anetakrawczyk1 05.09.06, 11:03 Mój synek ma 7 miesięcy i potrafi zasypiać tylko przy piersi. Może ktoś mi poradzi jak go tego oduczyć i poda mi jakiś inny sposób usypiania dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doti_cz Re: zasypianie 05.09.06, 12:30 Witam. Mój synek ma 9 miesięcy i również usypia przy cycui nadal budzi się w nocy na cyca. Próbowałam metody z telewizyjnego serialu "zaklinaczka dzieci" tzn.kładzenie i podnoszenie dziecka - niestety ze skutkiem odwrotnym do zamierzonego:[[ Skończyło się histerycznym płaczem i okropnym zanoszeniem się gdy usnął przy piersi - jeszcze przez długi czas Dlateo uważam że jest to zła metoda. Nawet w tym serialu ta dziewczynka się zanosiła przez sen. Ja również jestem ciekawa skutecznych sposobów na "normalne" usypianie )Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
metaphysics Re: zasypianie 05.09.06, 12:41 moje dziecko zasypialo przy piersi bardzo dlugo, prawie do 12 miesiaca, pozniej byly proby usypiania w spacerowce, w plastikowym samochodzie, ale roznie bywalo, raz sie udalo, raz nie, w zaleznosci od tego jak bardzo mala byla zmeczona, w koncu wpadlismy na pomysl, aby mala zasypiala przy tacie na naszej kanapie, maz kladl sie z corka na kanapie, a ja wychodzilam do innego pomieszczenia i siedzialam tam po cichu, oczywiscie przy zgaszonym swietle, bo jesli mala dostrzegla swiatlo, to schodzila z kanapy i szla pod drzwi corka przekrecala sie na kanapie, wiercila sie, krecila, czasami schodzila i wracala, az w koncu max po 10 minutach zasypiala i wtedy przenosilismy ja do jej lozeczka po tygodniu ja sprobowalam sie z nia polozyc na kanapie i o dziwo przy mnie tez zasypia, czasami zajrzy mi pod bluzke, ale zaraz rezygnuje i idzie spac Odpowiedz Link Zgłoś
anetakrawczyk1 Re: zasypianie 05.09.06, 15:11 MOŻE O DOBRY POMYSŁ TYLKO ŻE MÓJ SYNEK WOGÓLE NIE CHCE PRZEBYWAC Z TATA TO TYPOWY MAMINSYNEK Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: zasypianie 05.09.06, 17:42 Ja Ci nic nie poradzę, bo mój usypiał przy piersi do 14-ego miesiąca życia. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
anetakrawczyk1 Re: zasypianie 05.09.06, 20:48 to widzę, że dużo przede mną. Cóż to nie jest aż tak straszne kiedy jestem w domu gorzej jak muszę wyjść Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka106 bezproblemowe zasypianie 11.09.06, 22:52 U mnie bylo badzo gładko. Teraz zastanawiam się nawet jak to zrobilismy? Ale albo to moja córeczka była tak grzeczna albo my tak konsekwentni. Ale po kolei. Co jest najwazniejsze to dziecko musi miec staly rytm ze tak powiem, staly harmonogram , czy nawet bym powiedziala rytual chodzenia spac. My np kazdego wieczoru najpierw rozbieramy się do golaska, potem przez pare minut szalejemy na łóżku, po tym wszystkim nastepuje chwla wyciszenia czyli kąpiel, potem dostaje butle z mlekiem gdyz juz nie karmie piersią, (karmiłam ją do 5 miesiaca ale musiałam wrócic do pracy i pokarm zaczal zanikac), a potem zwyczajnie przekładam ją do łóżeczka i wychodze z pokoju, przymykam drzwi i wracam za ok 20 min zeby ją przykryc. Nie powiem ze od razu bylo tak rożowo, ale konsekwencja moja, męża i niani pozwala mi teraz miec wieczorem toche czasu dla siebie. Dacie rade dziewczyny, naprawde. Moja coreczka ma teraz 1.5 roku a usypia sama odkad skonczyla 6 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
doty22 Re: bezproblemowe zasypianie 12.09.06, 15:58 Mój synek do 12 miesiąca życia był karmiony na przemian butelką z mlekiem modyfikowanym i mleczkiem mamusi, czyli moim i albo zasypiał przy piersi, albo na rękach. Było to udręką, bo ważył więcej niż inne dzieci w jego wieku... Próbowałam różnych sposobów, z telewizji, z gazet, aż w końcu... Moja znajoma powiedizała mi, że dziecko potrzebuje wyciszenia po kąpieli... A więc tuż po kąpieli, jak się ubieraliśmy nie mówiliśmy do niego nic prócz "ciii", jak marudził, nie patrzeliśmy mu nawet w oczy, żeby go nie rozpraszać. Ułożyłam małego w łóżeczku z flaszką mleczka i poczekałam aż wypije całą. Na początku było ciężko, ale zasypiał przy butli nadal budził się w nocy. Aż któregoś wieczorka po prostu wstał po wypiciu butli... Przekładał się w łóżeczku z boku na bok, wstawał, marudził, a ja siedziałam nieruchomo przy łóżeczku i nie patrzyłam się na niego, obserwowałam go kątem oka, nie reagowałam na zaczepki... W końcu znudzony po 15 minutach - zasnął!!! To był nasz sukces!!! Odtąd właśnie tak zasyp[ia, ja siedzę obok niego, tak, że mnie widzi, ale nie patrzę się na niego! To niezawodna metoda! Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
doti_cz Re: zasypianie 12.09.06, 21:35 A ja mam jeszcze inny problem. Nasz synek śpi jeszcze w wózku i zastanawiam się jak tu go przestawić na łóżeczko? Myślę że lekko to chyba nie będzie Czy macie jakieś pomysły żeby to się odbyło w miarę bez stresowo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetakrawczyk1 Re: zasypianie 27.09.06, 20:35 Mój synek też uwielbiał sypiać w wózku. Spróbój usypiać go na rękach. Tu też będzie się kołysał i może się przyzwyczai. Nasz się właśnie w ten sposób oduczył usypiania w wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
sylklika Re: zasypianie 27.09.06, 21:23 Moją córkę odstawiłam w wieku 20 miesięcy. Do tego czasu zasypiała wyłącznie przy piersi ,a po skiończeniu roku wstawałąm często co 2 godziny i częściej. Dopiero jak odstawiłąm metodą plasterkową,dziecię mojeprzesypia całe nocki.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetakrawczyk1 Re: zasypianie 27.09.06, 21:44 a co to takiego ta metoda plasterkowa? Odpowiedz Link Zgłoś