Dodaj do ulubionych

zapalenia gardła

16.09.06, 15:29
Chciałabym prosić o odpowiedź na kilka prostych pytań: czym różni się zapalenie gardła wirusowe od bakteryjnego, jak się je rozróżnia i które leczy się antybiotykiem. Kiedyś coś o tym czytałam, ale pamięć mnie zawodzi, a moje dziecko właśnie coś takiego złapało.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: zapalenia gardła 16.09.06, 18:23
      Antybiotykiem leczymy bakteryjne zapalenie. Doświadczony lekarz po wyglądzie
      gardła jest w stanie ocenić czy choroba ma podłoże bakteryjne czy wirusowe.
      Poza tym często przy wirusowej infekcji dochodzi do nadkażenia bakteriami i
      wówczas również podajemy antybiotyk. Poza tym angina wywołana przez bakterie,
      zwykle paciorkowce ma dużo bardziej gwałtowny przebieg, wysoka gorączka trudna
      do zbicia utrzymująca się przez 3 a nawet 7 dni, ogólnie zły stan, bóle
      brzucha, wymioty. Taka angina sama nie minie, a powikłania są poważne. Wirusowe
      zapalenie choć często rozpoczyna się też wysoką temperaturą ma zwykle
      łagodniejszy przebieg, temperatura szybciej spada i choroba sama ustępuje. Nie
      jestem lekarzem, ale moja córka często chorowała na gardło i to tzw. wiedza
      nabyta po prostu. Mam nadzieję że trochę Ci pomogłam.
      • dorka.3 Re: zapalenia gardła 16.09.06, 18:57
        dokładnie tak jak napisałaś. MOje dziecko dość często ma zapalenie gardła, ale
        najczęściej wirusowe, na początku jest gorączka, ale ogólnie czuje sie dobrze,
        czaasami gorączki nie ma, ale zawsze ma mocno zaczerwienione łuki i migdały, i
        takie jakby pęcherze na migdałach, ale bez ropy, wtedy jest to wirusowe i
        wystarcza Tantum verde, wit. C, i ewentualnie na zbicie gorączki, ja jeszcze
        robię syrop z cebuli, dość szybko mu to przechodzi.
        • annanaska Re: zapalenia gardła 16.09.06, 22:28
          Dziękuję Wam za informację. Lekarz przepisał antybiotyk , ale zawsze przed podaniem mam dylemat, czy to aby konieczne. Moja córka (prawie 4l) rzadko choruje, i prawie zawsze zaraz po podaniu pierwszej dawki antybiotyku od razu czuje się lepiej. No i potem zastanawiam się czy był on konieczny, a dokończyć serię trzeba. Ciekawe jak będzie tym razem.
          Pozdrawiam.
          • dorek3 Re: zapalenia gardła 16.09.06, 22:32
            Zrob badanie CRP. W infekcjach wirusowych jest ujemne, w bakteryjnych podwyższone.Ale jeśli gorączka się utrzymuje to trzeba powtórzyć bo mogło dojść do nadkarzenia. U nas tak było. W 2-giej dobie CRP ujemne, w 3-dobie gorączka nadal wysoka a CRP było 42 i niestety antybiotyk poszedł w ruch. A już miałam nadzieję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka