Dodaj do ulubionych

dysplazja bioder u 12 mies. dziecka

08.06.06, 14:02
Witam.
Szukam kogoś kto ma ze swoim dzieckiem podobny problem jak ja. Moja córka
obecnie ma 14 mies. i leczona na dysplazję była praktycznie od urodzenia. Była
to niewielka dysplazja bez podwichnięć i nosiła poduszkę Frejki przez 7
tygodni potem lekarz stwierdził że jest już wyleczona i zalecił zdjęcie
poduszki. Przy wizycie kontrolnej w 12 mies. życia okazało sie że jednak
dysplazja dalej jest są za małe konty w panewkach i jeszcze lewe biodro ma
skłonność do podwichania. Nosi klin z rozwarciem 60% ale nie wiem czy to jest
najlepszy sposób. W internecie nie ma nic na temat dysplazji u tak dużego
dziecka Błagam pomóżcie i owiedźcie co robić??
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 08.06.06, 14:34
      Myszka jedź do dobrego specjalisty ortopedy dziecięcego. Dobry jest Poznań i
      szpital na 26 czerwca, ja osobiście chwale sobie prof. Napiontka, byłam
      prywatnie mieszkając na Dln.Śląsku - kawał drogi, na forum Poznań zapytaj o
      specjalistów od bioderek. On przyjmuje tez chyba raz w miesiącu w Wa-wie. To
      zbyt powazna sprawa na forum. Beata
      • anna811 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 08.06.06, 22:06
        Ja mieszkam na podkarpaciu więc to straszny kawał drogi. Leczymy się w
        Rzeszowie. Mam mnóstwo pytań i chciałabym porozmawiać z kimś kto ma podobny
        problem. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i zastanowię się nad tym. a jeśli można
        zapytać to jaką wadę eczyłaś u tego prof. Napiontka?
        • renata28 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 09.06.06, 08:38
          Przedmówczyni ma 100% racji. Dysplazja w tym wieku to bardzo poważna sprawa i
          jeśli faktycznie jest to zazwyczaj leczy się ją przez całkowite
          unieruchomienie. Ja na twoim miejscu pojechałabym na koniec świata (a do pana
          profesora na pewno warto), żeby skonsultować diagnozę i wybrac ew. odpowiednie
          leczenie.
          Jak kończyliście leczenie Frejką to usg wyszło prawidłowo? Po przeczytaniu
          twojego postu, przyznam szczerze, włos zjeżył mi się na głowie.
          Pozdrawiam i życzę żeby wszystko zakończyło się pomyślnie
          • anna811 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 09.06.06, 09:24
            Tak. Jak skończyliśmy leczenie Frejką to wszystko było w porządku. Ten lekarz za
            szybko zdjął poduszkę. Macie rację trzeba z nią pojechać do prof. Dziękuję i
            pozdrawiam.
        • bea-ta Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 09.06.06, 08:44
          Syn miał przykurcz na biodrze który dawał skrót nózki i słabe odwodzenie( objawy
          dysplazji), nikt tego z ortopedów od 2mz nie widzidział, aż w 8mz lekarz
          stwierdził nawet dysplazje!!? , zrobiono rtg niepotrzebnie i w końucu po
          chodzeniu po całym woj. dolnośląskim ( z 7 ortopedów go badało) pojechałam do
          ortopedy dziecięcego w Poznaniu. Okazało się, ze syn ma skośnie utawiona
          miednicę od złego ulożenia w ciązy i stąd poroblem, a niezauważony przez lekrzy
          przykurcz był coraz mocniejszy i stąd skrót - 2 tyg. ćwiczeń i po krzyku, a w
          czasie chodzenia po 12mż wszystko sie wyrównało, a tez miał maluch w 8mż nosic
          KOszle!!!Teraz jest 2 latkiem i jest wszytsko super. Jeszcze w Lublinie jest
          dobra placówka lecząca dysplazje, może tam poszukaj ortopedy dziecięcego-
          koniecznie! Z duzym doświadczeniem w chorobach bioder!Ja niżej profesora bym nie
          poszłasmilepo tym co przezyłam. Beata
    • anna811 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 07.08.06, 13:56
      Witajciesmile
      Jestem bardzo szczęśliwa bo moja córeczka jest wyleczonasmilesmile okazało się że klin
      jest naprawde najlepszy dla dziecka które zaczyna chodzić. Po 2 miesiącach
      noszenia cały czas Karinka jest zdrowa i biega jak samolotsmile. Jeśli ktoś ma
      jakieś pytania dotyczące dysplazji to chętnie na nie odpowiem i pomogę.
      • adudi Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 07.08.06, 14:10
        wspaniale!!!!
        • czarna_maruda Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 07.08.06, 21:54
          No to gratulacje smile!
          Miło słyszeć
      • malwina71 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 01.09.06, 00:02
        Moja córka ma 7 miesięcy i na USG i RTg rzekomo nie ma dysplazji, ale ma krótszą
        prawą nózkę (ok. 1 cm.), co o tym myśleć? Czy Twoje dziecko też miałą krószą
        kończynę?
        • anna811 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 09.09.06, 15:21
          Tak Karinka miała krótszą nóżkę z powodu złego ułożenia w stawie, jednak
          wiesz..lepiej chuchać na zimne. Teraz już jest po wszystkim i jesteśmy bardzo
          szczęśliwe, kończyny są równe..Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to naisz na gg
          moj nr9384634. Chętnie opowiem Ci na każde pytaniesmile Życzę powodzenia i pozdrawiam.
    • july64 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 08.08.06, 13:28
      To nie jest leczenie!!!!!
      Szukaj innego lekarza. Polecam Sosnowiec - dr Pasierbek, Szpital przy Akademii
      medycznej, pl. medyków 1. Jeśli masz pytania - pisz na maila july64@wp.pl.
      Pozdrawiam
      • anna811 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 09.08.06, 13:19
        Dlaczego twierdzisz że metoda leczenia klinem jest nieskuteczna?. Jest to nowa
        metoda opracowana przez prof. z Poznania,,widać skuteczna
        • bammbi Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 09.09.06, 16:20
          Hej, cieszę się ze malutka jest juz wyleczona
          czy mozesz mi napisać jakie były objawy że dysplazja nadal jest
          u 12 msc-nego dziecka ?
          mnie też powiedziano że moja córka jest już zdrowa (jakoś w 3/4 mscu)
          a teraz się lekko zaniepokoiłam

jezdziłam z moja małą daleko do centrum leczenia takich defektów
          i po którejs wizycie stwierdzono że dziecko jest już zdrowe
          ale teraz mala ma 13 mscy i czy wtedy widziałaś u swoej córki jakieś zaburzenia
          czy po prostu okazało się w trakcie badania na wizycie lekarskiej
          a sama nic nie widzłaś u niej ?
          Chodziła już wtedy ?
          • anna811 Re: dysplazja bioder u 12 mies. dziecka 11.09.06, 23:33
            Nie nie chodziła jeszcze samodzielnie i mnie się wydawało że ma krótszą nóżkę.
            Szczerze mówiąc to żaden lekarz tego nie chciał zauważyć. Na szczęście mamy w
            okolicy pewną kobietę która odziedziczyła niesamowite zdolności składania kości
            i ona to zauważyła. Wtedy pojechałam z mała do lekarza, który stwierdził, że
            wszystko jest ok. Uparłam sie żeby dał mi skierowanie na zdjęcie rtg i wtedy
            wyszło. Wada była stosunkowo niewielka, ale pogłębiałaby się...Jeśli coś
            odejrzewasz poproś o zdjęcie rtg na nim wszystko dokładnie widać. Bo jeden
            lekarz powiedział mi że u rocznego dziecka już obraz usg jest zamazany i mało
            widać. Pozdrawiam i napisz co słychać .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka