Dodaj do ulubionych

Szmery w serduszku

27.03.06, 16:12
Na ostatniej wizycie pediatra wykryła u mojej córeczki (7 tygodni) szmery w
serduszku. Wcześniej tego nie było. Dostałyśmy skierowanie do kardiologa
dziecięcego na USG serca.Zastanawia mnie, czy szmery tzw. rozwojowe, że niby
coś tam się jeszcze nie domknęło, mogły nie być słyszalne wcześniej? U dzieci
moich koleżanek wykryto je jeszcze w szpitalu, a tu kurczę dopiero teraz. Czy
któremuś z waszych dzieci również pojawiły się po kilku tygodniach? Lekarka
mówi, że mam się nie martwić. Ciężko się nie martwić...
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 16:18
      i właśnie po to dostałaś skierowanie aby właśnie się nie martwić smile
      U mojej córeczki szmery wykryto dopiero przy rutynowych badaniach przed
      szczepieniem w przychodni czyli jak miała około 6 - 7 tygodni smile
    • anaj75 Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 16:30
      A u mojego dopiero po kilku miesiącach. Skierowano go na dodatkowe badania, po
      czym okazało się, że taka jego uroda, bo ma 'strunę rzekomą w lewej komorze
      serca'. Wiele ludzi ma taką budowę. Po prostu sprawdź. Na zapas nie ma co się
      martwić.
      Pozdrawiam i życzę zdrówka maleństwu.
      • alfikus Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 16:51
        Świetnie Cię rozumiem, bo to samo przeżywałam jak moja miała 6 tyg podczas
        pierwszej wizyty u pediatry. Poszliśmy do kardiologa, potem drugi raz prywatnie
        dla konsultacji i okazało się, że ma niedomknięte coś tam, ale to normalne u
        większości dzieci. Przy drugiej wizycie (tej prywatnej) szczelinka juz była
        mniejsza. Teraz jak byliśmy u pediatry nie było żadnych szmerów , więc pewnie
        już się domknęło. Ale idźcie do kardiologa i sprawdzźcie. Napewno będzie
        wszystko ok. Powodzenia i głowa do góry. Na marginesie w szpitalu po porodzie,
        też mi nic o szmerach nie mówili... smile
    • antosia.mama Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 20:02
      Dzięki dziewczyny...Trochę ulżyło smile
      • robin2510 Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 21:25
        Moja córka urodziła się z dziurkami w sercu a dokładniej w przegrodzie
        międzykomorowej , a druga to chyba ten przewód bottala (nie wiem czy dobrze to
        piszę). O tym że ma tę dziurkę (między komorami) dowiedziałam się na 2 dzień po
        jej urodzeniu , bo było słychać szmeryoraz zrobiono jej ekg. Dziurka miała
        wielkość ok 3mm, i zrosła się jak mała miała 2m-ce, ale podobno ona różnie
        zrasta się u dzieci u niektórych wcześniej a u innych później. Córa miała
        robione echo serca i ekg. Jesteśmy pod kontrolą kardiologa, mimo że jest już ok
        (ma teraz 6,5m-ca), jak będzie mieć roczek mamy iść na kontrolę czy ten bottal
        też sie zamknął. Najgorsze w tym wszystkim było to, że dopóki ta między
        komorami się nie zrosła to musieliśmy uważać aby nie miała kataru, kaszlu czy
        temperatury i aby nie doszło do zapalenia wsierdzia , bo wtedy to byłoby
        niewesoło.
    • gaba36 Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 21:49
      Ja też myślę, że nie masz co się przejmować. Jak moja córeczka miała 6 tygodni
      wykryto u niej szmery, potem po badaniach lekarze podejrzewali zapalenie
      mięśnia sercowego... Dobrze, że już wcześniej podejrzewali inne choroby i się
      niepotrzebnie nadenerwowałam, bo mała w pełni zdrowa i mnie ta wiadomość o
      sercu nie ruszyła. Bo wszystko było oczywiście ok. Dla pocieszenia oprócz
      powyższego moja córeczka "miała" już wrodzoną cytomegalię, chronicznę anemię i
      chorobę metaboliczną - dopóki nie ma wyników nie daj sie zwariować.
    • gusia210 Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 22:00
      Nie martw się.My też mieliśmy szmery i EKG wychodziło niedobrze.A ECHO wykazało
      że jest wszystko ok.Bardzo dużo dzieci ma niewinne szmery.Mogą się utrzymywać
      nawet do pół roku.Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.
    • olczam Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 22:31
      U mojej córeczki pediatra też wysuchała jakieś szmery; dała skierowanie na
      echo. Okazało się, ze szmery powoduje dodatkowa struna, zjawisko całkowicie
      niegroźne, występujące u wielu ludzi, zwłaszcza w czasie różnych infekcji.
      Pozdr.
    • zmija75 Re: Szmery w serduszku 27.03.06, 23:39
      u mojego dziecka też pediatra wysłuchała szmer w serduszku, byliśmy na badaniu
      Echo i okazało się, że jest to struna w lewej komorze, taka uroda i tyle, nic
      się z tym nie robi, diecko jest zdrowe, będzie ją bardziej słychać w okresie
      infekcji, jak dziecko podrośnie podobno nie słychać tej struny
    • bomba001 Re: Szmery w serduszku 28.03.06, 08:02
      podobno szmery są najlepiej słyszalne od ok. 5 tyg życia- tak odkryto
      mojejcóreczce. szybko na echo idx i wszystkiego sie dowiesz- u nas
      monitorowaliśmy przez 6 msc (były dziury), a potem zarosło. jak serduszko
      rosnie to wile z nich zarasta jak dziecko rosnie, dlatego bardzo wazny jest
      przyrost masy ciała dziecka. niemonitorowane może prowadzic do zmaian kształtu
      serca i w poźniejszym okresie do wady- piszę jakbys dostałą wspaniała e rady,
      ze wiele dzieci tak ma i nie wartosie tym zajmować...
    • mariejo Re: Szmery w serduszku 28.03.06, 08:33
      To wystepuje u wielu dzieci i potem zanika. Nie nalezy bagatelizowac ale zbyt
      sie przejmowac tez nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka