Dodaj do ulubionych

Wybrzuszenie

20.12.05, 21:23
Może ktoś się spotkał z czymś podobnym . Córeczce pojawia się na brzuszku
wybrzuszenie w kształcie pręgi biegnącej od mostka w dół brzucha. Robi się to
jak napina mięśnie brzucha , przy próbach podnoszenia z plecków. W innej
pozycji tego nie widać. To taki jakby długi pionowy "pagórek" na brzuszku. Ma
to od zawsze,teraz ma 14 mies. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Wybrzuszenie 23.12.05, 09:23
      Jest to rozstęp mięśni prostych brzucha i świadczy ogólnie mówiąc o słabych
      mięśniach, które nie pracują koncentrycznie. Zazwyczaj wiąże się to z wadą
      postawy w postaci przodopochylenia miednicy i wadą stóp (najczęściej
      koślawość).Najlepiej ćwiczyć.
      • mama_misi Re: Wybrzuszenie 23.12.05, 14:35
        Nam doktor mówił, że powinno samo ustąpic do ok 3 roku, życia a jak nie to
        wówczas nalezy z dzieckiem ćwiczyć.
    • osmag Re: Wybrzuszenie 24.12.05, 08:36
      Nie zniknęło samo przez 14 mies. to jeżeli nie będzie ćwiczeń nie zniknie dalej
      • mama_misi Re: Wybrzuszenie 24.12.05, 11:45
        Nie zgodzę sie z tym. Bardzo często małe dzieci maja wiotkie mięsnie brzucha.
        Zwykle znika to do 3 roku życia. Jak jest inaczej wówczas dopiero rozpoczyna
        sie rehabilitację polegająca na wzmocnieniu tych mięśni. Ja miałam taki brzuch
        i sama z niego wyrosłam. Moja córka tez ma i widzę, ze z wiekiem brzuszek staje
        sie mniejszy i wybrzuszenie tez. Może zniknie samo a może będziemy ćwiczyć, ale
        to czas pokarze.
    • agwa1 Re: Wybrzuszenie 28.12.05, 13:49
      Dzięki za odpowiedzi. Te wady postawy to w jakim wieku zaczynają być widoczne,
      bo do tej pory corka nie ma żadnych widocznych. Chodzi od 11 mies. nóżki stawia
      prosto, plecki ma proste, lekarz też na nic nie zwrócił uwagi. Brzuszek ma
      faktycznie duży ale też dużo je. Nie potrafi też podnieść się z leżenia na
      pleckach na wprost, musi się trochę skręcić w bok, ale myślałam że to normalne
      niejednemu dorosłemu trudno tak zrobić. I jeszcze ćwiczenia - można samemu, czy
      do rehabilitanta, i jakie to ćwiczenia , z góry dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka