Dodaj do ulubionych

powrót do normalności po biegunce

25.10.06, 22:05
witam wszystkie mamy, moje 19 miesięczne dziecko jest po wirusowej biegunce ,
która u niego trwała 2 dni. w związku z powyższym prawie nic nie je , bo
niestety nie chciał jeść lekkostrawnych rzeczy które mu przygotowywałam.
Od wczoraj tj.od wtorku od godziny 8 rano nie wystąpiła juz biegunka ani
wymioty. Moje pytanie do Was: czy jutro tj.we czwartek rano mogę dać swojemu
dziecku wreszcie kaszkę z mlekiem czy uważacie że to za wcześnie?
Bardzo prosze o opinie na ten temat.
Małgosia , mama Matyska
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: powrót do normalności po biegunce 26.10.06, 10:50
      Myślę, że mleko wprowadza się jako ostatnie, w tym wieku lepiej kromeczka
      pszennego pieczywa z masełkiem.
      • malgosia.72 Re: powrót do normalności po biegunce 27.10.06, 22:31
        dzięki za odpisanie na mój wątek, z moim synkiem jest juz dobrze , generalnie
        nie ma biegunki ani wymiotów niestetety nabrał jakby wstrętu do kaszek - nie ma
        możliwości żeby mu dać rano czy wieczorem kaszkę , bierze butelkę ale chwile
        potem placze i ją odkłada.Czy spotkałyście sie z czymś takim - nastapiło to po
        infekcji wirusowej z biegunką i wymiotami.
        Prosze o opinie
        dzięki
        • zdral Re: powrót do normalności po biegunce 29.10.06, 00:45
          Może jednak jeszcze nie najlepiej sie czuje i odmawia picia kaszek?
          Wmusiłam w synka rosół z jajkiem bo też wydawało mi się że już jest ok a nie
          było i wszystko zwrócił.
          Dziecko instynktownie odmawia jedzenia (w takich przypadkach)tego co mogłoby mu
          zaszkodzić.
    • dominika1975 Re: powrót do normalności po biegunce 29.10.06, 07:58
      Nie piszesz czy robiłaś badania bakteriologiczne w kierunku rotawirus,Wbrew
      obiegowym opinią nie zawsze zakażenie tym paskudnym wirusem daje drastyczne
      objawy,nieraz występuje tylko biegunka.Czas trwania zależy od diety i
      leczenia.Dzieci na ogół odrzucają wszystko co im nie służy,szczególnie produkty
      mleczne i dobrze bowiem organizm podczas tej infekcji nie toleruje laktozy ani
      kazeiny zawartych w mleku.Należy dużo dziecko dopajać,wyrównywać elektrolity
      gastrolitem lub ors2000 i podawać prebiotyki,można też sięgnąć po smectę i przy
      silnych biegunkach po nifuroksazyd.Pełnia zdrowia powróci dopiero po 7 dniach
      od ustąpienia objawów.
    • lgarbo Re: powrót do normalności po biegunce 29.10.06, 23:39
      witam, moja mala (18 m-cy) tydzien temu miala biegunke, trwala 3 dni, leki
      podawane nic nie pomagaly,natomiast od poniedzialku do dzis dziecko jest
      oslabione,katar i kaszel,ktory moze byc spowodowany wydzielina, do tego stopnia
      ze dziecko momentami dlawi sie i dusi (nie wiem co mozna z tym robic), stan
      podgoraczkowy od 37 do 37,8 w nocy. Niewiele pije, najgorsze jest to ze przez
      ten tydzien bardzo stracila apetyt, jedynie rano platki na mleku, obiadu
      zupelnie nie rusza, lyzeczka 2 i to wszystko, ewentulanie serki, jakies owoce.
      Bylam w srode na kontroli po tej biegunce, lekarka zbadala nie slyszala zadnych
      zmian w oskrzelach gardlo lekko zaczerwienione dostala syrop eurespal, mam
      podawac do 5 dni jutro mija 5 dzien nie ma wiekszej poprawy. Biegunka zaczela
      sie niestety po kilku dniach obecnosci w zlobku. Prawie wszystkie dzieci mialy
      tam katar. Nie wiem skad wzial sie ten wirus. Wczesniej nie bylo
      takich "sensacji". Martwie sie ze mala mogla sie odwodnic lekarka przy
      pierwszej wizycie wspominala o pojechaniu do szpitala na kroplowke zastanawiam
      sie czy z tego korzystac, chociaz wolalabym nie wozic jej po szpitalach. Czy
      ktos mial jeszcze podobna sytuacje? pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka