Dodaj do ulubionych

otyłość?

30.08.06, 09:20
Moja córeczka ma 25 miesięcy, waży 15 kg przy wzroście 93 cm. W ostatnim numerze Dziecka przeczytałam, że jeżeli waga dziecka wacha się w okolicy 97 centyli, jest to już otyłosć. Sprawdziłam w tabeli centylowej, waga córeczki i wzrost wynosi 97 centyli, jest to górna granica. Mogę dodać, że dziecko nie wygląda na grubaska, nie ma wałeczków, wszyscy uważają ją za szcupłą dziewczynkę, ale kiedy ją ktoś podniesie, dziwi się, że jest taka ciężka. Co na ten temat sądzą inni?
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: otyłość? 30.08.06, 09:32
      moje dziecko w tym wieku ważyło 13,5 kg i miało 90 cm, twoja córka niewiele
      więcej i wyższa o 3 centymetry.
      W czym tu jest problem ?
      Bo ja nie widzę.
      • magda270519761 Re: otyłość? 30.08.06, 09:53
        Moja ma 1.5 roku waży 15 kg- ale jest wysoka , ma 87 cm ,fakt chudzina nie
        jest , ale otyła też nie i najważniejsze nie przejada się i nie ma jakiegoś
        wilczego apetytu , wręcz wydaje mi się , że je niewiele do swojej wagi myśle ,
        że je jeżeli je zdrowo , nie jada zadużo słodyczy to jest wsystko ok, pozdrawiam
        A tak naprawde to moja tak dobrze przybierała na cycu , na 6 m-cy ważyła 10 kg.
        • kamila862 Re: otyłość? 30.08.06, 10:17
          kacper wazy 15 kg i ma 90 cm wzrostu i ma niecale 2 latka. jak mial 10 miesiecy
          wazyl 12 kg. i wyrosl. nie zwracam uwagi na to co pisza w takich gazetach.
          kazde dziecko rozwija sie indywidualnie. kacper jest szczuply ale ciezki. nie
          jestem z a "tuczeniem" dzieci ale nie przesadzajny.
    • mika_p Re: otyłość? 30.08.06, 13:06
      Jeżeli waga i wzrost są na tym samym centylu, to mowy nie ma o otyłości,
      dziecko rozwija się proporcjonalnie. Jeśli waga jest na wyższym centylu niż
      wzrost, to mozemy o otyłości mówić nawet w przypadku 75. centyla wagi, jesli
      wzrost jest na 25.
      • ewelina238 Re: otyłość? 30.08.06, 17:18
        tak na prawdę to najpierw jest nadwaga a pozniej otyłość, otyłość jest chorobą,
        dopóki dziecko mieści sie w centylach to jest ok, po prostu dzieci są różne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka