Dodaj do ulubionych

Budzi się z krzykiem

14.06.05, 14:34
Mikołaj ma 18miesięcy,budzi się w nocy z krzykiem przestaje płakać po kilku-
kilkunastu minutach przytulony do mojego brzucha lub "serduszka".Wygląda to
tak jakby miał złe sny..nie wiem czy to możliwe u małego dziecka.Początkowo
myśleliśmy że to efekt ząbkowania i synek przestaje płakać po żelu
przeciwbólowym.Jednak ząbki są już wszystkie a problem nie zniknął...
Budzi się prawie każdej nocy ale nie więcej niż dwa razy.Proszę o rady...
Obserwuj wątek
    • mirella67 Re: Budzi się z krzykiem 14.06.05, 15:17
      Może udaj się do neurologa. Powinien mieć zrobione EEG. To mogą być nocne
      napady epilepsji. Czasami właśnie tak wyglądają, ale lepiej sprawdzić to u
      specjalisty.
    • mandara Re: Budzi się z krzykiem 14.06.05, 22:05
      Moja mała jest w tym samym wieku i czasami też ma takie napady,ale słuszałam ,że
      to ponoć normalne.Nikt nie wiem co takiemu szkrabowi może się przyśnić..jak
      reaguje na nadmiar wydarzeń z całego dnia.Moja córeczka uspokaja się
      automatycznie gdy tylko zapalę światło.pozdrawiamsmile
    • blamblam Re: Budzi się z krzykiem 15.06.05, 12:30
      Dziecko w tym wieku może mieć lęki nocne. Powodem moze być nadmiar wrażeń w
      ciagu dnia,zbyt dużo telewizji itp. U nas synek miał takie objawy po tym jak na
      5 dni został z dziadkami, jak my wyjechaliśmy w góry. Pobyt u dziadków zniósł
      doskonale tyle ze potem ten placz w nocy..... Po kilku dniach przeszło. Jak
      plakał musiałam go troche poprzytulać i ponosic, potem spał z nami (choć
      normalnie śpi w swoim łóżeczku).
    • r.kruger Dziękuje :) 20.06.05, 10:18
      Sprawdzam wszystkie podane możliwości,wprawdzie tv cenzurujemy od początku ale
      teraz chyba jeszcze bardziej ograniczę te rozrywke. Pediatra nie chce dać
      skierowania do neurologa...
      Dziś znów mielismy "trudną noc" a wczoraj bylismy na festynie więc może to
      nadmiar wrażeń.
      pozdrawiam
    • katklos Re: Budzi się z krzykiem 20.06.05, 14:47
      U nas to samo. Od kilku dni budzi sie z potowrnym płaczem, po chwili zasypia.
      Ma 17 mcy, wczesniej tego nie było. Ponadto zaczał uciekąc przed odkurzaczem i
      popołakuje, gdy pralka jest włączona. Generlanie jest bardzo odwanym dzieckiem,
      niczego się nie bał, podejrzewam ze wszedł własnie w jakis taki lękowy okres.
    • dziubulek111 Re: Budzi się z krzykiem 21.06.05, 09:26
      Przerabialiśmy to samo z moim starszym. Do dziś to się zdarza (sporadycznie, po
      dużych wrażeniach negatywnych). Przyczyną może być konieczność poradzenia sobie
      ze zbyt trudnym do przetworzenia przeżyciem - zastrzyk, program tv, coś totalnie
      nowego i ekscytującego.

W tym wieku jest to norma - jest to nawet opisane w książkach o rozwoju dzieci.
      Najlepiej starać się malca przytulić, a jeśli nie chce, być przy nim. Można
      powtarzać jakąś uspokajającą formułkę, np. "Cicho, cicho", "jestem przy tobie,
      już dobrze", "to tylko sen". Zresztą sami opracujecie własne metody. Nam
      pomagało podanie chłodnej wody na otrzeźwienie, przytulanie i zagadywanie tym
      sposobem. W skrajnych przypadkach pomagał tylko czas. Na szczęście mamy
      wyrozumiałych sąsiadów - ryki były super głośne smile

Pzdr

T.
    • izia30 Re: Budzi się z krzykiem 21.06.05, 12:55
      bylo to samo, przetrzymalismy stosujac metode, "niech ryczy ile wytrzymamy"
      czyli ona plakala a my czekalismy, oczywiscie zawsze ktos do niej chodzil , ale
      w koncu zaczela zpowrotem sama zasypiac. teraz ma 2 latka i zaczela gadac przez sen.
      • jola_ep Re: Budzi się z krzykiem 21.06.05, 19:12
        > bylo to samo, przetrzymalismy stosujac metode, "niech ryczy ile wytrzymamy"
        > czyli ona plakala a my czekalismy

A ja tak bliżej natury po prostu brałam dziecko na ręce i wynosiłam do drugiego
        pomieszczenia, gdzie zapalałam światło (zwykle łazienka). Wynosiłam, bo w pokoju
        spała dwójka dzieci wink Obudzone dziecko błyskawicznie się uspokajało i potem
        zupełnie spokojnie zasypiało.

Pozdrawiam
        Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka