Dodaj do ulubionych

plesniawki-nystacyna!!

02.11.05, 12:18
dziewczyny mam prosbe.bylam dzisiaj z moja coreczka u lekarza i okazalo
sie ,ze na wargach ma plesniawki.dostala nystacyne,ale jak jej sie uzywa?
czy mam tylko smarowac czy dawac na lyzeczce? prosze o rade doswiadczoone
mamusiesmile
pozdrawiam,kasia
ps co myslicie o smarowaniu moczem?
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 12:34
      mocz jest jhałowy ale czy sama byś sobie posmarowała??
      nystatynę musisz rozpuścić i "wypędzlować" nożesz nałożyć na umyty palec i
      posmarować...l
      • kajka76 Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 13:04
        Tygrysiatko1 posmarowalabym sobiesmile gdybym wiedziala ze mi pomozesmile
        dzieki za odp
        • moniquev Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 13:44
          witam co prawda na razie cale szczescie moj synek nie ma plesniawek ale jak
          bedzie mial to bede smarowala wlasnie moczem gdyz moja tesciowa twierdzi ze jej
          dzieciom pomagala a wychowala 3 wspanialych dzieci (w tym moj maz smile )
          • pimpek_sadelko Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 21:16
            moniquev napisała:

> witam co prawda na razie cale szczescie moj synek nie ma plesniawek ale jak
            > bedzie mial to bede smarowala wlasnie moczem gdyz moja tesciowa twierdzi ze
            jej
            >
            > dzieciom pomagala a wychowala 3 wspanialych dzieci (w tym moj maz smile )

to fragment nowej nieopublikowanej powiesci maslowskie?
            ludzie...szczynami swoje dzieci chcecie "leczyc"?! bpoze.... zlamka. medycyna
            ludowa, na 10000% Twoj maz jest taki super od sikow.
    • aniald1 Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 14:10
      Nystatyną się smaruje ale u nas nie działała nystatyna. Za to mocz działał
      świetnie - pleśniawki szybko zniknęły choć miałam obiekcje czy zastosować mocz.
    • luboanna Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 16:56
      Nystatyna jest kiepska, jeśłi jej używasz to na pewno musisz porządnie ścierać
      te pleśniawki dzieciaszkowi. U nas jednak nie dawało to żadnego rezultatu.
      Wszyscy mówili o piohtaninie ja nie chciałam, bo mały się cały "ubrudzi" i
      wszystko wkoło też. Ale spróbowałam i to dopiero okazało się skuteczne. Ta sama
      technika - pędzlowanie ścieranie z warg, języka, podniebienia itp. Powodzenia.
      • kajka76 Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 20:07
        lekarka nic nie mowila mi o scieraniu tylko o smarowaniu!! zreszta boje sie
        scierac bo beda ranki .teraz smaruje malej i moczem i nystatyna smile
        • bonkreta Re: plesniawki-nystacyna!! 02.11.05, 20:33
          ranki właśnie mają być - to, co jest z wierzchu to grzybnia, jeśli jej nie
          zetrzesz, to w tej rance pod spodem mogą przetrwać żywe grzybki, które
          natychmiast roziwną się znowu.

My od trzech dni używamy gencjany, dziecko fioletowe, wszystko fioletowe... Ale
          mam nadzieję, że to wreszcie pomoże (mam grzyba także na piersiach i to mi
          strasznie dokucza).
    • pimpek_sadelko smarowanie moczem? 02.11.05, 21:15
      zart, prawda?
      • moniquev Re: smarowanie moczem? 02.11.05, 21:16
        witj pimpus z tym moczem to nie zart!!!!
        • pimpek_sadelko Re: smarowanie moczem? 02.11.05, 21:17
          moniquev napisała:

> witj pimpus z tym moczem to nie zart!!!!
          za;a,kasad
          nie chcia;lanym nyc tak "pielegnowana"....dziewczyny.... czy wasze dzieci maja
          lekarzy? jesli tak to sluchajcie ich....
          • moniquev Re: smarowanie moczem? 02.11.05, 21:21
            pewnie ze dzieci maja lekarzy ale czasem taka stara metoda jest najleprza po co
            dawac dziecku za duzo lekow ...nie slyszalas nigdy o tym ze mocz najlepiej
            leczy rany...a o tym moczu na plesniawki to nie tylko ja tak uwazam ...
            • mama_kotula Re: smarowanie moczem? 02.11.05, 21:31
              Smacznego. Ja wiem, że jest coś takiego jak urynoterapia. Ale nie chciałabym jej testować na własnym dziecku.
              Na pleśniawki - Cebion + Nystatyna, przecieranie przynajmniej kilka razy dziennie.
              • kajka76 Re: smarowanie moczem? 02.11.05, 21:36
                pimpek ,przepraszam cie bardzo,ale czytajac twoje wpisy na forum smiem
                twierdzic ,ze masz jeszce jakas depresje poporodowa etc......szok.zastanow sie
                co i w jaki sposob piszesz.
                co do leczenia plesniawek moczem uwazam ,ze to chyba stary i dobry
                sposob,moja mam leczyla tak mi plesniawki, moja babcia mamie i gdziekolwiek
                sie nie spytam to pierwsze co slysze to mocz jest najlepszym
                lekarstwem.wlasnie testuje,wiem ze mojemu dziecku to nie zaszkodzi a moze
                tylko pomoc.
                • moniquev Re: smarowanie moczem? 02.11.05, 21:42
                  kajka76 trzymam z toba...wprawdzie to nie moja mama testowala ten sposob ale
                  tesciowa i twierdzi ze ten sposob jest najleprzy ...ale kazdy ma swoj
                  wybor...tylko niech nie krytykuja naszych sposobow...pozdrawiam
                  • wizard5 smarujecie czyim moczem? 02.11.05, 22:19
                    Mi sie wydaje ze jak tak pokoleniowo leczycie plesniawki moczem to dlatego
                    wogole maja je wasze dzieci.I czyim moczem smarujecie...oto jest pytanie.
                    • moniquev Re: smarujecie czyim moczem? 02.11.05, 22:39
                      wizard5 nie wiem czy zauwazylas ale ja pisalam ze moj syn nie ma
                      plesniawek...czyim moczem no dziecka najlepiej z pieluszki smarujesz mu mokra
                      pieluszka(oczywiscie nie pampersem)w buzce
          • aniald1 do pimpka 02.11.05, 23:32
            Mojej Julce właśnie neonatolog zaproponowała smarowanie moczem bo cebion i
            nystatyna nic nie zdziałały. Nie każdy "babciny" sposób jest zły.
    • renata28 Re: plesniawki-nystacyna!! 03.11.05, 01:45
      Zamiast Nystacyny i moczu poleca Tantum Verde - u nas bardzo pomogło. Faktem
      jest, że szybko zauważyłam i nie dopuściłam, żeby się "rozpełzło".
    • agnesza NYSTATYNA! 03.11.05, 10:49
      Do opakowania dolewa sie przegotowana wode wg ulotki i pedzlujesz jame ustna
      dziecka- na palec wskazujacy nawijasz gazik jalowy:najpiew czyscisz
      jezyk->wewnetrzne policzki i na koniec gorne podniebienie. Lekarz moze rowniez
      zalecic podawanie do ustne (oprocz pedzlowania). Nystatyna jest antybiotykiem.
      Ja rowniez ja stosowalam na plesniawki, jednakze ograniczylam sie do pedzlowania
      Doustnie stosowalam ile polknela moja corka, tyle bylo ok - nie przejmowalam sie
      dawka zalecana przez doktor. Mozesz po pedzlowaniu dac krople Aphtinu na
      jezyczek dziecka - to jest slodkie i nie zniecheca jak Nystatyna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka