Dodaj do ulubionych

gdzie echo serca płodu w Wwie?

21.07.06, 22:53
Witajcie, chciałabym zrobić (prywatnie) echo serca dziecka (na razie jestem w
12 tyg ciąży) w Warszawie. Moje pierwsze dziecko (obecnie 1,5 roku) ma - nie
wiem jak to fachowo się nazywa - niezamkniętą "dziurkę" w sercu, ale
kardiolog z CZD mówi, że należy obserwować i nie operuje się tego. Córeczka
ma inne jeszcze pewne zaburzenia genetyczne, więc pomyślałam, że zabiorę się
za jakąś dobrą diagnostykę zarówno jej jak i obecnego dziecka, gdyż jestem
ponownie w ciązy.
CHyba pójdę z córką do kardiologa na LItewską, bo jakoś co CZD nie mam
przekonania (wyglada na to, że interesują się tylko ciężkimi przypadkami, a
takie średniaki jak my, to już nie są takie pociągające).
Natomiast chciałabym zrobić jakieś dobre USG serca dziecka, z którym teraz
jestem w ciąży. Podobno powinno robić się w okolicach 24 tygodnia ciązy, aby
dobrze było widać. Na razie USG płodu jest OK, ale wolę na zimne dmuchać i
jeśli dziecko miałoby jakieś zaburzenia (a po pierwszym dziecku spodziewać
się mogę wszystkiego, a i sama mam już 35 lat), to wtedy skierują nas na
poród do dobrego ośrodka i dziecko będzie pod właściwą opieką.
Podobno w Wwie specjalistą od USG serca płodu jest dr JOanna Dangel, ale na
razie wiem, że pracuje na Karowej, a wolę iść prywatnie i nie wiem, gdzie
przyjmuje.
Słyszałam jeszcze o dr Piotrowskiej i przyjmuje prywatnie w Diagmed,ale o
niej nic nie wiem, poza tym, że gin mi o niej wspomniał smile
Możecie polecić dobrego specjalistę?
Obserwuj wątek
    • gosiap10 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 21.07.06, 23:49
      Od 1 czerwca tego roku dziala nowo otwarta Poradnia USG przy Fundacji
      Warszawskie Hospicjum dla Dzieci w ktorej doktor Joanna Dangel wykonuje badania
      USG plodu. Wiecej informacji znajdziesz na stronie
      www.hospicjum.waw.pl/usg/
    • mandziola Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 22.07.06, 01:15
      Polecam goraco Dr Piotrowska.. Ja u niej robiłam pierwsze Echo w ciaży na
      Żelaznej ale przyjmuje tez bezpłatnie w IMiD na Kasprzaka tylko trzeba mieć
      skierowanie.
      • monawk dr Piotrowska-Wichłacz 22.07.06, 12:59
        również polecam dr Aldonę Piotrowską-Wichłacz. Prowadziła pod kątem serduszkowym całą moją ciąże właśnie w IMiDz w Warszawie. Tam też rodziłam. To pani Dr potem zorganizowała przewiezienie Kuby na Działdowską i dalej dokładniejszą diagnostykę. Na Działdowksiej już po porodzie opiekę nad Kubą przejął dr Wojciech Mądry - również cudowny człowiek.
    • alicja0 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 22.07.06, 13:03
      Bardzo dziękuję za odzew i pomoc smile
      Dużo zdrowia dla Was i dzieci!
      • majka995 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 22.07.06, 14:24
        Dr.Dangel to wybitny specjalista i ja bym radziła isc do niej. Ja byłam u niej
        na Finlandzkiej 9 na Saskiej Kepie. To tam gdzie przyjmuje Roszkowski. Koszt
        badania 300zł.
        Pozdrawiam
        • monawk Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 22.07.06, 14:51
          Moim zdaniem dr Piotrowska w niczym nie odbiega w wybitności od dr Dangelwink
          • alicja0 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 22.07.06, 21:54
            smile)
            To może odbiega ceną za usługę?
            Bo jeśli dr Dangel bierze 300 zł, to nie będę miała nic przeciwko, jeśli dr
            Piotrkowska będzie robiła USG serca taniej i udam się wówczas do niej -
            konkurencja cenowa robi swoje wink
            Może orientujesz się ile aktualnie za usługę bierze dr Piotrowska?

A tak w ogóle: czy obie Panie robią TYLKO echo/USG serca płodu czy robią
            wówczas także takie całościowe USG dziecka?
            Pytam o to, bo mój dr od USG ciązy powiedział mi coś takiego:
            USG ginekologiczne można zrobić ca 22 tygodniu, a echo serca najlepiej w 24
            tygodniu ciązy.
            Stąd rozumiem, że powinnam pójść na oba USG (ginekologiczne oraz serca),
            aczkolwiek ceny za usługi prywatne są duże, więc jeśli potem okaże się, że ECHO
            serca jest wykonywane razem z USG ciązy, to wolę płacić raz smile
            • mandziola Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 22.07.06, 22:39
              Z tego co wiem to raczej nie robia całościowego badania płodu - Piotrowska jest
              specjalistą od echa serca i na tym się skupia. Przynajmniej u mni. Zawsze na
              początku dzieciatko "ważyła", "mierzyła" - widac było malucha na ekranie, ale
              potem skupiała sie juz na serduszku. I pewnie taka jej rola - na tym zna się
              najlepiej, a na takie ogólne USG lepiej jednak iść do ginekologa. Ja polecam
              Dr. Zioło z Żelaznej - przemiły facet i bardzo skrupulatny - to on własnie
              wysłał nas do Piotrowskiej bo coś w serduszku malucha mu nie pasowało.
              A co do ceny - Piotrowska na Żelaznej przyjmuje za 200 zł, natomiast jeśli
              pójdziesz do lekarza pierwszego kontaktu i weźmiesz skierowanie to w IMiD na
              Kasprzaka przyjmuje za darmo.
              Pozdrawiam
            • ogis1 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 23.07.06, 11:40
              TAK ZDECYDOWANIE RÓŻNIĄ SIE TYLKO CENĄ
              Polecam doktor Aldonę Piotrowską-Wichłacz. przyjmuje w IMiD na ul. Kasprzaka
              tel.do Instytutu Matki i Dziecka 22-327-72-84 /musisz dzwonić do skutku, nie
              zrażaj sie jeśli czasami nie odbieraja telefonu/
              Przyjmuje też w Pracowni Kardiologicznej w Klinice Kardiochirurgii i Chirurgii
              Ogólnej przu ul, Działdowskiej w W-wie. Tu też przyjmuje doktor Wojciech
              Mądry/bardzo dobry specjalista w tej dziedzinie/.telefon do Pracowni:
              22-45-23-200 wew. 222 = prywatnie badanie kosztuje 100,00 jak nie masz
              skierowania.
              pozdrawiam Ewa

ps. mam też tel komórkowy do dr Piotrowskiej ale nie wiem czy mogę podać na
              forum.
              • alicja0 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 23.07.06, 19:58
                JESTEŚCIE NIEZASTĄPIONE I SUPER!
                smile)
                Bardzo dziękuję za dodatkowe info i telefony (może kom do dr Piotrowskiej nie
                podawaj, bo może być z tego niezadowolona, a podałaś i inne dobre namiary smile).
                Zdecyduję się na wizytę u dr Piotrowskiej, bo najwyraźniej dorównuje
                fachowością dr Dangel, a za wizytę prywatną bierze mniej (gdyby nie udało mi
                się dostać państwowo).
                W IMiDz jestem raz w tygodniu (chodzę na rehabilitację z córką), więc będąc na
                miejscu spróbuję rozpoznać sytuację z zapisami (na razie mam 12/13 tydz ciązy,
                a ECHO serca zrobię w 24 tyg, ale pewno trzeba się wcześniej zapisywać).
                DOBRZE, ŻE JEST TO FORUM!
                • pantaleta hej Alicja 24.07.06, 13:21
                  Czy ta dziurka to może niedomykalnośc zastawki trójdzielnej? Ja jestem w 30
                  tygodniu ciąży i Roszkowski to wykrył. Powiedział, że się tego nie operuje ale
                  muszę zrobić echo serca płodu najlepiej u doc. Dangel. Rzeczywiście nie chcę
                  płacić tyle za prywatną wizytę bo mam jeszcze inne problemy i prawie wszystkie
                  oszczędności na te prywatne wizyty juz nam się wyczerpały. Powiedz, jak
                  dostaniesz się do dr. Piotrowskiej gdzie przyjmuje i za ile, bo może mniej
                  bierze niż Dangel? czy wada serca, którą ma twoja córeczka jest genetyczną, czy
                  były już takie przypadki w twojej rodzinie? Proszę napisz mi na priv jakie inne
                  zaburzenia ma jeszcze Twoja córeczka, bo wspominałaś o tym w pierwszym poście.
                  Może taka wada serca idzie w parze także z innymi wadami? Mój adres e-mail:
                  pantaleta@gazeta.pl, lub: hankem@wp.pl. dzięki z góry za odpowiedź i trzymaj
                  się.
                  • pola963 Re: hej Alicja 24.07.06, 14:59
                    Witaj Alicjo
                    Jeśli dziurka w sercu Twojej córeczki to ASD (ubytek w przegrodzie
                    międzyprzedsionkowej) lub VSD (ubytek w przegrodzie międykomorowej) to w
                    rzeczywistości jeśli stan dziecka tego nie wymaga nie trzeba operować od razu.
                    Czasami w przypadku ADS jesli są nieduże mogą zarosnąć się same. Ciesz się, że
                    CZD nie interesuje się tobą jako cięzkim przpadkiem a traktuje Cię
                    jako "średniaka" (jak sama określiłaś). W przypadku niedużych ubytków jeśli
                    dzieci są w dobrym stanie ogólnym to około 5 - 6 roku życia zakłada się
                    secjalne zapinki, które zamykają ubytki. Niekiedy mam wrażenie, że obrażamy się
                    lub jesteśmy niezadowoleni, że lekarza nie interesują się nami jak bardzo
                    poważnymi przypadkami, a to chyba dobrze bo to oznacza, że z dzieciaczkami nie
                    dzieje się nic złego.
                    Jeśli chodzi o dr Dangel to jest ona najlepszym specjalistą w Polsce w
                    dziedzinie ultrasonografii kardiologicznej płodu. Nie mam zdania jeśli chodzi o
                    dr Piotrowską.
                    Pozdrawiam
                    • alicja0 Re: hej Alicja 28.07.06, 23:22
                      Przez jakiś czas nie wchodziłam na forum, dlatego nie zobaczyłam tych ostatnich
                      dwóch wpisów do mnie. Przepraszam!
                      A jednoczesnie bardzo dziękuję za dodatkowe informacje.
                      Pewnie, że cieszę się, że córeczka jest "średniakiem" w sprawach
                      kardiologicznych, czasem tylko niepokoi mnie to, że sprawy powiedzmy "mało
                      oryginalne i wyjatkowe" dla niektórych lekarzy są tak banalne, że traktują je
                      rutynowo. Z doświadczenia wiem, że bagatelizowanie i rutyniarstwo w dużej
                      mierze przyczyniają się do zaniedbań tam, gdzie można było je spokojnie uniknąć.
                      Dlatego, gdy mam poczucie bagatelizowania sprawy, wolę drązyć i sprawdzić u
                      kogoś innego - na wszelki wypadek smile
                      W większości przypadków jednak jestem bardzo ufna wobec lekarzy smile
                      Np. do niedawna wierzyłam, że genetyka w CZD dobrze podeszła do mojej córeczki,
                      a tu, neurolog w IMiDz zachęca mnie do przejścia pod opiekę genetyki w
                      Instytucie, bo podobno jest "bardziej zaangażowana" smile
                      ALe ten sam neurolog poleca już endokrynologię w CZD, więc nie wchodzi w grę
                      patriotyzm lokalny smile
                      A co do tej "dziurki" w sercu:
                      gdy byłam z 3 miesięczną córeczka w CZD, między wieloma innymi badaniami
                      zrobiono jej wpierw EKG. Ponieważ, jak sami napisali "nie można wykluczyć
                      okresu repolaryzacji nad LV" (cokolwiek to znaczy), zlecono jej Echo serca.
                      Echo wyszło kiepskie w sensie: dziecko wiło się jak piskorz i w opisie jest coś
                      takiego "PFO z przepływem lewo-prawym", gdzie później w epikryzie zalecono
                      konsultację kardiologiczną.
                      Ustnie wyjaśniono mi łopatologicznie, że to taka właśnie "dziurka", która
                      powinna zarosnąć normalnie po porodzie, ale nie zarosła, jednak nie stanowi
                      jakiegoś dużego zagrożenia dla życia dziecka.
                      Zadowolona tym wyjaśnieniem,nie drążyłam tematu.
                      Dopiero teraz, gdy jestem w ciąży i chcę zrobić dokładniejsze badania
                      (nieinwazyjne) zastanowiłam się nad dotychczasową opieką kardiologiczną córki i
                      stwierdziłam, że tak naprawdę to nic nie wiem, a dziecko ma różne zachowania,
                      których przyczyną może być też i sprawa serca. Mimo iż córka ma 19 miesięcy i
                      mimo tomografii komp głowy, badań neurol, genety, kardiol, logop.,
                      foniatrycznych, metabolicznych, okulistycznych nadal nie wiedzą dlaczego ma tak
                      bardzo obniżone napięcie mięśniowe, nie wiedzą jak będzie przebiegał dalej jej
                      rozwój fiz i psych - w zasadzie mogą stwierdzić, że jest opóźniona, ale co
                      dalej?
                      Teraz biorę się za endokrynologię i wkrótce rezonans mag, bo jeszcze tutaj może
                      wyjśc jakaś nieprawidłowość.
                      Jak widzicie, córka nie ma jakoś bardzo poważnej wady serca (bo pewno bardziej
                      by się nią zainteresowano), ale chcę zrobić dobre ECHO serca, aby ktoś
                      kompetentny powiedział co o tym sądzi, abym może juz nie musiała przynajmniej o
                      tym myśleć i zająć się dalej rehab córki. Tak naprawdę to te jedyne echo serca
                      z CZD było bardzo nieudane, więc też wiele nie powiedziało jak dokładnie
                      wygląda jej serce i chcę to sprawdzić do końca. Przy tym też chcę zrobić echo
                      serca dziecka, z którym jestem w ciąży.
                      O ile jednak już wiem, jak z ciążą, to muszę jeszcze dowiedzieć się jak
                      sprawdzić echo u córki - czy dr Piotrowska robi u dzieci urodzonych.. Pewno tak
                      (mam nadzieję)
                      • ogis1 Re: Alicjo, masz dużo racji w tym.... 29.07.06, 12:33
                        ...w tym, że chcesz zrobić dokładniejsze badania Twojej córeczki i maleństwa
                        jeszcze nienarodzonego..
                        A doktor Piotrowska robi badania i narodzonych dzieci i jeszcze nienarodzonych
                        i jest w tym naprawdę dobra /wiem to z autopsji/

ps. ja osobiście też wierzę lekarzom, ale sprawdzam u następnego, żeby
                        potwierdzić diagnozę/to tak dla spokojności, jak to mawiał Pawlak w filmie
                        pt."Sami Swoi"...

pozdrawiam Ewa
                  • alicja0 Re: hej Alicja 28.07.06, 23:25
                    odpowiem Ci na priv
    • iwo_sz Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 29.07.06, 23:18
      Wiem że doc. Dangel jest kardiologiem dziecięcym i robi echa serca zarówn u
      plodu, jak i u dzieci.żeczywiscie prywatna wizyta u niej kosztuje 300 zł, bo
      sama na pierwsza wizyte umówiłam sie prywatnie. Natomiast pani docent sama
      zaproponowala kolejną wizytę w Fundacji na Agatowej, gdzie wykonuje echo
      bezpłatnie, natomiast, jak sama wspomniał, Fundacja przyjmuje dobrowolne
      wpłaty. nie jest to jednak obligatoryjne i nikt o to sie nie dopomina. Zarówno
      darowizna jak i jej wysokośc pozostawione sa w gestii rodziców. Przynajmniej
      tak było w styczniu tego roku. Trzeba przyznać, że jest dobrym specjalistą i
      jej diagnoza postawiona około 30 tyg. ciąży potwierdziła się po porodzie.
      • alicja0 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 30.07.06, 18:02
        Dziękuję za dodatkową wskazówkę. Sprawdzę czy Fundacja na Agatowej nadal bierze
        za USG dobrowolne opłaty, choć w dłuższej perspektywie chyba nie byłoby to dla
        nich korzystne.. Może w związku z otwarciem w styczniu była taka promocja, bo
        jakby tak było z opłatami, to mogą mieć zalew ludzi.
        Ale .. wszystko możliwe smile
        Jak coś ustalę, to dam znać na forum - dla kolejnych zainteresowanych smile
        • alicja0 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 14.10.06, 21:37
          Witajcie ponownie smile Byłam w piątek w fundacji na Agatowej i jest tak, że za
          echo serca + całe kompleksowe badanie połówkowe płaci się 300 zł. Plusem jest
          to, że ta cena nie jest tylko za echo serca, bo myślałam, że będę musiała
          doliczyć sobie jeszcze koszt USG połówkowego. Pieniądze idą na fundację, więc
          przy tym jakiś dobry cel, choć nie ukrywam, że cena jest niczego sobie smile
          Badanie robiła mi dr Anita Hamela, bo do dr Dangel podobno niebotyczne terminy,
          ale dr Hamela też ma wyrobioną markę jako lekarz, więc jestem zadowolona.
          Wiem już, że mam synka smile Serce jest OK, ale nerki do kontroli. Jak nie urok,
          to ... Ale już się przyzwyczajam wink
          Pozdrawiam!
          • alicja0 Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 14.10.06, 21:49
            oczywiście byłam w środę, ale czas tak szybko płynie .. smile)
            Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy i ślę życzenia zdrowia teraz i na
            przyszłość smile
            Echo serca córki zrobię w IMiDz w grudniu, na skierowanie, więc muszę czekać.
            Cierpliwość jest cnotą, którą nieustannie szlifuję wink
            • mpienio Re: gdzie echo serca płodu w Wwie? 17.10.06, 10:31
              Nie wiem czy to jeszcze potrzebne, ale z mojego doświadczenia wynika, że nie
              jest trudno dostać się do dr. Dangel na Karową jeśli ma się obciążony wywiad
              (wada serca u pierwszego dziecka). Miałam skierowanie, zadzoniłam i bez
              problemu umówiłam wizytę. Czekałam dwa tygodnie (było to dwa lata temu, nie
              wiem czy się coś zmieniło). Doktor nie zrobiła całościowego USG - było
              mierzenie + b. dokładne badanie serca - 45 min.

Pozdr.

Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka