Dodaj do ulubionych

Zymafluor na ząbki ??

13.09.06, 11:53
Witam. Czytałam w gazetce Mam Dziecko, że podaje się ten preparat już na
pierwsze ząbki nawet półrocznemu dziecku (jest na receptę ponoć)- bo dzieci
jedzą dużo mleka a z mlekiem spada wchłanialność fluoru. Czy któraś z mam
miała do czynienia z takowym specyfikiem ? Proszę o opinię czy warto stosować.
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 12:09
      ponoć w niemczech stosują ten preparat natomiast w polsce są zdania podzielone - zanim zacznie się go stosować należy sprawdzić wodę - jaką ilość fluoru zawiera bo nadmiar jest szkodliwy - na ulotce napisano że jeśli stężenie fluoru w wodzie pitnej przekracza 0,3mg/l to nie należy go podawać (dla dzieci do chyba 2 lat). Proponuję wrzucić w wyszukiwarkę to hasło bo na ten temat były burzliwe dyskusje
      pozdrov
    • marki0 Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 12:09
      mój miał podawane juz ok 8 m-ca ale na zeby to mu nic nie pomogło.Jako 1,5
      roczniak miał juz piewrsze ubytki.Dodam jednak że jest to dziecko z silna
      laergia na nabiał i jest go pozbawiony całkowicie.Bierzemy tylko wapno i jemy
      potrawy sojowe.Zatem u nas niezabardzo sie on spisał.a co gorsza psuja mu sie te
      ostatnie które najdłuzej bedzie miał.Ma 5 latek i ciagle jesteśmy u dentysty.Już
      ja sama mam dośc a co dopiero dziecko!teraz znowu przed nami wizyta!Mam dosc.Ale
      nie uogólniajmu, moze komus jednak pomogło?!
    • mieszkowamama Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 12:20
      A ja słyszałam, że podanie ewentualne fluoru zależy od jego zawartości w wodzie
      spożywanej przez dziecko (w zupach, piciu...). jeśli robisz posiłki na bazie
      kranówy, to zadzwoń do Sanepidu i dowiedz się, jaka jest zawartość fluoru w
      wodzie i wtedy będzie wiadomo.
      My nie podajemy, nasza pedodonta stwirdziła, że nie ma sensu.
      • agagaba_1 Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 13:08
        A my stosujemy i to od około 1,5 roku ( w tej chwili Gabrysia ma
        3,2).Zaczęłyśmy stosować jak pojawiły sie ubytki w szkliwie.Przed braniem
        faktycznie sprawdź zawartość fluoru w wodzie pitnej, dzwoniąc do SANEPIDU.I
        tżeba robić przerwy w podawaniu, my mamy przerwę w wakacje.A tak w ogóle to
        bierzemy 4 krople dziennie po wieczornym myciu zębów.
        POZDRAWIAM
        Mama Gabrysi lat 3,2
    • doti_cz Re: ząbki u dentysty ?? 13.09.06, 13:03
      A kiedy powinien być pierwszy raz u dentysty? Mamy 9 mies i cztery ząbki.
      • tatiw Re: ząbki u dentysty ?? 13.09.06, 13:06
        Podajemy odkąd Wojtek skończył 1 rok, ale było to czysto związane nie z
        wiekiem, ale ze zmianą pediatry. Moja koleżanka przy tej samej pediatrze miała
        zalecenie podawania fluoru od 9 miesiąca.

A do dentysty moja pediatra mówiła, że jeśli nic się nie dzieje nie należy iść
        wcześniej niż jak Dziecko ma 16 zębów.
      • mieszkowamama Re: ząbki u dentysty ?? 13.09.06, 14:51
        doti_cz napisała:

> A kiedy powinien być pierwszy raz u dentysty? Mamy 9 mies i cztery ząbki.

Jeśli nic się nie będzie działo, to wystarczy tak około 2-ego roku życia.
    • doti_cz Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 13:22
      Znaczy podanie zymafluoru jest uwarunkowane "wodą z kranu"? A genetycznie nie
      bardzo? (moje zęby pozostawiają dużo do życzenia pod względem psucia się, mąż
      też nie ma rewelacyjnych)smile
      • luna333 Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 14:46
        wodą pitną przede wszystkim - jeśli dajesz kranówę albo na niej gotujesz dla dziecka to musisz się w stacji sanepidu w okolicy dowiedzieć o wodę, ja daję wyłącznie butelkową i na niej sprawdzam ile ma fluoru (anion fluorkowy).A ogólnie można się wybrać z dzieckiem do pedodonty i on powinien się wypowiedzieć.
    • doti_cz Re: Zymafluor na ząbki ?? 13.09.06, 19:40
      Dziękuję wszystkim smile))Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka