Dodaj do ulubionych

guzki na ścięgnach na rączce :(

03.11.05, 14:20
Własnie lekarz stwierdził coś takiego u mojej Zuzi (2l i 3 m-ce). Zuzia ma
guza na wierzchu rączki przed przegubem (wielkości dużego groszka). Lekarz
kazał smarować Fastum ( na ulotce są przeciwskazania do stosowania u tak
małych dzieci!), masować i zawijać bandarzem elastycznym przez tydzień.
Jeżeli guz się nie zmniejszy to będzie musiał założyć jej gips!!!! Powiedział
też, że jeśli to jest to co podejrzewa toZuzka byłaby najmniejszym dzieckiem
u którego stwierdził tą chorobę. Jestem załamana i z tego wszystkiego nie
potrafię sobie przypomnieć nazwy tej choroby i w związku z tym nie mogę
poszukać info w internecie sad Napewno na G ale dalej nie pamiętam. Moze
któraś z Was miała z czymś takim do czynienia? albo wie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • monika_lwo Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 03.11.05, 17:31
      Elmirko nie mam pojecia co to moze być, ale trzymam kciuki, zeby to nie było
      nic poważnego (lekarze często straszą zanim są pewni). Ja bym poszła jeszcze do
      innego i moze spróbuj zapytać dr. na forum o naczyniakach (w koncu jest
      chirurgiem dzieciecym to być moze Ci pomoze).
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20428
    • gemmavera Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 03.11.05, 18:47
      Elmira, mam nadzieję, że przypuszczenia lekarza się nie potwierdzą. Popieram
      Monikę - idź jeszcze do innego lekarza, koniecznie. Może to coś banalnego
      Ściskam Ciebie i Zuzię smile
      i daj znać, jak konsultacja u innego lekarza
      gemma
    • agagor2 Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 03.11.05, 19:24
      Może tu poczytaj:
      www.google.pl/search?hs=B7i&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial_s&q=guzki+na+%C5%9Bci%C4%99gnach&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
      • elmira_k GANGLION !!!!! :(((( 04.11.05, 14:04
        Boże.... dziewczyny....to wlasnie to ma moja Zuzia....to jest zwój komórek
        nerwowych, rodzaj nowotworu pochewek stawowych....sad((((((((((((( Jestem
        załamana.....
        • monika_lwo Re: GANGLION !!!!! :(((( 04.11.05, 18:21
          Jesteś pewna Elmirko? Musisz koniecznie iść do jeszcze innego lekarza!
          Jestem z Wami całym sercem i trzymam mocno kciuki, zeby ta diagnoza okazała się
          pomyłką!
          • monika_lwo Re: GANGLION !!!!! :(((( 04.11.05, 18:23
            To z poradnika medycznego:
            Ganglion
            Słowa kluczowe: kostny
            Dziedzina: ortopedia

Czego dotyczy?

Ścięgna, w miejscach wywołujących tarcie (np. z kością), otoczone są pochewką
            ścięgnistą. Jest ona jakby tunelem, zbudowanym z warstwy zewnętrznej i
            wewnętrznej. Warstwy te są oddzielone wolną przestrzenią, wypełnioną płynem
            zmniejszającym do minimum niekorzystny efekt tarcia.

Co to jest?

Ganglion, czyli torbiel galaretowata, to kulista zmiana wypełniona płynem (może
            być podzielona na mniejsze komory).

Dlaczego powstaje?

Jest wynikiem reakcji pochewek ścięgnistych na przewlekłe urazy, mikrourazy i
            stany zapalne.

Objawy.

Występuje głównie u kobiet i umiejscawia się zwykle w obrębie nadgarstka, w
            postaci twardego, guzkowatego uwypuklenia pod skórą. Może sprawiać dolegliwości
            bólowe przy ucisku lub ruchach ręki.

Powikłania.

50% torbieli galaretowatych znika samoistnie. Jednak, jeżeli w pobliżu zmiany
            przebiega nerw obwodowy, może dojść do mechanicznego ucisku i komplikacji
            neurologicznych (np. zaburzeń czucia w okolicy skóry zaopatrywanej przez dany
            nerw).

Leczenie.

Polega na wykonaniu punkcji (wprowadzenie igły), aspiracji strzykawką
            galaretowatej treści, podaniu leku i założeniu opaski elastycznej (skuteczność-
            60%). W razie braku poprawy można wykonać operacyjne wycięcie. To
            najskuteczniejsza metoda, ale nawet po takim zabiegu istnieje możliwość
            ponownego powstania torbieli. Zabieg operacyjny przebiega zwykle bez powikłań,
            lecz gdy w obrębie ganglionu biegnie drobne naczynie tetnicze, istnieje ryzyko
            jego uszkodzenia.
            • elmira_k Re: GANGLION !!!!! :(((( 04.11.05, 19:48
              Monika dzięki, dzięki......kiedy znalazłam w necie opis gangliona taki jak
              przytoczyłam wczesniej poprostu ręce mi opadły i nie miałam już ochoty czytać
              dalej.... Zuzka nigdy nie miała urazu w tym miejscu.....takie rzeczy zdarzają
              się u osób starszych, sportowców ale u tak małego dziecka ..... mam nadzieję że
              to samo zniknie....
              pozdrawiam i dziękuję
    • a_melia Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 05.11.05, 07:48
      Ja miałam ganglion i był usuwany przez chirurga. Powstał podczas trzymania
      silnego psa na smyczy. Znajomemu z kolei ciągle powstaje i po kilku dniach
      ucisku wchłania się. Na pewno nie jest to żadna zmiana nowotworowa ani z
      tendencją do złośliwości. Żadnego badania histopatologicznego nie miałam
      robionego po zabiegu, tzn. ta galaretka nie miała takiego badania.
      Amelia
      • monika_lwo Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 05.11.05, 08:54
        Ja teź przyznam, że jak przeczytałam Twój opis to się przestraszyłam, ale
        miejmy nadzieję, ze jednak nie jest aż tak straszniesmile Mimo wszystko idz do
        chirurga i się dowiedz, bo moze można jakoś przyśpieszyc wchłanianie (może
        jakieś maści na początek). Pediatrzy nie zawsze się znają tak dobrze na takich
        rzeczach jak specjaliści. Trzymajcie się ciepłosmile
        • elmira_k Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 05.11.05, 22:27
          w czwartek idziemy do ortopedy. Zuzia będzie miała na dwa tygodnie założone
          jakieś łupki (lubki?) i gips w celu wchłonięcia gangliona. Mój pediatra
          zapewnił mnie dzisiaj że to nie jest nic groźnego smile dziękuję dziewczyny....
          • monika_lwo Re: guzki na ścięgnach na rączce :( 10.11.05, 20:51
            Elmirko i co byliście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka