17.07.06, 12:50
MOje dzieci w październiku skończą 3 lata. Około miesiąca temu córka zaczęła
jąkać się w ten sposób że powtarza pierwszy człon wyrazu np. ma-ma- mamusiu,
około tygodnia późnije podobnie zaczął mówić synek. Dziś córeczce zdarza się
to coraz rzadziej, natomiast synek ma coraz większe trudności z mówieniem,
szczerze mówiąc jestem przerażona patrząc jak on się męczy. Jest bardzo
mądrym i wrażliwym dzieckiem i mama wrażenie że sam zaczyna widzieć że coś
się z nim dzieję. JAk mogę pomóc dziecku? Z góry dziękuje za odpowiedzi i
sugestie.
Obserwuj wątek
    • saba63 Re: jąknie 17.07.06, 12:58
      Może to Cię troszkę pocieszy. Mój synek gdy był mniej więcej w wieku Twoich
      dzieciaczków też się jąkał i w końcu przestał. Trudno udzielać jakichkolwiek
      rad z tego co mi wiadomo nie wolno dziecka upominać. Z tego co piszesz
      dzieciaczki mają dopiero prawie 3 latka, a więc dopiero ich mowa się rozwija.
      Jeżeli potrwa to długo będziesz musiał się skontaktować z lekarzem. pozdrawiam.
      • ania.76 Re: jąknie 17.07.06, 18:32
        A mój syn we wrześniu skończy 3 lata. Jakieś dwa tygodnie temu zaczął strasznie
        się jąkać i naprawdę byliśmy przestraszeni. Wyobraźcie sobie, że jak szybko
        przyszło to jąkanie tak szybko odeszło - od kilku dni mówi normalnie. Podobno
        rozwój mowy nie nadąża za rozwojem umysłowym i z tąd niekiedy dzieci się
        jąkają. W wiekszości przypadków jąkanie mija i nie pozostawia śladów - tak
        czytałam.
        Pozdrawiam, Ania
        • twin2003 do ania.76 17.07.06, 18:57
          Czy możesz napisac mi jak jąkał się twój synek, jak to wyglądało, brzmiało w
          praktyce?
    • ania.76 Re: jąknie 18.07.06, 09:01
      Wyglądało to dokładnie w taki sposób w jaki Ty to opisałaś, pierwszy człon
      wyrazu potrafił powtarzać nawet kilkakrotnie, np.: sa-sa-sa-sa-samochód, da-da-
      da-daj i to itp.
      Ja też miałam wrażenie że mój synek się strasznie przy tym męczy, ale to chyba
      nasze odczucia. Myślę, że nie masz się specjalnie czym przejmować, niekiedy
      takie fazy jąkania potrafią utrzymywać się przez dłuższy czas, ale mijają.
      No i najważniejsze: nie zwracajcie dzieciom uwagi, ja tylko od czasu do czasu
      powiedziałam :"spokojnie synku, spokojnie", zabroniłam komukolwiek zwracać
      głośno uwagę dziecku.
      Wszystko będzie dobrze, serdecznie pozdrawiam, Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka