Dodaj do ulubionych

zasypianie

05.09.06, 11:03
Mój synek ma 7 miesięcy i potrafi zasypiać tylko przy piersi. Może ktoś mi
poradzi jak go tego oduczyć i poda mi jakiś inny sposób usypiania dziecka.
Obserwuj wątek
    • doti_cz Re: zasypianie 05.09.06, 12:30
      Witam. Mój synek ma 9 miesięcy i również usypia przy cycusmilei nadal budzi się w
      nocy na cyca. Próbowałam metody z telewizyjnego serialu "zaklinaczka dzieci"
      tzn.kładzenie i podnoszenie dziecka - niestety ze skutkiem odwrotnym do
      zamierzonego:[[ Skończyło się histerycznym płaczem i okropnym zanoszeniem się
      gdy usnął przy piersi - jeszcze przez długi czas sad Dlateo uważam że jest to
      zła metoda. Nawet w tym serialu ta dziewczynka się zanosiła przez sen. Ja
      również jestem ciekawa skutecznych sposobów na "normalne" usypianie smile)Pozdrawiam
      • metaphysics Re: zasypianie 05.09.06, 12:41

moje dziecko zasypialo przy piersi bardzo dlugo, prawie do 12 miesiaca, pozniej
        byly proby usypiania w spacerowce, w plastikowym samochodzie, ale roznie
        bywalo, raz sie udalo, raz nie, w zaleznosci od tego jak bardzo mala byla
        zmeczona, w koncu wpadlismy na pomysl, aby mala zasypiala przy tacie na naszej
        kanapie, maz kladl sie z corka na kanapie, a ja wychodzilam do innego
        pomieszczenia i siedzialam tam po cichu, oczywiscie przy zgaszonym swietle, bo
        jesli mala dostrzegla swiatlo, to schodzila z kanapy i szla pod drzwi
        corka przekrecala sie na kanapie, wiercila sie, krecila, czasami schodzila i
        wracala, az w koncu max po 10 minutach zasypiala i wtedy przenosilismy ja do
        jej lozeczka

po tygodniu ja sprobowalam sie z nia polozyc na kanapie i o dziwo przy mnie tez
        zasypia, czasami zajrzy mi pod bluzke, ale zaraz rezygnuje i idzie spac

• anetakrawczyk1 Re: zasypianie 05.09.06, 15:11
          MOŻE O DOBRY POMYSŁ TYLKO ŻE MÓJ SYNEK WOGÓLE NIE CHCE PRZEBYWAC Z TATA TO
          TYPOWY MAMINSYNEK
    • mieszkowamama Re: zasypianie 05.09.06, 17:42
      Ja Ci nic nie poradzę, bo mój usypiał przy piersi do 14-ego miesiąca życia.
      Powodzenia wink
      • anetakrawczyk1 Re: zasypianie 05.09.06, 20:48
        to widzę, że dużo przede mną. Cóż to nie jest aż tak straszne kiedy jestem w
        domu gorzej jak muszę wyjść
        • malwinka106 bezproblemowe zasypianie 11.09.06, 22:52
          U mnie bylo badzo gładko. Teraz zastanawiam się nawet jak to zrobilismy? Ale
          albo to moja córeczka była tak grzeczna albo my tak konsekwentni. Ale po kolei.
          Co jest najwazniejsze to dziecko musi miec staly rytm ze tak powiem, staly
          harmonogram , czy nawet bym powiedziala rytual chodzenia spac. My np kazdego
          wieczoru najpierw rozbieramy się do golaska, potem przez pare minut szalejemy
          na łóżku, po tym wszystkim nastepuje chwla wyciszenia czyli kąpiel, potem
          dostaje butle z mlekiem gdyz juz nie karmie piersią, (karmiłam ją do 5 miesiaca
          ale musiałam wrócic do pracy i pokarm zaczal zanikac), a potem zwyczajnie
          przekładam ją do łóżeczka i wychodze z pokoju, przymykam drzwi i wracam za ok
          20 min zeby ją przykryc. Nie powiem ze od razu bylo tak rożowo, ale
          konsekwencja moja, męża i niani pozwala mi teraz miec wieczorem toche czasu dla
          siebie.
          Dacie rade dziewczyny, naprawde. Moja coreczka ma teraz 1.5 roku a usypia sama
          odkad skonczyla 6 miesiecy.
          • doty22 Re: bezproblemowe zasypianie 12.09.06, 15:58
            Mój synek do 12 miesiąca życia był karmiony na przemian butelką z mlekiem
            modyfikowanym i mleczkiem mamusi, czyli moim smile i albo zasypiał przy piersi,
            albo na rękach. Było to udręką, bo ważył więcej niż inne dzieci w jego wieku...
            Próbowałam różnych sposobów, z telewizji, z gazet, aż w końcu...
            Moja znajoma powiedizała mi, że dziecko potrzebuje wyciszenia po kąpieli... A
            więc tuż po kąpieli, jak się ubieraliśmy nie mówiliśmy do niego nic
            prócz "ciii", jak marudził, nie patrzeliśmy mu nawet w oczy, żeby go nie
            rozpraszać. Ułożyłam małego w łóżeczku z flaszką mleczka i poczekałam aż wypije
            całą. Na początku było ciężko, ale zasypiał przy butli sad nadal budził się w
            nocy. Aż któregoś wieczorka po prostu wstał po wypiciu butli... Przekładał się
            w łóżeczku z boku na bok, wstawał, marudził, a ja siedziałam nieruchomo przy
            łóżeczku i nie patrzyłam się na niego, obserwowałam go kątem oka, nie
            reagowałam na zaczepki... W końcu znudzony po 15 minutach - zasnął!!! To był
            nasz sukces!!! Odtąd właśnie tak zasyp[ia, ja siedzę obok niego, tak, że mnie
            widzi, ale nie patrzę się na niego!
            To niezawodna metoda! Polecam
    • doti_cz Re: zasypianie 12.09.06, 21:35
      A ja mam jeszcze inny problem. Nasz synek śpi jeszcze w wózku i zastanawiam się
      jak tu go przestawić na łóżeczko? Myślę że lekko to chyba nie będziesad Czy macie
      jakieś pomysły żeby to się odbyło w miarę bez stresowo? Pozdrawiam
      • anetakrawczyk1 Re: zasypianie 27.09.06, 20:35
        Mój synek też uwielbiał sypiać w wózku. Spróbój usypiać go na rękach. Tu też
        będzie się kołysał i może się przyzwyczai. Nasz się właśnie w ten sposób
        oduczył usypiania w wózku.
    • sylklika Re: zasypianie 27.09.06, 21:23
      Moją córkę odstawiłam w wieku 20 miesięcy. Do tego czasu zasypiała wyłącznie
      przy piersi ,a po skiończeniu roku wstawałąm często co 2 godziny i częściej.
      Dopiero jak odstawiłąm metodą plasterkową,dziecię mojeprzesypia całe
      nocki.Pozdrawiam
      • anetakrawczyk1 Re: zasypianie 27.09.06, 21:44
        a co to takiego ta metoda plasterkowa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka