Dodaj do ulubionych

Verospiron????

03.02.06, 15:12
czytałam tu że niektóre dzieci straciły słuch po verospironie.moja córka
brała spiranol coś podobnego do 17 miesiąca zycia.czy uprzedzono was o takim
czymś czy utrata słuchu naste puje stopniowo? czy mzm się teraz jeszcze tym
martwic?Proszę napiszcie co o tym wiecie.Iwona mama Wiktorii TGA
Obserwuj wątek
    • msamel Re: Verospiron???? 05.02.06, 11:03
      Witaj
      wiesz Verosipiron nie jest tak szkodliwy jak Furosemid , nie przejmuj się
      jeżeli Wiki reaguje normalnie to nie masz powodów się niepokoić a jeżeli masz
      wątpliwości to zgłoś się do najbliższego ośrodka audiologicznego gdzie wykonują
      badania BERA .
      Iwono a skąd jesteście ??
      Pozdrawiam
      Mama Jakuba TGA + CoA
      • barbarajarzabek Re: Verospiron???? 05.02.06, 11:21
        witam,
        dlaczego furosemid jest szkodliwy? czy az tak źle wpływa na nasze dzieci i
        jeżeli tak to dlaczego lekarze go przepisuja?
        • i.w.a Re: Verospiron???? 05.02.06, 13:18
          czytałam że furosemid powoduje u niektórych zaburzenia słuchu.ale on tez
          odciaża serce u osób po ciezkich operacjach,przy niewydolnosci lub zaburzeniach
          rytmu serca wiec jest potrzebny naszym dzieciom.wydaje mi sie ze skoro jest to
          srodek moczopedny to wspomaga nerki a z koleji nerki sa napędzane przez serce
          jak każdy inny organ przy pomocy furosemidu serce zostaje w pewien sposób
          odciązone,mniej swojej energii poswięca nerkom i porzytkuje to w inny sposób to
          jest moja teotia laika napewno więcej moze powiedziec o tym lekarz.pozdrawiam
          Iwona
          • msamel Re: Verospiron???? 05.02.06, 13:27
            Zgadzam się z Tobą Iwono , a po drugie długie leżenie pod respiratorem także
            uszkadza słuch Kba leżał zaintubowany około 10 dni jak zaczął samodzielnie
            oddychać !!!
            Wiem gdyby nie te leki to dzisiaj pewnie nie byłoby go wśród nas . Głuchota czy
            niedosłuch to nie wyrok śmierci z nią można żyć i świetnie egzystować w śród
            słyszących a bez serca no cóż ... Wiadomo że wszystkie powikłania wychodzą
            dopiero później nigdy nie wiemy co nas czeka tak do końca . Gdybyśmy mieli do
            wyboru serce naszych dzieci a słuch wybralibyśmy - SERCE !!!
            Taki przypadek jakim jest Kuba zdzarza się naprawdę bardzo , bardzo rzadko .
            Pozdrawiam
            Monika
      • i.w.a Re: Verospiron???? 05.02.06, 12:14
        my jesteśmy z Nowej Soli to takie niewielkie miasto koło Zielonej Góry.a Wiki
        była operowana w Poznaniu w sierpniu 2004 roku
    • gandzia4 Re: Verospiron???? 05.02.06, 11:46
      Weroniśka brała Verospiron przez 3 miesiące(od 3miesiąca życia do 6), nikt mnie
      nie uprzedzał o możliwości utraty słuchu, nie zauważyłam też by mała miała
      jakieś kłopoty ze słuchem. U nas problemem była natomiast zawartość laktozy w
      leku, ponieważ mała ma jej nietolerancję.
      • mariuszek511 Re: Verospiron???? 06.02.06, 21:20
        o kurczę!!! nik nas nie informował że mogą być takie powikłania po przyjmowaniu
        verospironu ani także o tym że dziecko które przez dłuższy czas było
        zaintubowane. niestety Kubuś był podłączony do respiratora prawie miesiąc czasu
        sad musimy więc jak naszybciej to wyjaśnić!!!
        • gonis1 Re: Verospiron???? 06.02.06, 22:02
          Moja córka też brała spironol po operacji z powodu płyniu w osierdziu . Moja
          pani kaediolog mówiła ,że to jest łagodnie odwadniający specyfik i trzeba to
          brać . Trwało to kilka tygodni ,aż echo wykazało brak płynu. A moja córcia /
          5lat /nie ma żadnych problemów ze słuchem , chyba że nie ma ochoty słuchać
          poleceń matki na temat porządków w pokoju.
          Pozdrawiam Gosia mama Poli ToF
    • barbarajarzabek Re: Verospiron???? 06.02.06, 22:40
      Marek bierze furosemid(z przerwami) od urodzenia. pod respiratorem leżałpo 1
      etapie 3 dni po 2 etapie 2 miesiące a po 3 6 godz. teraz ma 2.5 roku i słyszy
      chyba dobrze szepcze i słyszy szepty więc chyba jest ok. nam też nikt nie
      powiedział o możliwych powikłaniach. jutro będziemy na kontroli u naszej pani
      kardiolog to dokładnie zapytam. goraco wszystkich pozdrawaim. musimy zachować
      spokój i nie popadać w panikę, skro przepisują nam te leki nasi wspaniali
      lekarze(prof. Malec czy dr Kordon) to musi być w porządku.
    • kimila607 Re: Verospiron???? 06.02.06, 23:29
      Mój synek (wcześniak 32 t.c)przyjmuje ten lek praktycznie od urodzenia.Teraz ma
      9 m-cy.Początkowo brał dużo leków m.in.Furosemid który jak wiadomo należy do
      grupy leków ototoksycznych. Przed nami kolejna wizyta kontrolna słuchu i choć
      wiem, ze słyszy to jest to dla nas stres...Myśle, ze to normalne, ze
      zastanawiamy sie czy to nie zaszkodzi dziecku.. Praktycznie każdy lek ma jakieś
      skutki uboczne a wtedy stawiamy z jednej strony serce, z drugiej słuch, tarczyce
      itd. Pozostaje nadzieja ze lekarze wiedzą co robią i ze nasze dzieci są
      prowadzone w sposób optymalny.
      Ja dodatkowo pocieszam sie myślą ze dawki podtrzymujace tego leku stosowane w
      profilaktyce są natyle małe by wywołać efekt uboczny, a dawkami dużymi leczy sie
      stosunkowo krótko.
      pozdrawiam - mama michasia
      • barbarajarzabek Re: Verospiron???? 08.02.06, 13:25
        wczoraj bylismy u kardiologa i uspokoiła mnie mówiąc że utrata słuch zdarza się
        bardzo rzadko i to u wcześnaków i noworodków przyjmujacych bardzo duże ilości
        tych leków.
        Marek słyszy bardzo dobrze pomimo tego że furosemid dostawał od początku swojego
        życiasmile
        • asiajulk Re: Verospiron???? 09.02.06, 00:11
          Mój Adaś słyszy dobrze, informowano nas , że jest w grupie ryzyka (1,5 m-ca pod
          respiratorem) i kilka razy byliśmy w poradni audiologicznej, po badaniach
          stwierdzono, że wszystko jest w porządku, ale były problemy z podłączeniem
          Adasia do aparatu (ma już charakterek), więc badania były na raty - w
          rezultacie nadal jesteśmy pod opieką audiologa, mimo że nic niepokojącego się
          nie dzieję. Furosemid spowodował inne powikłanie - kamienie na nerkach - to
          wyszło zupełnie przypadkiem 7 miesięcy po operacji. Części kamieni Adaś pozbył
          już się sam, zastał nam jeden duży i z nim nie pójdzie tak łatwo.
          • asiajulk Re: Verospiron???? 09.02.06, 00:15
            Dodam jeszcze, że furosemid Adaś dostawał ok.2-2,5 miesiąca, w tym czasie
            kiedy "dorobił" się kamienia.
    • klago Re: Verospiron???? 15.02.06, 10:06
      Witam!do tej pory byłam tylko "oglądaczem" forum ,ale myślę,że moje doświadczenie też może się niektórym mamą przydać.Moja córeczka przez swoje 9 lat życia[TOF] nabrała się calej masy furosemidu,aldactonu ,werospironu...Naczytałam sie o tych lekach wszystkiego co się dało i najłagodniejszym okazał się verospiron. Tylko on dobrze na Klaudię działa, a wracając do tematu słuch jest sprawdzony-dobry.Dużo bardziej ortotoksycznym lekiem jest furosemid, nie wspominając już o poziomie tlenu w respiratorach ,do których podłączane są nasze dzieci.Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka