Dodaj do ulubionych

VEROSPIRON

03.11.05, 19:44
Właśnie otrzymałam od mojego ginekologa lek o nazwie Verospiron, który ma mi pomóc w walce z nadmiernym owłasieniem. Nie jest ono takie może duże, ale na pewno nieco nadmierne jest. Diane 35 pomogło mi zdecydowanie dopiero po 3 latach, własnie wtedy, kiedy już dłużej nie wolno jej przyjmować. Szkoda, bo miałam też idealną cerę. Po jej odstawieniu (3 miesiące temu)włoski znów się odezwały, choć narazie nie jest bardzo źle, ale boję się, że będzie....
Chciałam zapytać, czy któraś z Was przyjmowała lub przyjmuje Verospiron i z jakim skutkiem. Właściwie to przepisywany jest on na zupełnie inne problemy, a efekt androgenny to tylko skutek uboczny. Zawiera spironolakton. A oto co udało mi się wyszperać w internecie na temat tego składnika:

Przyczyną wystąpienia ginekomastii bywają również leki hamujące syntezę testosteronu lub zmniejszające jego efektywność, np. spirolaktony - leki przeciwobrzękowe, moczopędne, cymetydyna (Cimetidinum, Tagamet, Kanitydyna) hamująca wydzielanie kwasu solnego w żołądku, powszechnie używana w leczeniu owrzodzeń żołądka i dwunastnicy, leki przeciwgrzybicze (Ketakonazol, Nizoral), tuberkulostatyki, np. hydrazyd kwasu izonikotynowego. Fenotiazydy w swoim działaniu ubocznym podnoszą poziom prolaktyny.
www.resmedica.pl/zdart12995.html
Jeśli zmniejsza efektywność testosterou, to może pomoże na włoski???
Obserwuj wątek
    • logita Re: VEROSPIRON 03.11.05, 19:46
      Oczywiście miałam napisać: "efekt antyandrogenny", nie androgenny.:)
    • justysia25 Re: VEROSPIRON 05.11.05, 22:22
      Też to brałam ponad pół roku - ale żadnej poprawy wizualnej - zresztą nie
      zamierzam (jak na razie) truć się już żadnymi lekami które na pewno bardziej
      szkodzą na wątrobę niż pomogą na włoski :(
      Pozdro
    • kuzima Re: VEROSPIRON 17.12.05, 23:56
      brałam verospiron przez kilka miesięcy.
      Przestały mi puchnąć dłonie i to cały jego efekt.
      Za to porosłam włosiem na ramionach i szyi.
    • monikawalc Re: VEROSPIRON 20.06.16, 12:14
      ja brałam verospiron + tabletki Syndi-35 na owłosienie przez 9 miesięcy , tyle trwa kuracja. ogólnie to zauważalne jet to , że włoski stają się słabsze i nie są takie ciemne grube tylko jasne i słabe. jest ich nadal sporo ale nie sa widoczne jak kiedyś więc już mi ulżyło .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka