Dodaj do ulubionych

Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?!

27.10.06, 16:29
Syn ma niski poziom żelaza- poprosiłam o Ferrum Lek w tabletkach, bo łatwiej zażyć i zęby etc. Poszłam do apteki, a tam tabletki, owszem, są, ale do żucia...
Jak tu żuć tabletki z żelazem?
Czy któraś z Was stosowała u dziecka? Martwię się o zęby i zastanawiam się, czy nie poprosić o syrop.
Hemofer w tbl jest dla dorosłych (prolongatum czy cuś), ascofer 200 mg, a Miki ma zażywać około 108 mg dziennie.
Hmmm...
Obserwuj wątek
    • teraz_asia Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 27.10.06, 22:51
      Moja córka dostała właśnie ten lek w postaci syropu. Pediatra powiedziała, że
      Ferrum jest nowoczesnym lekiem z żelazem w innej postaci, i nie barwi zębów. Na
      wszelki wypadek potwierdziłam to u sąsiadki, która takie tabletki zażywała
      stale przez kilka miesięcy- kolor zębów bez najmniejszych zmian. Podobno są
      bardzo smacznebig_grin
    • milkaa Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 28.10.06, 14:08
      Syn brał kiedyś Ferrum tab. do żucia. Jedynym efektem była luźna kupka, zęby bez
      zmian.
      • sylwik7 Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 29.10.06, 11:17
        Ferrum lek w syropie jest zupełnie bezpieczny dla zębów . Mała zażywał go 3 m-
        ce zęby nadal snieżnobiałe.Nie przypadkiem kosztuje dwa razy więcej niż inne
        tego typu syropki.
    • alin9 Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 29.10.06, 12:22
      Braliśmy i syrop i tabletki.Zero skutków ubocznych.Wystrzegaj się hemoferu pod
      każdą postacią bo on barwi szkliwo.pozdrawiam.
    • mama_do_kwadratu Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 30.10.06, 07:22
      Dzięki za odpowiedzi.
      Co do syropku- w porównaniu z tabletkami (30 szt 17 zł) strasznie drogi (100 ml 16 zł). Musiałabym kupić 4 syropy na kurację, a 1 op. tbl wystarczy.
      Hemofer znam, sama zamieniałam go na ferrum Hausmann, kiedy dzieci były maleńkie.
      • kamila862 Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 30.10.06, 14:00
        duzo sie dowiadywalam kiedys na ten temat. isrnie ja 2 rodzaje
        ferrum lek jest z zelazem z II lub III gr. (dokladnie nie pamietam) gorzej
        _duzo_ sie wchlania ale dla zebow bezpieczny. hemofer juz jest tym 2 rodzajem.
        wchlania sie duzo lepiej ale niestety- na zabki nie jest za dobry. pozdr.
    • kasia.olowiak1 Re: Ferrum Lek- tabletki DO ŻUCIA?! 07.11.06, 15:28
      stosowalam dla dzieci zęby sie po nich nie psują

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka