dorka.3 Re: Robaki u dziecka 05.03.06, 19:21 Przepraszam, za szybko kliknęłam. Zacznę od początku, w piątek panie przebierały mojego synka w przedszkolu, bo jakoś nie wytrzymał i zabrudził sobie majteczki, jak go odbierałam to był brudny i poszłam go umyć i wtedy w jego majteczkach (które dość długo leżały w szafce) znalazłam jakiegoś robaka. Był biały z jakby czarnym łebkiem, ok. 3 mm długości, nie ruszał się. Wiem, że to nie owsik, podpowiedzcie mi co to mogłoby być, jutro ide do lekarza, ale nie daje mi to spokoju? Proszę o jakieś wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
martas113 Re: Robaki u dziecka 07.03.06, 13:13 mam jedna uwage a propo robakow. najlepiej jest podawac lek , tj. pierwsza dawke jak jest pelnia ksiezyca, bo wtedy najlatwiej go zwalczyc. warto o tym poczytac w encyklopedii o fazach rozwoju glisty ludzkiej. u mojego dziecka przez wiele miesiecy, zanim trafilam na dobrego lekarza, ktory postawil prawidlaowa diagnoze, mial niezidentyfikowany, mokry kaszel ( zwlaszcza w nocy w godzine po zasnieciu), byl bledszy i mial podkrazone oczy. kaslal czasem po kilka dni, potem nic, potem znowu, ale przerwy byly nieregularne i nie mozna bylo zauwazyc zadnej zaleznosci. teraz obserwujac pelnie widze, ze tuz przed pelnia kaszle wiecej a nawet wymiotuje. lek podam 9 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.lendzion Re: zapytaj tu: 06.03.06, 11:10 zajrzyj do watku Alergie pomimo nazwy o robakach jest tam bardzo duzo pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorka.3 Re: zapytaj tu: 06.03.06, 15:27 dzieki, lekarka dała nam pyrantelum na wszelki wypadek i mówiła, że to może być glista ludzka. po dwóch tygodniach mamy powtórzyć lek, trochę się zdziwiłam, że nie dostaliśmy skierowania na badanie kału. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: zapytaj tu: 07.03.06, 21:28 nie zawsze badania kału są miarodajne - gdyż dziecko może mieć pasożyty a kał pobrany w danym dniu może być od nich wolny Nam lekarka przypisuje Zentel - jedena działka na większość pasożytów Odpowiedz Link Zgłoś