniem

06.06.05, 20:51
Kochane, czy znacie jakieś metody, aby przekonać 1,5-roczną dziewczynkę do
samodzielnego chodzenia? Moja córunia biega trzymając się mojego palca, przy
dobrych wiatrach potrafi sama przejść kilka metrów, nawet z obrotem (kiedyś
nam to pokazała), ale to był tylko spektakularny pokaz. Kiedy próbujemy ją
zachęcić, aby przeszła sama kilka kroków- robi rozkrok i schodzi do parteru.
Świetnie czworakuje, więc z przemieszczaniem się nie ma problemów- nie
chcecie mi dać rączki, to nie, bez łaski. Lekarz stwierdził, że z medycznego
punktu widzenia wszystko jest ok, problem tkwi w psychice. Widzimy, że się
boi- jak ją ośmielić?!
Obserwuj wątek
    • wiga1968 Re: strach przed chodzeniem 06.06.05, 21:11
      Najlepiej przestańcie zwracac na to uwagę, tak, jakby sprawy nie było, a mała
      zaskoczy was juz niedługo samodzielnym bieganiem.
      • cocosek1 Re: strach przed chodzeniem 06.06.05, 22:33
        a ile to już trwa? bo u nas strach trwał 2 m-ce. Mi się to strasznie dłużyło i
        myślałam że on się nigdy już nie odważy aż razu pewnego zapomniał się i poszedł
        i przeżył no i tak się mu spodobało że teraz nawet się nie ogląda na mnie
        • maman3 Re: strach przed chodzeniem 07.06.05, 22:29
          Przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale mam jakieś problemy z logowaniem,
          kiedy chcę, to akurat ani rusz. Strach trwa... Nie umiem tego określić, mała
          zaczęła póżniej, niż to zwykle bywa, pionizować się, bardzo polubiła
          czworakowanie, co mnie cieszyło i nie popychałam jej do chodzenia. Teraz ma rok
          i 6 miesięcy, wiemy,że od miesiąca mogłaby próbować utrzymywać równowagę, bo
          miesiąc temu zrobiła sama kilka kroków. Biega trzymana za palec! Prawie nie
          czujemy jej uścisku- ale sama-nic z tego-pozycja bramkarza i do parteru.Wiem,
          że w końcu przyjdzie tan moment i dziecko ruszy, ale chciałabym jej pomóc- a
          może przede wszystkim sobie- mam jeszcze dwójkę drobiazgu i taki chodzenie za
          rączkę zaczyna urastać do problemu- a malutkacoraz ciekawsza świata...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka