Dodaj do ulubionych

asymetria komór?

01.11.05, 21:32
Witam, właśnie wróciłam z badania echokardiografii mojej Małej(27 tydzień ciąży) potwierdziła się diagnoza mojego lekarza prowadzącego, Emilka ma asymetrię komór , mam byc teraz skierowana na dalsze badania do Warszawy(jestem z Torunia). Proszę o informację co może oznaczać taka asymetria, wierzę, że znajdą się osoby które będą mogły mi coś napisać. Bardzo sie martwię, a lekarze powtarzaja,że trzeba dalej diagnozować i nie chcą na razie mówic o konkretnych konsekwencjach..
Obserwuj wątek
    • driadea Re: asymetria komór? 01.11.05, 21:51
      A konkretnie, która komora jest większa?
      • oleniaa Re: asymetria komór? 01.11.05, 22:08
        prawa jest większa
        • mamawikusia Re: asymetria komór? 02.11.05, 08:21
          Olenio witaj,
          co prawda nie wiem na czym polega asymetria komór ale wiem wiele na temat innej
          wady jaką miał mój Synek Wiktor,
          teraz tez jestem w ciąży i jetem tak jak i Ty z Torunia,
          ciekawi mnie u kogo miałas zrobione badanie echo serca bo ja byłam w Warszawie
          u dr Dangel gdyż juz niestety wiem ze u nas nie ma specjalistów w tej
          dziedzinie,
          pozdrawiam.
          Karolina
          • oleniaa Re: asymetria komór? 02.11.05, 11:35
            Witaj,
            Lekarzem prowadzącym ciąże jest dr Jackowski, on skierowałam mnie do dr Sałasiskiej-Kubackiej, która wczoraj robiła mi badanie w szpitalu na bielanach, ona jest lekarzem zajmującym się noworodkami i podobno specjalizującym sie w serduszku, stwierdziła,że kwalifikuję się na dalsze badania, mam od niej dokładny opis badania i zdjęcia serduszka dziecka teraz muszę skontaktować sie z dr. Jackowskim i czekać na skierowania do większego ośrodka, może dziś lub jutro będę juz wiedziała co dalej.
            Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, cieszę się,że dotarłam do tego forum
            • oleniaa Re: asymetria komór? 03.11.05, 13:12
              Własnie się dowiedziałam, 5 grudnia mam konsultację i badanie w Warszawie u dr Dangel. Tak szukam i czytam na temat serduszka to coraz bardziej wydaje mi sie że to jest HLHS, no ale muszę czekać na diagnozę, tak się boję..
              • mamawikusia Re: asymetria komór? 03.11.05, 15:02
                Olenio,
                o HLHS-ie napewno duzo dowiesz sie z tego forum,
                mój synek też miał Hlhs,
                nam sie ni udało...bo żaden lekarz nie dostrzegł braku komory,
                Synek miał duzo mniejsze szanse bo nikt nie wiedział o wadzie,
                po urodzeniu kiedy okazało sie że ma HLHS lekarze nie dawali nam szans ale to
                nie prawda ze nie ma szans dla dzieci z hipoplazją,
                spójrz na strone Portrety Dzieci powyżej, jest tam mnóstwo uśmiechnietych
                szkrabów które zyją i swietnie sie czują,
                Ty i Twoja Emilka macie wielkie szczęście w tym nieszcześciu bo jedziecie do
                swietnej specjalistki dr Dangel,
                napewno doktor dokladnie opisze co dolega Twojej córci i poinformuje Cie co
                dalej,
                HlHS to naprawde nie wyrok...
                a poza tym jeszce nic dokładnie nie wiesz a a symetria niekoniecznie musi
                oznaczac HlHS,
                HLHS to niedorozwój lewej komory i liczne inne schorzenia , mój Synek miał
                jeszcze arytmie serca i niedomykalnosć zastawki trójdzielnej...

ja też byłam na badaniu u dr Dnagel w zeszłym miesiacu,
                moja córunia ma protomezosystolityczną niedomykalność zastwaki dwudzielnej ale
                wierze ze jeszce wszystko sie odmieni,

traficie w najlepsze rece i napewno będzie razem szczęśliwe...
    • monikakonieczka Re: asymetria komór? 03.11.05, 15:48
      Witaj mój synek ma HLHS i ma w tej chwili rok i 7 miesięcy. Jest bardzo radosny
      i czaruje wszystkich swoim uśmiechem.Czasem się zastanawiam że gdyby był
      zupełnie zdrowy to chyba nikt by za nim nie nadążył.Kocham Go za wszystko i
      takiego jakim jest(bo wbrew pozorom dla mnie to na początku nie było takie
      oczywiste), ale życzę Ci żeby Twoje małeństwo było zdrowe,żeby to była wielka
      pomyłka z tą asymetrią. Monika mama Mateuszka z HLHS i zdrowej Kingi
      • oleniaa Re: asymetria komór? 04.11.05, 21:45
        Bardzo dziekuję za wsparcie i ciepłe słowa, cieszę się,że znalazłam to forum, przeczytałam dokładnie wszystkie portrety dzieci i wciąż się dowiaduję nowych informacji. Nie pozostaje nic innego jak czekać do 5 grudnia, cieszę się,że dr Dangel ma takie dobre opinie i że trafimy w dobre ręce, staram sie myśleć pozytywnie,
        a na forum będę zaglądać regularnie pozdrawiam
        • basikrzy Re: asymetria komór? 05.11.05, 08:28
          zaglądaj kochana, razem zawsze raźniej!
          Trzymamy kciuki, pozdrawiamy
          Baśka mama Bartka
          • oleniaa Re: asymetria komór? 28.11.05, 16:25
            Do naszego badania w Warszawie u dr. Dangel został dokładnie tydzień. Chciałabym skontaktowac się z kimś kto był u Pani Doktor,jak to jest w tej poradni, jak długo sie czeka o co pytać? Wdzięczna bym była za podanie jakiegoś kontaktu mailowego,żeby skontaktować się i zadać trochę szczegółowych pytań.
            • monianar Re: asymetria komór? 28.11.05, 17:20
              Witaj, ja trafiłam do dr Dangiel w 32tyg. ciąży. Zbadała mnie bardzo dokładnie
              i stwierdziła HLHS, było to dla nas straszne, tym bardziej że pani doktor nas
              pozytywnie nie nastawiała. Słyszeliśmy tylko jest to bardzo poważna wada,
              bardzo złożona, dziecko ma niewielkie szanse. Mimo tych mało optymistycznych
              rokowań niepoddawaliśmy się (mąż jest moją największą podporą). Pani doktor
              skierowała nas do Krakowa, gdzie urodziłam a później nasze dziecko zostało
              zoperowane przez prof. Malca. Teraz nasza córeczka jest już 4 dni po operacji i
              jest w stbilnym stanie, choć wiemy że wszystko jeszcze przed nami. Jeżeli
              chodzi o badania na Karowej to musisz najpierw się zarejestrować, mieć ksero
              opisów badań USG i wypełnić ankietę którą otrzymasz w rejestracji. Przed
              pokojem badań trzeba czekać aż sekretarka pani doktor wyczyta twoje nazwisko,
              czasami czeka się długo, ale to tylko dlatego że dr Dangiel bardzo dokładnie
              chce zbadać każdą pacjentkę. Życzę powodzenia!!!!!!! Monika.
            • gosiap10 Re: asymetria komór? 28.11.05, 18:46
              Trzymam kciuki za Twoje Malenstwo pelna wiary, ze to jednak nie bedzie HLHS -
              bo z tego co napisalas wczesniej wcale nie musi byc to ta wada.
              Niezaleznie jednak od rezultatu badania badz dobrej mysli. Lekarzom udaje sie
              teraz zdzialac cuda!
              Pozdrawiam (tym serdeczniej, ze jestes z mojego rodzinnego Torunia) i wypatruje
              wiesci po kontroli u doktor Dangel.
    • ewire Re: asymetria komór? 28.11.05, 18:49
      Witaj Olu! Ja również jestem z Torunia, ale obecnie mieszkam w Warszawie. Moja
      córeczka ma teraz 1,5 roczku (HLHS).
      Osobiście polecam Ci doktora Czarneckiego. Przyjmuje w Szpitalu Dziecięcym na
      skarpie. Jestem bardzo zadowolona z wizyt u niego. Odwiedzamy go zawsze, gdy
      jesteśmy w Toruniu. Dr. Czarnecki bardzo dobrze zna Alusię - HLHS,jako wada nie
      jest Mu obca. W W-wie nie znalazłam dobrego specjalisty. Wszyscy karzą mi
      czekać w kolejkach (nawet prywatnie), a Alusia jest szczególnym pacjentem.
      I jeszcze jedno. Piszesz o asymetrii komór, więc skąd pomysł, że jest to
      hipoplazja? Jeśli obie komory się kurczą, to jest dobrze. Ostatnio w Łodzi
      poznałam dziewczynę, której synek ma lewą komorę mniejszą, ale się kurczy.
      Starają się więc zachować serce dwókomorowe, zwiększając dopływ krwi do lewej
      komory. Tak więc nie martw się na zapas i bądż dobrej myśli.
      Ewa -mama Alusi i Basi
      • ewire Re: asymetria komór? 28.11.05, 18:53
        Jeśli miałabyś ochotę mogłybyśmy się spotkać, albo w Warszawie, albo w Toruniu
        (będziemy tam po świętach) Pa,pa...
        • oleniaa Re: asymetria komór? 29.11.05, 21:51
          Dziekuje bardzo wszystkim za porady i wsparcie,

ewire : o doktorze Czarneckim słyszałam, na pewno się do niego wybiorę może nawet po badaniu w Warszawie jak będę znała konkrety. Spotkać sie z checia, ale pewnie w Toruniu, bo w Wawie to na razie bedziemy na krótko,
          pozdrawiam
          • blinucha Re: asymetria komór? 30.11.05, 11:06
            Witaj oleniaa,

ja również pochodzę z Torunia, chociaż teraz mieszkam w stolicy (: Przeszło 7
            lat temu dr Sałasińska wykryła wadę serca u mojego pierwszego synka i
            skierowała nas do Łodzi. Wada została wykryta niestety dopiero po porodzie i
            nie wrócilismy juz z Małym do domu. Obecnie mam drugie dziecko i dr Dangel
            robiła mi "profilaktycznie" echo, jak byłam w ciąży. Wrażenia po wizycie mam
            jak najlepsze - to profesjonalistka. Napisz koniecznie, jak będziecie już po
            wizycie w Warszawie i trzymam za was kciuki!

Pozdrawiam
            • oleniaa Re: asymetria komór? 06.12.05, 22:16
              Witam, wczoraj wróciliśmy z Warszawy z wizyty u Doktor Dangel: Wynik badania następujący: "Istotna dysproporcja wielkości między lewą a prawą stroną serca- znaczna przewaga prawej strony, jest zachowany prawidłowy napływ i odpływ z lewej komory, ale koniuszek jest utworzony częściowo przez prawą komorę. zastawka aortalna o około połowę węższa od tętnicy płucnej, łuk aorty o około połowę węższy od łuku przewodu tętniczego. napływ do aorty wstępującej i poprzecznej części łuku od strony lewej komory. Cieśń aorty bardzo żle widoczna, okresowo - ubytek ech, okresowo widoczne wsteczne "zarzucanie" w górę od strony przewodu tętniczego. Wada serca: patologia łuku aorty( koarktacja z niedorozwojem łuku, do różnicowania z IntAoA).
              tyle diagnozy, wiem ,że nie moge rodzic w toruniu i,że Emilcia bedzie musiała byc operowana zaraz po porodzie. Pani doktor namówiła nas też na zbadanie kariotypu, wynik będzie za tydzień, wtedy też mamy dzwonic do dr Dangel,żeby umówić sie na kolejną wizytę, na której jeszcze raz dokładnie zbada ona serduszko(wada może sie pogłebic)i wtedy będziemy decydować do jakiego ośrodka najlepiej nas skierować.

Staram sie myśleć pozytywnie, chociaż tysiące mysli mam w głowie, mam nadzieję,że na forum zostanę długo i będzie ono pomocą i wsparciem,
              pozdrawiam
              ola
              • anfido Re: asymetria komór? 07.12.05, 05:44
                Marzę aby wyniki z takich badań zawsze były: serce o prawidłowej budowie, bez
                cech patologii. Pani Dr Dangel jest wspaniałą specjalistą. Pomoże wam wybrać
                najlepszy ośrodek i wierzę, że Emilcia zniesie dzielnie operację i, że szybko
                będziecie mogli być w domku. Trzymam mocno kciuki. Możesz liczyć na naszą pomoc.
              • basikrzy Re: asymetria komór? 07.12.05, 11:30
                będziemy się bardzo cieszyć, kiedy już po operacji i szczęśliwej rehabilitacji
                będziesz dzielić się z nami swymi radościami i smutkami oraz przekazywać swoje
                doświadczenia kolejnym mamom dając im nadzieję i wsparcie, im nas więcej tym
                mocniejsza wiara, że warto walczyć i da się to wszystko udźwignąć!
                a tymczasem życzymy jak najwięcej spokoju i dobrych myśli, dbajcie o siebie z
                Emilcią, a zmartwienia o leczeniu zostawcie lekarzom
                pozdrawiamy ciepło
                Baśka mama Bartusia
                • oleniaa Re: asymetria komór? 19.12.05, 20:26
                  Dzisiaj tchnęło w nas troche pozytywnej energii, wynik kariotypu jest prawidłowy, nie jest to wada genetyczna. w czwartek będziemy znowu w Warszwawie u doktor Dangel, mam nadzieję,że wada się nie pogłebia i że będziemy mogli już ustalać ośrodek, w którym będę rodzić i gdzie odbędzie się operacja,
                  pozdrawiam przedświatecznie wszystkich forumowiczów i proszę o trzymanie kciuków w czwartek
    • kopacz_tej Re: asymetria komór? 19.12.05, 23:24
      Oleniaa, zaciskam kciuki za kolejne dobre wiadomości.Pozdrawiam i życzę ciepłych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń i nadziei jakie niesie ze sobą nadchodzący Nowy Rok. Ewa
    • aaparzoch1 Re: asymetria komór? 20.12.05, 09:06
      Olu, moja imienniczko. Mam nadzieję i tego z całego serca Ci życzę, iż następne
      wiadomości od Ciebie będą dobre. Trzymam mocno za Was kciuki. Pozdrawiam już
      świątecznie. Ola, mama Radka
    • basikrzy Re: asymetria komór? 20.12.05, 11:09
      to wspaniała wiadomość, cieszymy się razem z Wami, trzymamy kciuki
      BmB
      • oleniaa Re: asymetria komór? 07.02.06, 19:29
        Nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie, u nas wszystko potoczyło sie niespodziewanie, Emilka urodziła sie w Sylwestra w 34 tygodniu ciązy(jechal;iśmy karetką z Torunia do Warszawy, żeby Mała trafiła od razu w odpowiednie miejsce), spedzilismy pieć tygodni w CZD , od dwoch dni jestesmy w domu. Malutka przeszła operację: Zamknięcie Botalla i zoperowano jej aortę(Coa) Ma jeszcze duży ubytek w przegrodzie miedzy przedsionkowej(ASDII) ale na razie czekamy, nastepna operacja pewnie za pol roku.Mamy nadzieje,że teraz bedzie juz tylko lepiej, na szczeście Emilka jest dzielna i silna. Jak tylko troche ochłonę to napiszę więcej, z chęcia przyłaczymy sie też do funduszu i opiszemy naszą historię w portretach dzieci, tymczasem wrocimy troche do normalności i ochłoniemy,
        pozdrawiam wszystkich i dziekuję za wsparcie, informacje jakie tu znalazłam jeszcze będąc w ciąży
        • driadea Re: asymetria komór? 07.02.06, 20:16
          Trzymam kciuki! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka