jukilop Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 04.04.06, 15:18 wczoraj wrócilismy z Anina postawiono zupełanie inną diagnozę Tętniak IAS z ubytkiem 1,5 cm (do zamknięcia - nie operacyjnego)na razie jestem w szoku , nie wiem dokładnie co to jest , jestem na etapie szukania Zacytuję słowa Pani Doktor do mego syna Marcin to jeden z najpiękniejszych dni w twoim życiu - właśnie dowiadujesz się ze nie masz śmiertelnej choroby tylko wadę którą ci naprawimy Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 04.04.06, 15:19 proszę o jakiekolwiek podpowiedzi , z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1909 Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 04.04.06, 16:31 2b. Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej Rozpoznawany badaniem echokardiograficznym. Może towarzyszyć ubytkowi przegrody międzyprzedsionkowej, często współistnieje ze zwyrodnieniem śluzakowatym zastawek i wypadaniem płatków zastawki mitralnej. Zaburzenia hemodynamiczne są zależne od obecności i istotności współistniejącego przecieku lewo-prawego. Rozpoznanie na podstawie badania echokardiograficznego. W razie współistniejących zaburzeń rytmu konieczna jest ocena metodą Holtera. Leczenie: istotny przeciek wymaga leczenia zabiegowego. Wiotka tkanka tętniaka może uniemożliwiać zamknięcie przezskórne. Nie ma wskazań do chirurgicznego wycięcia tętniaka i zamknięcia współistniejącego ubytku z towarzyszącym małym przeciekiem, o ile wcześniej nie wystąpiła zatorowość do CUN. Pacjenci bezobjawowi mogą przyjmować leczenie przeciwpłytkowe, choć związek tętniaka z zatorowością obwodową nie został jednoznacznie potwierdzony. to ze strony kardiologii Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 04.04.06, 16:36 dziękuję jak zwykle można na Ciebie liczyć pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulkar Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 09:59 Magda ******************************** Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 10:55 ulka - zadzwonię do Ciebie wieczorem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qucysia Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 11:32 Witaj! Moja córka ponad 3 lata temu miała zamykany ASDII w trakcie cewnikowania (przezskórnie, przez tętnicę udową).Zamknięto jej ubytek amplatzerem (implantem)..i po sprawie .Na sali z moją małą leżał i zamykany miał ASDII 18letni chłopak ....Zabiegi trwały około 1,5h( + - pół godziny),a czwartego dnia bylismy w domu.Magdo bądź dobrej mysli.....wszystko będzie dobrze...i życzę ci tego z całego serca.Pozdrawiam ciepło...Iza Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 11:46 dziękuję uprzejmie za odpowiedź mój 16 letni syn bedzie miał zabieg w Aninie niestety czekamy w kolejce także nie wiem kiedy to będzie mam pytanie jak duży ubytek miała Twoja córeczka, gdzie odbył się zabieg i jak się obecnie czuje pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
qucysia Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 12:00 Ola miała zamykany ubytek (7x12mm,w echu przezprzełykowym- 10mm)na Litewskiej w W-wie.Na 4,5- letnie serduszko miala założony implant o średnicy 16mm!!!Po nacięciu w pachwinie nie ma śladu,a dotychczasowe badania są bardzo dobre.Kardiolodzy mówią,że jest w 100% zdrowa i tak tez ją "traktujemy".jest energiczna,"normalnie" ćwiczy na wf,jeździ konno....Jest dobrze)))Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 12:21 dzięki życzę zdrowia z całego mego zdrowego serca mam jeszcze pytanie jak długo lezy się w klinice po zabiegu??? Odpowiedz Link Zgłoś
qucysia Re: jukilop- INNA DIAGNOZA 05.04.06, 14:26 tak jak pisałam wyżej...W przypadku gdy wszystko jest o.k. wychodzi się 4-tego dnia.A wszystko pewnie się powiedzie...trzymam kciuki Iza Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Przepraszam!!!! 05.04.06, 12:47 Jukilop, najmocniej Cię przeprszam, nie wiem dlaczego, ale dopisałam się do tego wątku, a miało być w innym - jestem rozkojarzona, wybacz. Umówmy się, że mojego poprzedniego posta w ogóle tu nie ma, ok? A zamknięcie przezskórne to wcale nie jest operacja (takich - tzn podobnych- zabiegów też mama za sobą dwa - nie łatanie ubytków, a rozszerzanie zastawki - niemniej jednak odbywało się identycznie - przez tętnicę udową), nic potem nie boli, po 2-3 dniach pacjent idzie do domu i jest zupełnie zdrowy Jeśli chodzi o pytanie "Dlaczego piszesz że to musi byc operacja?" - otóż czasem ubytki są zbyt duże na łatanie przezskórne, wtedy trzeb zrobić operację. Na szczęście Was to nie dotyczy, z czego się bardzo cieszę Pozdrawiam, jeszcze raz najmocniej przepraszam za pomylkę i życzę wszystkiego, co najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Przepraszam!!!! 05.04.06, 14:26 nic się nie stało , choć na moment serce mi stanęło , ale to "pikiuś' w porównaniu z tym co przechodziłam od stycznia do dnia 03.04.2006 Znaczy to także że chętnie pomagasz innym odpisując - dziękuję jeśli znalazłabyś chwilkę napisz dobre rady co do zabiegu ew.jakieś wskazówki gdzie miałaś zabieg pozdrawiam życząc zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: Przepraszam!!!! 05.04.06, 14:27 aha, mam na imię Magdalena - jestem z Ponania miło Cię poznać Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Przepraszam!!!! 05.04.06, 16:29 Mam na imię Agnieszka, pierwsze 2 zabiegi (przeznaczyniowa plastyka zastawki aortalnej) miałam w Zabrzu (27 stycznia 98- nie udało się, bo tętnica pękła; 26 marca 98 - zabieg się udał, ale w wyniku powikłań miałam parliż lewej ręki. Ustąpił po pół roku leczony zastrzykmi Nivalin, no i rehabilitacją ) Następnie w lutym 2000 roku miałam operacyjną wymianę zastawki, też w Zabrzu (powikłania - 2 cm płynu w osierdziu leczone sterydami, następnie zaplenie wsierdzia - długotrwała terapia antybiotykowa. Do domu wyszłam po 3 m-cach (z małymi przerwami na przepustki). No i teraz, 17 marca, miałam kolejną wymianę zastawki, tym razem w katowickim Ochojcu - bez żadnych, nawet najmniejszych powikłań (no dobra, mam anemię, ale to normalne po operacji ) Nier wiem, jakie konkretnie informacje Cię interesują, dlatego pytaj, jeśli masz ochotę. Ściskam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś