agi1033 19.10.05, 09:55 czy ktoś robił rentgen płuc u swojej dzidzi gdy była w podobnym wieku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
almerka1 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 10:03 Moja córka gdy miała niecały miesiąc miała robione rentgen płuc Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka1olka Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 10:34 moja dziś 5letnia córeczka miała w wieku 3 tygodni obóstronne zapalenie płóc w przeciągu kolejnych 3 tyg miała robione 2 zdjęcia rtg. No cóż z perspektywy czasu wydaje mi się, że nie ma to na nią żadnego wpływu ale zawsze są to promienie. Oczywiście pamiętaj o ochronie radiologicznej dla dziecka no i dla siebie w trakcie ekspozycji.(Czasami panie i panowie wpadając w rutynę swojej pracy zapominają, że coś takiego istnieje) Odpowiedz Link Zgłoś
moneczka Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 10:46 moje dziecko tez milo 2 razy rengen!panie wykonujace rengen bardzo mnie nastraszyly ze jest bardzo szkodliwy .ale przeciez rengen np. wykonuje sie czesciej u dzieci z wadami ukladu moczowego i co tamte mamy maja powiedziec? pytalam sie lekarza w szpitalu jak to jest z tym promieniowaniem czy mam sie martwic ( u mojego dziecka bylo podejzenie choroby jednak rtg nic nie wykazalo) lekarz pow. gdyby to mialo takie straszne miec skutki nikt by sie nie odwazyl wykonywac tego u pacjenta.a pozatym nawet panie wykonywujace przeswietlenie nastraszyly mnie strasznie ale pomyslec ze sa przy wykonywanym rtg tylko za szybka i maja wyznaczone godz.czy one sa wogule bezbieczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 21.10.05, 11:03 ta "szybka" o której piszesz jest z ołowiowego szkła, ściany też są specjalnie ekranowane ołowiem ) A te Panie, które robią rentgen mają co jakiś czas kontrolne badania i wiele z nich ma anemie wlasnie ze wzgledu na szkodliwe warunki pracy (no i etat mają 6 godzinny a nie 8 godzinny tez ze wzgledu na szkodliwość...). Moja mama pracuje w rentgenie od 30 lat wiec mam wiadomości w pewnego źrodla Odpowiedz Link Zgłoś
evellek Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 13:21 mój synek zanim skończył miesiąc miał 4 rentgeny płuc !!!...lekarz mówił że korzyść badania przewyższa jego niebezpieczeństwo i to zupełna racja...nie mam już siły do tego okresu wracać bo było strasznie, powiem tylko że od tamtej pory (teraz synek ma prawie 10 miesięcy) nie miałnawet kataru i baardzo ładnie się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 13:38 Antek mial robiony jak mial 4 miesiace i to mu uratowalo zycie. Lekarze przez 5 dni w szpitalu nei wiedizeli co mu jest , badalo go kilku w instytucie matki i dziecka i nie wiedzieli dlaczego nei chce jesc wogole, jest z dnia na dzien slabszy i praktycznie sie nei budzi Okazalo sie po badaniu rentgenowsakim ze mial bezosluchowe zapalenie pluc - od refluksu zoladkowo przelykowego - nei mial objawow typowych czyli kaszlu, charczenia w pluckach Dzieki temu badaniu wiedziano jak go leczyc Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 19:36 Weronika miała pierwszy rentgen płuc w 3 dobie życia, a drugi w 10 dobie, później jeszcze w wieku 3,5 miesiąca (zapalenie płuc nie dające zmian osłuchowych), lekarze zlecają to badanie gdy korzyść z jego wykonania jest większa niż straty organizmu przez napromieniowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agi1033 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 19.10.05, 20:28 a czy miało objawy typu kaszel, gorączka czy inne? Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 do agi1033 20.10.05, 20:17 Zapalenie płuc w wieku 3,5 miesiąca u Weroniki było bez objawów typu kaszel, gorączka. Lekarka skierowała nas na izbę przyjęć do kliniki dziecięcej na prześwietlenie płuc bo zaniepokoiła ją morfologia małej (wysoki poziom leukocytów), prześwietlenie potwierdziły podejrzenia naszej pediatry, kaszel pojawił się trzy doby później w trakcie leczenia, gorączki nie było wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
agi1033 Re: do agi1033 20.10.05, 20:39 a dlaczego robiliście morfologię - były jakieś wskazania Odpowiedz Link Zgłoś
agi1033 Re: do agi1033 20.10.05, 20:41 a jak mała sie czuła , była niespokojna, albo nie chciała jeść, wiecej spała? Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: do agi1033 20.10.05, 22:35 Weronika urodziła się jako wcześniak w 35 tyg. miała wysiłkowy oddech, osłabione napięcie mięśniowe. W trzeciej dobie zdiagnozowano u niej zapalenie płuc, w 10 dobie zapalenie oskrzeli wywołane gronkowcem złocistym oraz krwawienie dokomorowe I stopnia (wylew), do tego miała bardzo silną i długo się utrzymującą żółtaczkę fizjologiczną, w 15 dobie potwierdzono wadę serca (echo serca). Do domu wyszła mając miesiąc, pełną dokumentację medyczną dostarczyłam naszej pediatrze, Weroniśka od początku miała słaby apetyt i słabo przybierała na wadze, dlatego była pod "wzmożonym nadzorem" lekarskim. Jak miała niecałe 2 miesiące stwierdzono u niej anemię na podstawie właśnie kontrolnej morfologii, morfologię robiliśmy co dwa tygodnie by kontrolować głównie poziom hemoglobiny i te podwyższone leukocyty wyszły przy okazji, przy którejś kolejnej morfologii. Mała ze względu na swoje problemy na starcie (wylew i wada serca) była raczej ospała i jak już wyżej pisałam, była niejadkiem, do tego miała bardzo silne kolki i po prostu trudno było zauważyć mi jakieś nietypowe zachowanie z powodu zapalenia płuc. Wylądowałyśmy w szpitalu, na 3 tygodnie tam owszem wyleczono zapalenie płuc, lecz leukocyty w dniu wypisu były jeszcze wyższe niż w chwili przyjęcia na oddział. Trafiliśmy na konsultację do poleconego nam specjalisty i po wykonaniu badań okazało się, że Weronika ma alergię na laktozę, oraz w szpitalu złapała paciorkowca. Po dwóch tygodniach od zmiany mieszanki na Nutramigen i wyleczeniu paciorkowca, małej poprawiła sie apetyt i zaczęła w szybkim tępie nabierać sił oraz wagi. Dzisiaj ma 13 miesięcy waży 14kg, mierzy 82cm, po wylewie nie ma już w główce śladu, serduszko samo sobie poradziło z wadą, pozostały nam jedynie nawracające zapalenia oskrzeli i alergia. Przepraszam, że tak się rozpisałam ale chciałam żebyś miała pełen obraz, a jak przeczytałam początek to pomyślałam, że pewnie cię przeraziłam i dlatego opisałam stan obecny) Odpowiedz Link Zgłoś
perse1 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 20.10.05, 21:11 Moja Weroniczka (teraz ma skonczony 4 mc)miała 2 razy rentgen,pod koniec 2 mca,nie miała gorączki,ale zaczęła kasłac i potem pojawiło sie charczenie,tydzien czasu trwały wizyty u 3 róznych lekarzy,wskazywali na alergie bo osłuchowo nic nie słyszeli,pod koniec tygodnia dziecko zaczęło ulewac (wczesniej nie) i wymiotowac,stała sie tez apatyczna,za duzo spała,wezwałam 4 lekarza,ten wreszcie usłyszał,natychmiast szpital,a tam obustronne zapalenie płuc i oskrzeli,myslałam ze zwariuję,w dodatku nie zadziałały na nia 4 antybiotyki,spedziłysmy w szpitalu miesiac,po 5 antybiotyku jakos ustąpiło zapalenie płuc,ale do domu wyszłysmy z potwornym charczeniem,nie mogłam juz tego słuchac,miało sie wrazenie ze sie udusi,prawie 2 mce w domu,inchalacje wziewy oklepywania,leki itd...........i wreszcie zwyciestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 20.10.05, 22:13 U nas przy bezosluchowym zapaleniu pluc kaszel wystapil dopiero w 6 dobie nie bylo goraczki a wyniki badan byly dobre:morfologia, mocz i inne(robiono wiele rzeczy dojsc co jest przyczyna) Antek mial jeden objaw ze dzieje sie cos zlego - nie jadl, odmawial jedzenia , plakal jak go karmilam - chcialam karmic. Spadal z wagi. Takze u nas to jedyny objaw Odpowiedz Link Zgłoś
agi1033 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 20.10.05, 22:54 u mojej tez początkowo słyszałam charczenie ale teraz juz nie słyszę, a teraz czasami chrapie. Byłam u lekarza, powiedziała,że jeśli kaszel nie ustapi to skieruje na prześwietlenie i dała leki. Zaczęłam podawać leki i jakby widze poprawę. Zdecydowanie mniej kaszlu. Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 20.10.05, 23:01 jak najwięcej oklepuj i jeśli masz nebularizator to rób inhalacje z soli fizjologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: rentgen puc u 3,5 miesięcznego 21.10.05, 12:23 Marta miała rentgen płuc w 1 i w 7 dobie życia. Urodziła się z zapalniem płuc. Teraz ma rok i w wogóle nie choruje. Odpowiedz Link Zgłoś