Dodaj do ulubionych

ciągłe bóle głowy u 5 latka

09.10.05, 20:53
Moje dziecko od okolo 1 roku boli głowa. NIe uskarża się podczas zabawy, ale
zapytany mówi , ze go boli i to cała głowa. Nasilenie następuje wieczorami i
czasami rano. Jest alergikiem umiarkowanym, myślelismy z początku, że ból
wynika z alergii, dostawał Zyrtec i Flixotide. Włąściwie nie było poprawy,
zaczęły się jesienne infekcje i synek zaczął gorzej słyszeć. Zdecydowaliśmy
sie po naradzie z lekarzem, na usuniecie przerośnietego migdałka. W sumie tez
to nie wiele pomogło. Jestem przerażona, bo wyczytałam , że te stałe bóle
mogą wskazywać na guz mózgu, co podobno nie jest rzadkościa wśród dzieci.
Dodam, że syn ma wagę i wzrost prawidłowy, jest moim oczkiem w głowie, mądrym
i dobrym dzieckiem. Nie wiem do kogo pójść , czy mozna zrobić gdzieć badanie
tomografem komputerowym. Chyba to badanie uspokoiłoby mnie najbardziej.
Mieszkamy w POznaniu i naprawdę potrzebuję informacji, Sprawa tym bardziej
mnie przytłacza, ze jestem obecnie w 4 m-cu ciąży. Boję sie o zdrowie
synka.Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • n_nadia Re: ciągłe bóle głowy u 5 latka 09.10.05, 21:06
      Przede wszystkim spokojnie. Na wstepie radzilabym zrobic badanie EEG. Warto wypytac synka gdzie dokladnie ta glowka go boli, jaki rodzaj bolu to jest (czy pulsujacy, czy moze tepy - pewnie synek nie bedzie potrafil jeszcze na takie pytania odpowiedziec, ale warto sprobowac). Czy glowka boli go przy pochylaniu sie (bo moze synek ma chore zatoki?). Warto rowniez wybrac sie do okulisty i zrobic badanie dna oka, bo czesto bole glowy moga byc objawem jakis problemow okulistycznych (np. jaskra objawia sie min. bolem glowy). Byc moze alergia ma rowniez wplyw na bol glowy.
      Czy synek skarzy sie na inne dolegliwosci? Bole brzuszka, problemy z widzeniem, ma problemy z rownowaga? Czy podstawowe badania krwi sa w normie? Warto na to wszystko zwrocic uwage. Bole glowy moga byc objawem calej masy roznych chorob, zarowno mniej, jak i bardziej powaznych.
      Mozesz sie rowniez wybrac do neurologa, ktory zapewne zleci badanie EEG. Moze te bole, to migrena, ktora wbrew pozorom dosc czesto u dzieci wystepuje?

Pozdrawiam

• asitka Re: ciągłe bóle głowy u 5 latka 09.10.05, 21:22
        Dziekuje za słowa otuchy. Bylismy u okulisty, oczka sa w porzadku. Faktycznie
        synek nie potrafi określic miejsca - zawsze odpowiada, ze boli cała głowa i
        stale. Nie uskarża się, że podczas wstawania, nachylania itd. Zastanawiam się
        czy to np nie lambia? Czy to możliwie aby występowaniu tego pasożyta
        towarzyszyły ciągłe bóle głowy.?
        • n_nadia Re: ciągłe bóle głowy u 5 latka 09.10.05, 22:00
          Obecnosc pasozytow moze objawiac sie min. bolami glowy. Warto zrobic badanie kalu i wszystko podstawowe badania. Moze jakis madry lekarz bedzie potrafil Was pokierowac. Moze warto odwiedzic homeopate klasycznego (to taka moja propozycja). Nie sadze, zeby problem bolow glowy u Twojego synka byl umiejscowiony bezposrednio w glowie. Sadze, ze przyczyna moze byc wlasnie alergia, jakies pasozyty lub cos w tym rodzaju.
          • asitka Re: ciągłe bóle głowy u 5 latka 09.10.05, 22:17
            Dzięki n_nadia, jutro dzwonię do Sanepidu i do lekarza rodzinnego, może załapię
            się na limit skierowań do odpowiedniego specjalisty. Chaciałabym bardzo, zeby
            to była alegria lub nawet te przeklęte pasożyty byleby nie jakiś guz mózgu.
            Samo to przypuszczenie wywołuje u mnie falę płaczu i prosze Boga aby nie
            wystawiał nas wszystkich na taka straszliwą próbę...
            Dzieki raz jeszcze za twoją odpowiedź.
            Pozdrawiam
            Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka