Dodaj do ulubionych

Veraderm - Dermatix

13.01.06, 09:45
Wyprobowalam jeden i drugi. Podziele sie z Wami swoimi spotrzezeniami.
dermatix kupilam jako pierwszy, zanim jeszcze zastosowalam madecassol. Jest
drogi: 14g kosztuje 188zl. jest bardzo wydajny, latwo sie rozprowadza. Co do
dzialania, to w przeciagu miesiaca nie jestem w stanie nic powiedziec. Nie
bylam w stanie masowac nim blizn, bo szybko zasychal i moze dlatego rewelacji
nie bylo.
Co do veradermu, to tubka 14g kosztuje 95 zl, po znizce stalego klienta w
aptece kupilam za 80zl. Jak tylko odkrecilam tubke, po przebiciu sreberka zel
wystrzelil strasznie. Momentalnie zaczal tezec na palcach, mialam problemy z
rozsmarowaniem, kleil sie strasznie do palcow i nie mozna go latwo
rozsmarowac. Efekty natomiast widoczne po jednej nocy z okladem z veradermu.
Przyznam sie, ze nakitowalam tego sporo, bo inaczej sie nie dalo. Blizny rano
byly jasniejsze i bardziej plaskie. Tyle, ze rano zwykle tak u nas jest.
veraderm uwazam za zel malo wydajny ze wzgledu na jego konsystencje. macie
moze jakis sposob, zeby tak szybko nie zastygal podczas smarowania? Boje sie,
ze tubka starczy mi na 4 uzyciasad. dermatix starczyl nam na 2 tygodnie...
Pozdrawiam i prosze o Wasze opinie i doswiadczenia.
Buziaki.
Marta
Obserwuj wątek
    • vanessa_io Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 10:00
      Kurczę Martuś to mam problem... Bo wczoraj byłąm na Niekłańskiej i nam tż
      lekarka powiedziała o Dermatixie lub Veradermie.
      No i nie wiem który kupić?????
    • vanessa_io Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 10:01
      Jeszcze jedno- a jak robisz okład z Veradermu?
      • makoba Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 10:40
        Na podbrodek poprostu nakladam, na klatce dociskam gabeczka obszyta flanelka.
        Wydaje mi sie, ze veraderm lepszy, tylko mniej wydajny. Moze sprobuj i jednego i
        drugiego.
        Sciskam.
        Marta.
    • dwyrzyk Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 15:40
      Szanowna Pani Marto; Oba preparaty to żele silikonowe, działające poprzez
      kontakt z blizną (tzw. terapia kontaktowa). Wystepują w małych opakowaniach,
      ponieważ są dośc wydajne! Celem stosowania żelu silikonowego jest stworzenie
      bardzo cienkiej powłoki na powierzchni blizny. W tym celu należy nabrać na
      palec bardzo niewielką ilość żelu i rozprowadzić BARDZO CIENKO! po powierzchni
      blizny przez około 30 sekund do 1 minuty. Po takim rozprowadzeniu kontrolujemy
      drugim, suchym palcem i nie powinno się kleić. Po prostu ma powstać cienka
      (praktycznie niewidoczna) sucha warstwa. Stosując terapię kontaktową blizn
      praktycznie nie masujemy (odmienna filozofia leczenia blizn). W ten sposób,
      stosując żel 2 razy dziennie, powinien wystarczyć na dłużej. To prawda, że
      Dermatix się lepiej rozsmarowuje, ale za to gorzej wysycha.... Z poważaniem
      Dariusz Wyrzykowski (chirurg dziecięcy)
      • vanessa_io Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 16:02
        Panie Doktorze, ja mam jeszcze pytanie: Dermatix czy Veraderm?
        Co jest lepsze Pana zdaniem? Czy jest jakaś zasadnicza różnica?
        Jutro mija 10 miesięcy od oparzenia mojego synka. Jest po przeszczepie.
        Niestety blizna na klatce piersiowej jest dość twarda. Czy stosowanie którejś z
        tych maści może mu pomóc?

dziękuję z góry i pozdrawiam
        Agnieszka Petruczeńko
        • dwyrzyk Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 19:01
          Szanowna Pani Agnieszko; Te preparaty to zasadniczo to samo jeżeli chodzi o
          skład, różnią się właściwościami mechanicznymi i .... ceną. Ja zasadniczo
          zalecam Veraderm; czasem na twarzy, w okolicach bardzo delikatnych np. wokół
          oczu Dermatix może być lepszy (tzn. lepiej się smaruje). Kiedyś rodzice
          sprowadzali z Holandii Zeraderm (też się nieco lepiej rozsmarowuje). Na klatce
          piersiowej, po przeszczepie? Raczej plastry silikonowe, bo żel na tułowiu (moja
          opinia) po prostu może się wycierać i tak naprawdę nie wiadomo czy on tam jest
          i działa, czy mamy po prostu ... przerwę w terapii. Najważniejsze to zdawać
          sobie sprawę, że leczenie blizn pooparzeniowych u dzieci to bardzo żmudny i
          długotrwały proces - minimum (!) 12 miesięcy, a nierzadko 24 i więcej, a koniec
          tego okresu leczenia to blizna dojrzała, czyli blada, miękka i podatna. Ale
          wcale nie zdrowa skóra, bo blizna to blizna, chociaż można czasem uzyskać
          bardzo dobre efekty. Kolejna bardzo istotna informacja - dzieci z bliznami
          pooparzeniowymi powinny pozostawac pod opieką chirurgiczną aż do końca okresu
          wzrostu! ponieważ blizny rosną nieco wolniej od zdrowej skóry, i to co dziś nie
          wymaga interwencji chirurgicznej, może jej wymagać za 2,3 czy 5 lat. Generalnie
          Cierpliwości i Konsekwencji w Leczeniu. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
          • vanessa_io Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 19:49
            Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
            Stosujemy od 9 miesięcy Madecassol i koszulkę uciskową. Ponadto plastry
            silikonowe, ale synek po 3-4 dniach źle je znosi- zaczerwienienia, swędzenie.
            Zastanawiam się więc nad tym czy te maści moga wywołać podobne skutki?
            Pani doktor mówiła nam o takiej ewentualności. Czy warto jednak spróbować?
            • dwyrzyk Re: Veraderm - Dermatix 13.01.06, 20:39
              Miła Pani; Generalnie skórę do silikonu trzeba "przyzwyczaić" codziennie
              wydłużając czas kontaktu z blizną (4 godz.-8 godz. - 12 godz.itd.)dążąc do 23,5
              godz. z przerwa na kąpiel. Jeżeli wystapią cechy uczulenia po np 6 godzinach,
              to można zrobić przerwę na 4 godz. itd. Silikon musi przebywać na bliźnie przez
              conajmniej 12 godzin na dobę, aby działał. Większość pacjentów używa plastry
              silikonowe przez całą dobę! Czy dobrze zrozumiałem, że Państwo łaczycie Silikon
              i Madecassol?! To może być przyczyną odczynów alergicznych. Trzeba się
              zdecydować na jedną metodę leczenia; wiele metod nie musi poprawić wyniku
              leczenia, a sprzyja odczynom alergicznym, zabiera czas i pieniadze.....
              Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
              • vanessa_io Re: Veraderm - Dermatix 14.01.06, 09:53
                Robimy w ten sposób:
                -rano Madecassol,
                -po południu Madecassol,
                -kąpiel,
                -po kąpieli na całą noc plastry silikonowe Silgel
                poza tym całą dobę koszulka uciskowa z przerwą na kąpiel.

Nie wiem czy dodatkowo kupować maść silikonową, może jak się plastry skończą?
                • dwyrzyk Re: Veraderm - Dermatix 15.01.06, 17:45
                  Wiem, że to co napisze nie bedzie popularne na tym forum, ale nie znalazłem
                  nigdzie naukowego dowodu działania Madecassolu?!? Silikon działa wyłącznie
                  powyżej 12 godzin na dobę!!! Przy krótszym czasie stosowania mozna go sobie po
                  prostu darować. Żel silikonowy i plastry silkionowe to z grubsza to samo, więc
                  raczej plastry - pewniejsze, że działają, no i tańsze w sumie. Mimo wszystko
                  (pomimo kąpieli pomiędzy) jest to kombinacja paru metod i paru leków - często
                  przyczyna odczynów uczuleniowych na obszarze blizny, a uczulenie na bliźnie to
                  jedna z ostatnich rzeczy, których chcemy, nieprawdaż??? Pozdrawiam Dariusz
                  Wyrzykowski
                  • makoba Re: Veraderm - Dermatix 16.01.06, 14:36
                    Agnieszka, wg mnie veraderm jest duzo lepszy. U Michala blizny zdecydowanie
                    jasniejsze i bardziej elastyczne. Doslownie bledna w oczach. Nie sa juz krwisto
                    czerwone, lecz zmienily odcien na bezowy. My na razie nie stosujemy plastrow, bo
                    nie mamy jeszcze ubranka. Bez ubranka Michal plastry sam sobie odrywa. Smaruje
                    veradermem po kapieli na noc, rano przemywam miejsca smarowane i znow smaruje
                    silikonem. Calkowicie odstawilam na razie madecassol. Mysle, ze u kazdego
                    dziecka jest inaczej. Kazde jest inne i inaczej goja mu sie blizny.
    • anoczek Re: Ceny Dermatixu 18.01.06, 11:08
      są w różnych aptekach różne. Trzeba poszukać. Do tej pory za tubkę 15 g
      płaciłam ok 160 zł. Ale znalazłam aptekę w pobliskiej miejscowości gdzie za
      taką samą tubkę zapłaciłam tylko 98 zł. To jest różnica.
      Taka tubeczka starcza nam na miesiąc. Ja oprócz Dermatixu i opaski uciskowej
      nie stosuję nic więcej (tak nam zalecił lekarz), ale ciągle mam wrażenie, że
      można zrobić coś więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka