Dodaj do ulubionych

slaby przyrost wagi

22.06.05, 18:45
Witam. Juz kiedys zamieszczalam podobny watek ale sie przypomne.Mam 15 mc
synka ktory slabo przybiera od urodzenia .Wlasnie wrocilam od lekarza -maly
est chory -azapalenie oskrzeli i zapalenie jamy ustnej .Zostal dzies zwazony
9kg-jakis 0.5 kg pewnie schudl ale to i tak za malo .Lekarz mowil o polozeniu
sie do szpitala i porobienie mu odpowiednich badan tz.krew mocz usg brzucha
no i badania na zle wchlanianie badania hormonalne ...i tyle
zapamietalam .Mamy ktore mialyscie podobny problem -powiedzcie o co chodzi
jak wygladaja takie badania i jak to sie dla waszych dzieci skonczylo-czy
jest jakas poprawa po odpowiednim leczeniu?Jestem przerazona tym
wszystkim... poradzcie prosze jak to wszystko wyglada....
Obserwuj wątek
    • agab51 Re: slaby przyrost wagi 22.06.05, 21:04
      nie wiem, co napisać- chyba potrzebujesz pocieszenia, więc przytulam cię mocno. bedzie dobrze!!!
      skoro lekarz chce zrobic odpowiednie badania, to powinnas się zgodzić na nie. widzisz, w naszym kraju to teraz wygląda najcześciej tak, ze to rodzice wypraszają o skierowania na badania, a lekarze starają się odciągać, twierdzą, że mama- panikara, albo, ze nie ma takiej potzreby, albo zwalają na alergie (bo najprościej) i tym podobne. badania kosztują. a twój lekarz jest rozsądny, chce tylko dla twojego dziecka dobrze, i musisz mu zaufać.
      od tego, czy szybko i przede wszystkim trafnie zdiagnozują twojego synka może zależeć jak dalej będzie rósł i się rozwijał. czy będzie poprawa- nie wiem, bo to zalezy jaką diagnozę postawią synkowi lekarze. na podstawie tego, że mały słabo przybiera i ma zapalenie oskarzeli i zapalenie jamy ustnej nie można wywnioskować, co będzie dalej, jak bedzie wyglądać dalsza diagnostyka, a potem takze leczenie. to po to wam zlecono inne badania, zeby to ustalić.
      trzymaj się mamo, bo musisz dawać oparcie synkowi. chłopiec ma widzieć ciebie dzielną, bo to on bedzie bardziej przerażony od ciebie, i jego te badania bedą dotyczyć, a czasem mogą tez być nieprzyjemne.
      życzę dużo zdrówka.
      aga
      • sigvaris Re: slaby przyrost wagi 23.06.05, 11:29
        tylko czytając słaby przyrost wagi... zadam Ci pytanie. Czy sprawdzaliście u
        syna czy ma któregoś z tych trzech pasożytów, badałaś kał w kierunku:
        -grzybów
        -lamblii
        -robaków
        ?
        Dziecko w tym wieku ma taki staż brania wszystkiego do buzi, że to powinno byc
        podstawowe badanie zlecane przez lekarzy. Niestety nas rodziców tez latami się
        nie bada pod tym kątem, a czasami zarażenie nie ma nic wspólnego z higieną.
        Grzybicę układu pokarmowego sie ma po leczeniu antybiotykami czesto. A czasami
        przy jedzeniu zbyt dużej ilości słodyczy lub węglowodanó.
        Ale to na dłuższą metę pisanie.
        Sprawdzałaś kiedyś? Te trzy grupy pasożytów?
        • bogna74 Re: slaby przyrost wagi 23.06.05, 11:36
          dziekuje za odpowiedzi smileBadania mial robine tylko na pasozyty tz kal na
          pasozyty -reszta juz nie .Wlasnie w szpitalu chyba porobia reszta no i moze
          znajda przyczyne tego stanu rzeczy -o niczym innym nie marze.Dosc czesto tu
          przewija sie motyw lambii -prosze napisz cos wiecej o tych gadach... pozdrawiam
        • julamimi Re: slaby przyrost wagi 23.06.05, 12:01
          to ja jeszcze dorzuce - badania moczu, ogolne i posiew...
          bo slaby przyrost wagi zdarza sie tez przy wadac ukl. moczowego.

Ale z tego co pisze bogna, to m.in. te badania zamierzaja w szpitalu
          przeprowadzic.

Jak moja corka przechodzila diagnostyke ukl. moczowego, to byla przyjeta na
          oddzial szpitala dzieciecego. Na wypisie mam pobyt ok 2 tygodni.
          Natomiast praktyka byla taka, ze dzieciak byl ciagle na przepustce i tylko
          dochodzilam z nia do szpitala na badania. Nawet nie codziennie, tylko wtedy,
          kiedy jakies badanie bylo umowione, np cystografia.
          Pogadaj z lekarzem, moze tak sie da to zalatwic, zawsze to troche mniej
          stresujace dla dziecka niz calodobowy pobyt na oddziale

pozdr
          • bogna74 Re: slaby przyrost wagi 23.06.05, 12:43
            Synek mial robiony mocz kika miesiecy temu -wszystko ok jak wygladaja badania
            ukladu moczowego? Mam nadzieje na taki pobyt jak julamimi-noce w domu -echhh
            jestem zdolowana ale dzis mi ciut lepiej.
            • julamimi Re: slaby przyrost wagi 23.06.05, 13:22
              przede wszystkim badanie ogolne moczu z posiewem (to wazne - ten posiew) i usg
              brzuszka - i raczej dopiero jak te badania na cos zlego z ukl. moczowym by
              wskazywaly, to dalsze badania w tym kierunku.
              pozdr
              • sigvaris Re: slaby przyrost wagi 24.06.05, 11:39
                Bogna lamblie dają tak przeróżne objawy, że musiałabym Ci tu pisac do rana.
                Proszę wrzuć to hasło do wyszukiwarki. Dowiesz się najwięcej.
                I julamimi też dużo o tym wie, tylko coś nie napisała..
      • begonia4 Re: slaby przyrost wagi 24.06.05, 12:32
        Jeśli masz problemy dotyczące niskiem wagi synka, niejedzenia itp., to polecam
        Ci wątek o niejadkach ( moje dziecko jest niejadkiem) na edziecku - tam
        wypowiadają sie mamy, które mają takie problemy z dziećmi ( również ja) - robią
        badania, leczą farmakologicznie. Z pewnością uzyskasz wsparcie, dowiesz się
        wielu rzeczy o sposobach badań i leczeniu.Pozdrawiam
    • domil Re: slaby przyrost wagi 25.06.05, 11:55
      Może cię trochę pocieszę. Mój synek ma prawie 17 miesięcy, waży 9 kg. Lekarze
      dali mu już spokój. Jest drobniutki, ale systematycznie przybiera na wadze i
      nie ma większych problemów ze zdrowiem. Początkowo trochę więcej chorował, bo
      starszy przedszkolak ciągle przynosi do domu jakieś infekcje; teraz czasem
      zdarzy się katar. Z badań miał robione: mocz, morfologia, USG jamy brzusznej.
      Miał niewielką anemię, z której już praktycznie wyszedł. Poza tym, że jest
      mały, rozwija się rewelacyjnie. Ma też kumpla - rówieśnika, który ma takie same
      gabaryty, nawet jest ciut mniejszy. Kumpel był diagnozowany w szpitalu,
      wszystko OK. Śmiesznie wyglądają razem, takie dwa wesołe, ruchliwe karakany.
      Dziecko przebadaj, ale nie martw się na zapas. Mam wrażenie, normy są zawyżone
      przez dzieci upasione przez nadgorliwe babcie i pędzone na różnych witaminkach.
      Pozdrawiam, Dorota
      • bogna74 Re: slaby przyrost wagi 27.06.05, 17:36
        Bardzo wam dziekujesmileMojemu synkowi juz lepiej z ta nieszczesna buzia
        (zapalenie jamy ustnej) no i zaczal lepiej jesc.Wybieram sie do lekarza pogadac
        o tym pobycie w szpitalu no i o ewentualnych badaniach .Jesli taka jego uroda -
        to niech bedzie ale musze wykonac podstawowe badania .Jeszcze jedno czy ktores
        wasze dziecko mialo robione badanie tarczycy TSH-czy jakos tak? bardzo prosze o
        jakies informacje o tym.co to jest itd.... DZiekuje za wsparcie>wink
        Domil mam taka sama sytacje jak ty-starszy przedszkolak no i te infekcjesmile
        Pozdrawiam maluchasmile
        • majka995 Re: slaby przyrost wagi 27.06.05, 19:59
          Mój starszy synek miał robione hormony tarczycy m.in. TSH,FT3,FT4. Pierwszy raz
          miał robione w szpitalu po urodzeniu,drugi raz jak miał 3 miesiące. Tsh jest to
          hormon tarczycy,jesli jest poniżej normy to znaczy że może być nadczynność
          tarczycy,natomiast jeśli jest powyżej normy to wskazuje na niedoczynność. Ale
          czasem można mieć TSH nie w normie i być zdrowym. Musisz zrobić badania i iść z
          nimi do lekarza. troszkę znam się na tych hormonach bo od 10 lat choruję na
          nadczynność tarczycy. Jak będziesz coś chciała wiedzieć to pisz na priv
    • pagosia1 Re: slaby przyrost wagi 28.06.05, 07:22
      Witaj Bogna,
      i ja cos jeszcze dodam od siebie. Moj Lukaszek ma prawie 23 miesiace i wazy
      tylko 10200 g (przy wadze urodzeniowej 4 kg, to wazy naprawde malutko). Bylo juz
      ciut lepiej, ale po raz drugi zauwazylismy, ze chudnie. Nasz lekarz skierowal
      nas na badania moczu i krwi wraz z zelazem. I co sie okazalo, ze zelazo ma
      zaledwie 40 (jednostek nie pamietam) czyli ponizej normy, hemoglobina tez nie za
      ladna wiec padla diagnoza niewielka anemia. Przepisal nam Hemofer, teraz
      zmienilismy na Ferrum Lek w syropie i pojutrze robimy kolejne badanie kontrolne.
      Jego waga lekko drgnela do gory, apetyt tez sie poprawil, bo generalnie ciezki
      jest do jedzenia. Przy anemii dziecko nie ma apetytu, w zwiazku z czym je malo i
      nie dostarcza mu sie do organizmu tego wszystkiego co potrzebuje, a to powoduje
      anemie. Wiec kolo zamkniete, mamy nadzieje ze to dodatkowe zelazo pomoze, na
      tyle aby jego diete bardziej urozmaicic i ze bedzie z checia jadl.

To dobrze, ze Twoj lekarz chce gruntownie przebadac dziecko, glowa do gory,
      najwazniejsze to znalezc przyczyne.
      Duzo zdrowka dla synka !
      Gosia z Lukaszkiem
      GG 1633510
      • sigvaris Re: slaby przyrost wagi - do Pagosia i eMam 29.06.05, 00:52
        Czy wiesz, że jeden z pasożytów: lamblia ( a jest to pierwotniak) tak obkleja
        swoimi cystami przewód pokarmowy, że nic sie do niego prawie nie wchłania.
        I taki objaw jak anemia i mały przyrost wagi powinien byc sygnałem dla lekarza
        na kierownie na badanie w tym kierunku.
        Badanie nazywa się:
        badanie kału w kierunku lamblii.
        I w żadnym laboratorium nie jest wykonywane pod hasłem "badanie w kierunku
        pasożytów". Choć lamblia jest pasożytem. Laboratoria nazwały sobie badanie "na
        pasożyty", badając tylko robaki.

A pasożyty to także grzyby, oprócz wspomnianej lamblii i robaków.
        Też trzeba osobno prosić:
        o badanie w kierunku grzybów.
        Warto to wiedzieć. Ja niestety nie wiedziłam tego kilka miesięcy temu. Niestety.
    • adela_1 Re: slaby przyrost wagi 28.06.05, 09:29
      Moja córka 15 lipca skończyła 16 miesięcy, wczoraj ja ważyliśmy i wyszło 8200
      kg. Jest alergikiem z AZS i do tego niejadkiem. Ale poza tym świetnie się
      rozwija, motorycznie jest bardziej sprawna niż większość dzieci w jej wieku.
      Robiliśmy USG brzucha, w którym nic nie wyszło, badania wykluczające
      mukowisdydozę, celiakię. Jesteśmy w trakcie badań na pasożyty - zobaczymy. Mała
      źle sypia. Krzyczy przez sen i drapie się. Do tej pory myślałam, że to alergia,
      ale może pasożyty? Ja już przestałam dramatyzować. Jedna pani doktor jak
      zobaczyła moje dziecko (chodzi o przyrost masy ciała) stwierdziła, że dziecko
      już nigdy nie bedzie takie jak inne dzieci, zawsze będzie słabsze i gorsze -
      właśnie tak się wyraziła!!! Ryczałam przez tydzień, ale zmieniliśmy lekarza i
      pan doktor nas uspokoił, stwierdził, że może ona po prostu tak ma. Skoro
      (oprócz alergii) wykluczyliśmy już właściewie wszystko to co więcej można
      zrobić. Także podsumowując, trzeba dziecko przebadać, ale jeśli poza tym jest
      zadowolone, radosne rozwija się prawidłowo, to "uszy do góry"smile
      Kasia
      • adela_1 Re: slaby przyrost wagi 28.06.05, 10:23
        nie lipca, tylko czerwca - 15 czerwca skończyła 16 m-cy
        przepraszam za pomyłkę
        Kasia
    • bogna74 Re: slaby przyrost wagi 28.06.05, 20:30
      jeszcze raz dziekujesmilejak robi sie badanie na celiake i muskowicyzdose(sorry)?
      z krwi?
      • bb12 Re: slaby przyrost wagi 28.06.05, 22:41
        Zarówno diagnoza celiakii jak i mukowiscydozy nie jest prosta.W muko podstawą
        jest próba potowa[nie z krwi!];w celiakii badaniem przesiewowym są przeciwciała
        endomysjalne-te wykonywane są z krwi.
        Tyle w skrócie!
        • edytka73 do bb2 - - - - - - 30.06.05, 23:49
          Czy możesz napsiać coś wiecej na temat tego badania w kierunku celiakii? Nasza
          leakraka powiedziała, ze diagnozuje się tylko poprzez pobranie kosmków jelita
          cienkiego - gastroskopowo!!! Nie chciałabym narażać Małego na takie badanie, a
          mam rożne podejrzenia co do jego zdrowia...

Napisz proszę, nazwe tego badania, i koszt - jesli znasz.
      • adela_1 Re: slaby przyrost wagi 29.06.05, 13:16
        Jeśli chodzi o celiakię to trzeba zrobić badanie krwi, ale na mukowizcydozę
        trzeba zbadać chlorki w pocie, w zgięciu łokcia smarują czymś dziecko, trzy
        minutki (albo dłużej, już nie pamiętam,) pobudzają skórę elektrodami żeby się
        pociła - nie boli!!!, potem nalepiają folijkę z papierkiem, w który wsiąka pot -
        dziecko biega sobie pół godziny, musi się po prostu spocić i już. Badanie
        nieinwazyjne.
        Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka