Dodaj do ulubionych

luski na glowce

IP: *.* 16.03.01, 12:31
Pomocy, moj synek ma na glowce zolte luski. Mozna je delikatnie zdrapac ale jest tego za duzo. Probowalam smarowac olejkiem i potem myc lepek ale nic nie pomoglo. Synek ma dopiero 5 miesiecy ale strasznie duzo, dlugich wlosow co utrudnia procedure. Szczotkuje, myje , smaruje i nic. A naprawde nie chce go ogolic na lyso !!! Znacie jakis sposob ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka@gapp.pl Re: luski na glowce IP: *.* 16.03.01, 13:07
      te luski to chyba ciemieniucha musisz bardzo czensto jom wyczesywac jnego pomyslu nie mam lub zapytaj pediatre co robic gdy nic nieskutkuie a tak na pocieszenie to hyba kazde dziecko musi to przejsc.
    • Gość: kasia Re: luski na glowce IP: *.* 16.03.01, 13:20
      Szczotkowac trzeba twarda szczotka, a przy kapieli szorowac pielucha, ale gdy jest tego duzo, to obciecie wlosow moze byc konieczne\nKasia
    • Gość: patrycja Re: luski na glowce IP: *.* 16.03.01, 14:58
      mojej coreczce pomogl preparat o nazwie salicylol , ale nie pamietam czy nie na recepte...podgrzewa sie to , smaruje glowke i zostawia(najlepiej pod czapeczka) ,potem zmywa sie szamponem .pozdrawiam
    • Gość: Kinga Re: luski na glowce IP: *.* 16.03.01, 15:02
      Przed kąpielą (godzinę wcześniej) posmaruj, a właściwie polej głowę olejem lnianym-w aptece bez recepty. Przy dużej ilości włosów starannie wmasuj, żeby dotarł do skóry głowy. Potem dokładnie zmyj-myje się paskudnie, ale po 3-4 razach u mojego syna widać było poprawę, tzn. podczas wyczesywania placki same ładnie odchodziły. Nie polecam zdrapywania i czesania zbyt twardą szczotką, mozna zrobić krzywdę, bo skóra pod ciemieniuchą jest skłonna do podrażnień i infekcji. W skrajnych przypadkach można stosować emulsję Locoid Crelo, ale po konsultacji i z przepisu lekarza. A poza tym staraj się nie dopuszczać do przegrzania i spocenia główki, bo to sprzyja rozwojowi ciemieniuchy. Życzę cierpliwości i nie martw się, to nic groźnego.
    • Gość: Gośka Re: luski na glowce IP: *.* 16.03.01, 18:59
      Własnie jestem na tym samym etapie.Podgrzewam oliwkę, wsmarowuję w główkę - a efekty nikłe. Po ilości odpowiedzi widzę, że ten problem dotyczy większości naszych malućkich - i od razu mi lepiej.
    • Gość: MAGDA Re: luski na glowce IP: *.* 16.03.01, 22:55
      Jest specjalna oliwka na cieminiuche firmy Skarb Matki.Smaruje sie na kilka godzin,potem wyczesue i splukuje.Ladnie schodzi.Ale ja mimo wszystko Zuzi skrobalam glowke delikatnie.Jest tez specjalny grzebyk na ciemieniuszke firmy Chicco.Jest dwustrony-jedna strona do lekkiego zdrapywania,a druga do zczesywania.Bardzo fajny\nMagda
    • Gość: Lidka Re: luski na glowce IP: *.* 17.03.01, 14:20
      Mojej córeczce która miała okropną ciemieniuchę pomógł krem E-45, proszę spróbować na pewno nie zaszkodzi.
    • Gość: joanna Re: luski na glowce IP: *.* 18.03.01, 19:37
      W aptekach jest do dostania preparat firmy Laboratoires SVR pod nazwą: XERIAL CAPILLAIRE, który naprawdę skutecznie likwiduje ciemieniuchę. "Uratowałam dwie małe główki" - powodzenia.
    • Gość: aska Re: luski na glowce IP: *.* 19.03.01, 15:39
      Dziewczeta,\njestescie wspaniale, bede probowac wszystkiego po kolei!!!!!\nDziekuje wam wszystkim.\nMarek tez.\nAska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka