Dodaj do ulubionych

szczepienie a autyzm

09.12.05, 15:20
znalazlam informacje o badaniach sprzed 3 lat, ktore zrobiono w Anglii na teamt zwiazku szczepienia na swinke, rozyczke i odre a zwiekszonym ryzykiem wystapienia autyzmu u dzieci. W Anglii gwaltownie spadla liczba szczepionych dzieci po tym artykule choc potem przeprowadzono inne badania ktore tego zwiazku nie potwierdzily. Jestem na etapie zbierania wiekszej liczby info na ten temat. Czy moze znalazlyscie juz gdzies jakies artykuly na ten temat? Na razie sklaniam sie aby jednak pominac ta szczepionke. Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: szczepienie a autyzm 09.12.05, 16:13
      Użyj wyszukiwarki - ale nie tej tylko dla F.Niemowlę, tylko tej, do której link
      jest obok linku do logowania i pomocy. Tam wpisz słowa:
      szczepienie autyzm
      zaznaczy szukanie w forach tematycznych eDziecko i szukaj w kolejnych latach,
      mozesz zacząć od tego roku. Większosc postow na ten temat jest na F.Zdrowie,
      moze są i na innych. Temat powraca cyklicznie co kilka tygodni, znajdziesz
      mnóstwo materiałów do przemyslen.
    • tuskas Re: szczepienie a autyzm 09.12.05, 18:49
      Moja Siostra pracowała z autystami, wiele się uczyła na ten temat.
      Nie ma żadnych dowodów na jakiekolwiek źródło powstawania autyzmu.
      Tak naprawdę cały czas niewiadomo, skąd się bierze.
    • gramalanna Re: szczepienie a autyzm 09.12.05, 23:26
      Miałam ten sam problem. Rozmawiałam z zaufanym pediatrą (II stopień
      specjalizacji). Powiedział, że nie trzeba słuchać, ani czytać takich bzdur.
      Nikt tego nie udowodnił. Ja jadnak nie dałam za wygraną. Męczyłam go tak długo
      aż wszystko mi dokładnie wyjaśnił. Już się nie boję. Wiem że nic złego Małej
      nie będzie.
    • vibe-b Re: szczepienie a autyzm 10.12.05, 02:44
      Nie na temat autyzmu ale:
      zla renome ma szczepionka Trimovax (mam nadzieje ze nie pomylilam nazwy) firmy
      Aventis Pasteur. Jesli mozesz, wybierz inna.
    • ulapod Re: szczepienie a autyzm 10.12.05, 06:21
      Ja nie zaszczepiłam własnie mojej córkin a podstawie tych 'doniesień' i teraz żałuję (zaszepiłam tylko państwowo na odrę). Córka ma 4,5 roku i chodzi do przedszkola, nie ma możliwości doszczepienia jej na dość groźną świnkę (rózyczki się nie boję)a wiadowamo jak jest w przedszkolu. Musze czekać do 6 czy 7 roku zycia i wtedy dam potrójną z kolejną dawką odry.
      Teraz zaszczepiłabym na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka