Gość: mag IP: 80.51.247.* 23.07.04, 21:06 Jest tam wspaniale. Jak macie jakies pytania chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: na rodos jest super IP: *.askandaluzja.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 22:35 witam, powiedz mi czy są tam pająki i jakies inne nieprzyjemne żyjątka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: na rodos jest super IP: *.korona.wielun.pl 26.07.04, 08:13 Nie ma pająków, można spotkać jedynie niewielkie jaszczurki, które siedzą na zewnętrznych ścianach budynków i zjadają komary, ale to nie jest częsty widok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anava Re: na rodos jest super IP: 217.97.238.* 26.07.04, 09:49 Czy możesz coś napisać na temat wycieczek? Gdzie warto pojechać z grupą na zorganizowaną wycieczkę, a gdzie można samemu? Jaki przewodnik polecasz - Pascal, Marco Polo, Wiedza i Życie, a może inny? Będę wdzięczna za sugestie :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: na rodos jest super IP: 80.51.247.* 26.07.04, 15:38 Jezeli chodzi o przewodniki to raczej marco polo chociaz z pascala więcej się dowiesz ale o bardziej popularnych miejscach to juz zalezy co lubisz mozna pojechac do turcji za ok 75 E ale nie polecam bo to tylko wypad na turecki bazar juz lepiej popłynąc na wyspę Symi z portu statki ok 15E u rezydenta ok 30E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: na rodos jest super IP: 80.51.247.* 26.07.04, 15:43 Odnośnie przewodnika, to trudno doradzić paskal jest chyba najlepszy, ale marco polo go uzupełnia, można też liczyć na niezwykłą uprzejmość greków, czasem polecają fajne miejsca. Bardzo polecam Monolithos i plażę furni cudowny klimat i krajobrazy, tak jak opisał wyżej krzysiek, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monik Re: na rodos jest super IP: 213.76.139.* 26.07.04, 12:39 czesc, bede na Rodos w Rodos:) pod koniec wrzesnia.Najpierw wykupilam samo snaidanie ale jak sie naczytalam o tym ze jest tma drogo to za 200 zl wykupilam obiadokolacje. mam nadz ze zrobilam dobrze...:) Bede tam tydzine wiec mam andz ze odiwedze mimo wszyskto jakies knajpki:) Prosze o info czy da sie wylezenie na plazach na reczniku czy konieczny jest lezak plus parasol? Czy naprawde jest tam dosc dorgo? Czy jest tam sjesta? i ew. w jakich godiznach? Prosze o info bede bardzo wdzieczna Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: na rodos jest super IP: 80.51.247.* 26.07.04, 15:00 Najpierw o wycieczkach zdecydowanie nie wykupywac zorganizowanych, najlepiej wypozyczyc samochod ja mialem za 80E na 3 dni punto z klimą znajomi nawet za 50E seicento. Co zwiedzac ? Zalezy co lubisz. Na pewno musisz objechac wyspę dookola wtedy mozna się przekonac jaka jest różnorodna. O niektórych miejscach przewodniki wogóle nie piszą jak np o przepięknym miejsu jakim jest plaza Fourni ze skalami w których są wykute przez pierwszych chrzescijan jaskinie. Zeby tam dojechać trzeba zjechać w dół z Monolthos. Polecam zwiedzanie małych miasteczek w centrum wyspy. Na miasto Rodos przeznaczyłbym nie więcej jak 3 godz na krótki spacer. Na wyspie znacznie piękniejsze od zabytków są krajobrazy. Na południowym zachodzie spotkasz zupełne odludzie i całkowicie puste plaze. Rodos i okolice to kurorty typu majorka chyba ze lubisz duzy ruch i bogate zycie nocne. Koniecznie zobacz miasteczko Lindos sam Akropol który tam jest nie jest ciekawy ale widoki przepiękne, miasteczko i plaza Tsambika, wzgórze Filerimos, i inne fajne punty widokowe na górzystym płd zach. Jezeli nie masz lęku wysokości to mozesz wjechac samochode prawie na szczyt góry jadąc na rozstaju dróg w okolicach Emponas w asfaltową nieoznakowana drogę no i wogóle szukaj nowych nieodkrytych wspaniałych miejsc. Jezeli chcesz spróbowas winderfingu to polecam Prasonisi pld cypel wyspy. Daruj sobie 7 zródeł kicha, w dolinie Motyli nie byłem po rozczarowaniu żródłami ale podobno nie jest żle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: na rodos jest super IP: 193.201.167.* 26.07.04, 16:44 zgadzam sie z przedmowca. jesli chodzi o doline motyli - nie jest zle - mala dolinka jkich duzo w polskich gorach - tylko jest wiecej motyli - na prawde duzo. w tych zrodlach tez nie bylem - widze, ze dobrze zrobilem. jesli hcodzi o wynajem samochodu - wynajalem jeepa, 35EUR za dzien!!! pamietaj trzeba sie targowac, bo Ci wcisna cinquecento albo punto za 30EUR. jeep jest cool, a ponadto cabrio. na mniejsze wyprawy polecam skutery - juz od 8EUR - tez po negocjacjach - chcieli za 12EUR. pozdrawiam i zycze udanego wyjazdu. jak masz pyt. to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario29 Re: na rodos jest super IP: *.bphpbk.pl 26.07.04, 16:47 Gdzie ty wynajales jeepa za 30 pare euro ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: na rodos jest super IP: 193.201.167.* 26.07.04, 16:49 Ixia - wzielismy na 3 dni - najtansza wypozyczalnia jaka tam znalazlem. ;-) jak chcesz moge dac Ci namiary - ale to dopiero jutro (jak nie zapomne). wiem ze nazywa sie Rio ..... taki poczatek, reszty nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario29 Re: na rodos jest super IP: *.bphpbk.pl 26.07.04, 16:53 Ixia aha... to bylo bardzo tanio ... Ja raczej szukam w Kolymbii... Jaka jest srednia (ponegocjacyjna ;) cena za niewielkie autko z klimą ? (typu tego Punciaka ;))) ja jade w sierpniu i zmierzam 1 dzionek ostro objechac na rodos :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: na rodos jest super IP: 80.51.247.* 26.07.04, 16:57 Na 1 dzien to sie raczej nie oplaca wypozyczac najtansza wypozyczalnia jaka znalazlem to Dirent w Lotharika zapytaj na miejscu rezydenta to tam bylo seicento z klimą za 50 E /3dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario29 Re: na rodos jest super IP: *.bphpbk.pl 26.07.04, 17:01 eeee 50 euro to jest cena dla biura podróży... za pośredników płacisz... w kontynentalnej grecji (chalkidiki) placisz ok. 30 euro za dzien matiza z klimą... a na wyspach (przyjaciele brali) jest to ok. 35-37 euro (trzeba negocjowac)... pytalem czy kto widzial cos taniej... na pewno jest drozej w miescie Rodos czy w Lindos, tudziez Faliraki, ale nie w mniejszych miejscowosciach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: na rodos jest super IP: 80.51.247.* 26.07.04, 17:05 Chyba mnie nie zrozumiałes 50E kosztowały 3 dni a nie 50E/dzien Ja w wypozyczalni Kosmos za 3 dni zapłaciłem 80E za punto z klimą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: na rodos jest super IP: 193.201.167.* 26.07.04, 16:59 punto mozna wziac juz za 25-30 eur. oczywiscie jak wezmiesz na 1 dzie, to zaplacisz wiecej czyli 30-35. polecam samochod na 2 dni. wtedy objedziesz jednego dnia jedno wybrzeze, drugiego drugie. inczej sie zajezdzisz i nie bedziesz mial przyjemnosci. mowie serio. jest kilka fajnych miejsc do zobaczenia - jak wezmiesz na 1 dzien to bedzie jak na wyscigach. a propos - benzyna tansza niz u nas ok. 3,90 jak gdzies blizej do 30km, polecam skuter. ;-) wieczorem do miasta - lepiej na skuterze, inczej trudno jest zaparkowac.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acha Re: na rodos jest super IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 03.08.04, 15:01 hi mario! ja tez jade na rodos w sierpniu od 15 do 22. jesli wybierasz sie w tym samym czasie daj znac.mialysmy z kolezanka tez jechac do kolymbi ale ostatecznie wybralysmy miasto Rodos... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: na rodos jest super IP: 80.51.247.* 26.07.04, 15:38 na plaży w lipcu nie da się wyleżeć bez parasola, pod koniec września może to wyglądać całkiem inaczej, ale można kupić sobie parasol w sklepie za 6-7 euro, choć z tym parasolem jest różnie, czasem może się powyginać po trzech dniach i do wyrzucenia. Żywność jest rzeczywiście droga. Dobrze ,że wykupiłaś obiadokolacje, zawsze i tak możesz zjeść sobie jakiś lunch w tawernie bo grzechem by było nie spróować tam jedzenia w jakiejś fajnej tawernie a jest ich mnóstwo. Pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wioleta Re: na rodos jest super IP: 212.33.74.* 26.07.04, 16:59 Cześć Monika, Mam pytanie, do jakiego hotelu się wybierasz i z jakiego biura podróży. Ja z koleżanką też się tam wybieramy pod koniec września i szukamy towarzystwa do zwiedzania. Może byśmy się tam spotkały. Jakbyś mogłą to odpisz na mój adres prywatny wi.dotyk@wp.pl Pozdrawiam Wi Odpowiedz Link Zgłoś