Dodaj do ulubionych

Lęki NOCNE

29.10.05, 19:20
Hejka! Cos dziwnego ostatnio sie dzieje z moim synkiem. W nocy na granicy snu
i czuwania sennego zaczyna drżeć, uwalnia krótki krzyk, jest spocony , i znou
krótki krzyk, oczy ma jakies takie dziwne , niby już obudzony a jednak
daleko... Bardzo się marwtię co to jest , boję się też o jego serduszko bo
takie napięcie takie lęki napewno źle wpływają na serce z wadą. Moze ktoś z
wam miał podobne problemy ze snem dziecka? Jak sobie radzicie z lekami
nocnymi u dzieci????/
Obserwuj wątek
    • perelekhlhs Re: Lęki NOCNE 29.10.05, 20:32
      Moj maly tez niestety nie spi w nocy. Bywaly noce kiedy budzil sie z
      przerazliwym placzem (po pierwszej i drugiej operacji) i nic go nie uspokajalo,
      a oczy mial zamkniete przy tym potwornym krzyku tak jakby spal. Teraz jest to
      coraz rzadsze, ale nagminne jest pokwekiwanie, tak jakby sprawdzal czy ktos przy
      nim jest. Jak sie go nie pobuja to wtedy rozplacze sie na calego. Zauwazylismy
      ze musimy mu za dnia ograniczac ilosc emocji. Musi miec spokoj i troche ciszy.
      Wtedy jest lepiej. Kiedy jest przejety bardzo sie poci a potem w nocy wlasnie
      nie moze spac.
      • stefcianna Re: Lęki NOCNE 29.10.05, 23:54
        Moja emilka prawie każdą noc przepłakała i krzyczała. Sprawa jest taka bardzo
        prawdopodobne jest, że to od serduszka powinnaś zgłosić to u swojego
        kardiologa, staraj się nie dawać dziecku przed samym snem jedzenia, niech to
        bedzie trochę wcześniej i lekkostrawne, trzecią i ważną też przyczyną są emocje
        z przeżytego dnia, staraj się trzymać nerwy na wodzy i pilnuj by nikt nie
        denerwował dziecka (np starsze rodzeństwo). Zależy w jakim dziecko jest wieku,
        ale mogą to być również emocje związane z przeżyciami w szpitalu.
        Moją córcię opócz powyższych opini męczył silny ból w kończynach związany z
        niedotlenieniem.
        Rada na płacz związany z emocjami- przelej podczas snu nad dzieckiem gorący
        wosk do talerza z zimną wodą (nad główką)to rozładowywuje negatywną energię
        wokół dziecka (naukowo udowodnione).
    • m.musur Re: Lęki NOCNE 31.10.05, 21:24
      Filipek po kazdym powrocie ze szpitala jest w nocy niespokojny, często sie
      budzi i sprawdza czy jestem obok i praktycznie przez całą noc trzyma mnie za
      włosy(śpimy razem).Po kilku dniach mu przechodzi.Ostatnio zauważyłam że po
      obejrzeniu w tv jakiegoś durnego programu tez popłakiwał w nocy.Staram się
      ograniczać oglądanie telewizji, ale spryciula, nauczył się sam włączać
      telewizję, więc czasem uda mu się coś zobaczyć np.wiadomości ze zdjęciem z
      jakiejś stłuczki samochodowej.No i to chyba zapada w pamięć.Myślę, że naszym
      dzieciom śnią się różne rzeczy, niekoniecznie piękne i kolorowe.Pozdrawiam
      Monika mama Filipka
    • kasiamp Re: Lęki NOCNE 01.11.05, 21:03
      Witaj,
      Lęki nocne u dzieci w wieku 5-6 lat występuja bardzo często. Nie sa groźne dla
      psychiki dziecka. Spowodowane są najczęściej tym, że dziecko pojmuje już coraz
      więcej i analizuje każde przeżycie. W chwili, gdy dziecko w nocy w półśnie coś
      przeżywa nie należy go wybudzać. Należy spokojnie przytulić, pogłaskać i
      pozwolić zasąć ponownie. Nie powinno się też rano nawiązywać do nocnych
      przeżyć. Dziecko najprawdopodobniej nie pamięta tego co zaszło, a próba rozmowy
      na ten temat może powodować niepotrzebne emocje. Lęki nocne z wiekiem
      przemijają, choć u bardzo wrażliwych dzieci mogą utrzymywać się przez dłuższy
      czas. Pozdrawiam,
      Kasia mama Julki
      www.sercedziecka.org.pl
    • danusia-mamusia Re: Lęki NOCNE 02.11.05, 08:28
      Dziewczyny! Mój synek nie miał jeszcze operacji ale myslę że przezywa inne
      sprawy typu- dentysta, przedszkole, chęć "podobania" sie tacie oraz to że ma
      sam zasypiać /a jest jedynakiem więc w pokoju nie ma braciszka czy
      siostrzyczki/ , Zaczęłam od tego że wróciłam do usypiania go,wtula sie mocno i
      myslę że będą efekty bo przespał już spokojnie kilka nocy. Może to już tak
      zostanie?? OBYsmilesmilesmile Pozdrówka!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka