Dodaj do ulubionych

co do szpitala?

14.11.05, 14:56
prosze powiedzcie co zabrac ze soba do szpitala do Prokocimia? moj synek ma
HLHS i ma urodzic sie w polowie grudnia. chcialabym wszystko przygotowac ale
pojecia nie mam na co zwrocic uwage... czy zabierac ubranka dla malego?
pampersy? co dla siebie /bede rodzila u doc. Klimka/? na co uwazac w
szpitalu, czy mozna karmic dziecko czy tez donosic pokarm? dziekuje za
wszystkie informacje. agata
Obserwuj wątek
    • basikrzy Re: co do szpitala? 14.11.05, 16:34
      dokładnie 4 lata temu byłam w takiej samej sytuacji (miałam termin na koniec
      grudnia, a jechaliśmy do Krakowa 17-ego XII - poniedziałek, a w niedzielę
      urodziłam u śp doktora Kality - cudowny człowiek)
      zabraliśmy ciuchy na ok. miesiąc, ale przeciągnęło nam się trochę dłużej, ale
      przy dziecku w szpitalu dość szybko się chudnie, więc i tak część rzeczy
      kupowałam w Krakowie w miarę zmiany sylwetki
      ubranka dla dziecka zabraliśmy, warto pamiętać o czapeczkach, skarpetkach i
      rękawiczkach "łapki-drapki"; mieliśmy też swoje rożki i poduszeczkę (do
      wykorzystania na oddziale X, chociaż właściwie niepotrzebnie bo tam pościel
      jest), pampersy można kupić w GEANT-cie obok szpitala,
      przydadzą się nożyczki do paznokci, smoczek, aparat fotograficzny, może
      laktator (ja ściągałam pokarm, a mój mąż zawoził go do Prokocimia - dzięki temu
      jeszcze przed operacją mój Kurczaczek dostał trochę naturalnych przeciwciał)
      na oddziale IT (po operacji) nie można zbyt długo przebywać i nie o każdej
      porze, więc trudno karmić piersią, ale do przynoszenia pokarmu pielęgniarki
      bardzo namawiają, nasz synek długo leżał na IT, więc jak trafiliśmy na Oddział
      X, gdzie jest się z dzieckiem cały czas, mój synek już nie chciał ssać piersi,
      więc cały czas ściągałam (laktator bardzo mi się przydał, elektryczny)
      ale były mamy, których pociechy szybciej trafiły na X i karmiły piersią, więc
      może i Wam się uda!
      z całej siły ściskamy kciuki i jesteśmy z Wami, poradzicie sobie
      odzywajcie się
      pozdrawiamy Baśka, Waldek i Bartuś HLHS
    • aniurka Re: co do szpitala? 14.11.05, 21:22
      Na tej stronie znajdziesz informacje na temat pobytu dziecka w szpitalu
      www.sercedziecka.org.pl/4_krakow.htm

Ja osobiście brałam wszystkie swoje rzeczy, trochę "domku". Spędziłam tam
      prawie 5 miesięcy.

Pozdrawiam Ania mama Alicji
      • paniiwonka1 Re: co do szpitala? 15.11.05, 08:47
        witam.to prawda, że trzeba zabrać prawie cały dom.ale przede wszystkim dla
        siebie, na kopernika zabierz rzeczy potrzebne po porodzie:podpaski, wkładki do
        stanika i laktator.w prokocimiu dobrze jest dać im od razu pampersy, niech mąż
        zawiezie. co prawda mój tak był skołowany, że zapomniał te pampersy zabrać a
        potem nawet kupic w tesco, obok szpitala, ale w szpitalu na IT nikt nie
        wygarnął, że nie miał chwilowo swoich.na IT i na X używano szpitalnych ubranek
        a swoje ubranka trzeba było podpisywać na plastrze, bo inaczej ginęły
        bezpowrotnie.jak przebierały pielęgniarki to wrzucały odruchowo do kosza.jesli
        chodzi o ubranka, to też na nic te wszystkie nowoczesne body itp. najlepsze
        zwykłe kaftaniki, bo dzieci mają ranki i plastry, wejścia itp.i są tez częściej
        badane, i oni sie tam denerwują, jak mają problem z rozbieraniem.szpitalne
        ubranka są doprawdy zabawne, mojego synka ciągle ubierali jak dziewczynkę, w
        falbanki albo na różowo, ale uwierz mi, to wszystko jest nieważne w porównaniu
        ze zdrowiem dziecka.ja byłam w lutym br. na X i nie miałam pokarmu, ale
        niektóre dziewczyny ściągały pokarm, dostawały szpitalne wyparzone butelki i
        trzeba było karmić swoim pokarmem z butelki i pisać ile dziecko zjadło. a na VI
        mamy karmiły piersią i po każdym jedzeniu ważyły dziecko.i nie martw się czego
        nie zabierzesz z domu, kupisz w tesco,dla nas to był jak drugi dom!codzienne
        zakupy i wszystko pod ręką.jak dziecko będzie na Intensywnej po operacji,
        będziesz tam mogła wchodzić parę razy dziennie do niego, ale na chwilę.walcz o
        pokarm, jeśli będziesz silna, dasz radę.ja nie byłam, żałuję.bądżcie dobrych
        myśli.
    • bamaju Re: co do szpitala? 15.11.05, 10:47
      witam
      musisz przygotować się na min. miesięczny pobyt w prokocimiu. napewno ubranka
      dla dzidzi mogą być pajacyki, kaftaniki ale muszą się koniecznie rozpinać z
      przodu.my mieliśmy swoją pościel, tetrowe pieluchy(marek do tej pory zasypia z
      taka pieluchą przy nosku) pampersy, chusteczki kosmetyki dla dzidzi, czapeczki.
      skarptki, my zabraliśmy zabawki, pozytywkę, rożek becik,kocyk ciuszki na wyjście
      ze szpitala. koniecznie kup sobie dobry elektryczny laktator bo na początku
      dzidzia i tak nie będzie pewnie miała sily ssać a pokarm możesz odciągać i
      zanosić na oddział.mi niestety skończyl się po 3 tygodniach ale to z nerwów. o
      wadzie dowiedziałam się w 1 dobie po urodzeniu a w domu zostawilam 1,5 roczna
      wówczas córeczkę. jednak znam dziewczyny które z powodzeniem karmiły do drugiego
      etapu i dłużej. sobie zabierz ciuchy bo szybko się chudnie i weż ich więcej bo
      często nie ma czasu i siły by ręcznie prać.moja siostra też rodzi w połowie
      grudnia. powodzenia. jak będziesz coś potrzebować to mój nr 602697533
      basia mama marka hlhs i julii
      • basikrzy Re: co do szpitala? 15.11.05, 15:03
        tak, słusznie, o tym zapomniałam - ubranka dla dziecka WSZYSTKIE ROZPINANE
        • basikrzy Re: co do szpitala? 15.11.05, 15:08
          (coś za szybko wsicnęłam) ROZPINANE z przodu od szyi aż do samego dołu
          my mieliśmy body zapinane na zatrzaski i pajacyki też na zatrzaski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka