Dodaj do ulubionych

pytanie o ADHD

29.01.06, 23:36
Moja córcia ma 15 m-cy. Wiem, że u tak małych dzieci nie można jeszcze
stwierdzić ADHD, ale w porównaniu z innymi dziećmi jest BARDZO ruchliwa. Nie
potrafi usiedzieć ani chwilki, a zabawka interesuje ją zaledwie przez minutę.
Jedyną rzeczą, która przykuwa jej uwagę na dłużej są piosenki na vivie. Wtedy
na kilka minut (ok. 3min) potrafi skupić swoją uwagę na telewizorze. I stąd
moje pytanie: czy dzieci z ADHD potrafią skupić się na oglądaniu telewizji?
Pozdrawiam mamy ruchliwych dzieciaczków.
Obserwuj wątek
    • figrut Re: pytanie o ADHD 30.01.06, 00:50
      Naprawde niewiele 15 miesiecznych dzieci potrafi skupic na czyms swoja uwage na
      dluzej. Ja tez myslalam ze moj 3,5 letni dzis syn ma ADHD. Od urodzenia byl
      bardzo absorbujacy [bardzo ruchliwy, jako wczesne niemowle jeden dzien spal,
      jeden plakal itd.]. Zawsze wszystkie matki z ktorymi spotykalam sie na spacerze
      narzekaly na swoje dzieci, ze takie absorbujace. Dla mnie to bylo normalne - moj
      maly chlopczyk ma po prostu ogromny temperament. Normalne bylo, odkad nie
      poszlam z nim do osrodka zdrowia [wirus zaatakowal chyba pol miasteczka]. Byly
      tam rozne dzieci. Miedzy innymi te, na ktore matki tak narzekaly, ze sa takie
      zywiolowe. Jak zobaczyly jaki zywiolowy jest moj syn - byly zdumione. Od
      wszystkich naokolo slyszalam " o rany, do tego dziecka trzeba miec oczy dookola
      glowy, jak pani daje sobie rade z upilnowaniem go [mial wtedy 2 latka]. Jest
      taki do dzis, ale jedno, jak powiedzial psycholog, odroznia go od dzieci z ADHD
      - potrafi sie bawic sam ze soba - dlugo. Do psychologa i tak musze sie jeszcze z
      nim isc, aby ostatecznie wykluczyc ADHD.
      • mama-olci Re: pytanie o ADHD 30.01.06, 01:26
        Nie pocieszyłaś mnie, bo Olcia nie bardzo potrafi bawić się ze sobą. Ale dzięki
        za odpowiedż.
    • dorotakatarzyna Re: pytanie o ADHD 31.01.06, 14:53
      Moja córka ma prawie trzy lata. Kiedy była w wieku twojej córki, też się bałam
      że będzie nadpobudliwa. Mając 14 miesięcy leżała w szpitalu z pękniętą czaszką,
      ordynator stwierdził, że musi ją szybko wypuścić, bo stwarza zagrożenie dla
      siebie i innychsmile Do dwóch lat nie dało się jej przeczytać żadnej książeczki,
      nie oglądała żadnej bajki. Dopiero właśnie koło drugich urodzin zaczęła się
      skupiać, polubiła czytanie, potrafi obejrzeć np. teletubisie. Jest zupełnie
      normalna.
      Wiele dzieci w wieku twojej córki tak się zachowuje, i nie mają ADHD. Za to mój
      syn który naprawdę jest podejrzewany o ADHD potrafił oglądać telewizję godzinami.
      • anpia Re: pytanie o ADHD 01.02.06, 12:26
        Witaj.Mój syn ma już 11 lat i tyle samo czasu żyjemy z ADHD.Jako dziecko był
        bardzo ruchliwy, nie do wytrzymania. Z perspektywy czasu widzę,że jedynie OGROM
        cierpliwości, stanowczości i konsekwencji ze strony rodziców jest niezbędny
        przy wychowaniu "takiego" dzieciaczka. Myślę jednak,że nie powinnaś się aż tak
        bardzo martwić tą przypadłością. Powinnaś udać się do dobrego psychologa, on
        najlepiej przekaże ci jak postępować z maluchem. Ja ze swojego przykładu mogę
        ci powiedzieć jedno. W przypadku tak małego dziecka nie masz zbyt wielkiego
        pola manewru, później - jak najmniej telewizji, krótkie i zwięzłe polecenia
        (niejednokrotnie powtarzane nawet po kilkanaście razy - do skutku) i tylko
        pojedyncze rzeczy na raz, ścisłe przestrzeganie wykonywania pewnych czynności
        (mycie, spanie, posiłki...)o określonych godzinach
        To iwiele spokoju z twojej strony pomoże dziecku.Tego nie da się 100% wyleczyć,
        można jedynie zminimalizować objawy.
        Niestety Twoje dzieciątko i tak "na pustyni znajdzie kałużę w którą wejdzie", a
        na równej drodze się potknie, taki już jego uroksmile
        Kłopoty tak naprawdę zaczynają się w szkole, kiedy nie potrafi się skupić, a
        niestety nie wszyscy nauczyciele dopuszczają do siebie informację o ADHD
        swojego ucznia. Przeważnie zrzucają to na karb złego wychowania i krnąbrności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka