Dodaj do ulubionych

CZYSZCZENIE ZĄBKÓW

IP: *.* 10.08.01, 14:53
Witam!Proszę, poradźcie mmi, jak się czyści pierwsze ząbki u dziecka? Czym się to robi i czy po każdym posiłku? Jestem w tym temacie naprawdę zielona...EWA
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 10.08.01, 21:27
      Najpierw daj dziecku szczoteczke do zabawy zeby sie przyzwyczailo , potem po paru dniach myj zeby przy maluchu zeby wiedzialo o co chodzi.Zasugeruj mu zeby cie nasladowalo.Jak dziecko nie bedzie protestowalo to delikatnie zatrznij myc zabka ,tylko zeby sie nie zrazilo.Mozesz przy tym spiewac piosenki lub stroic minki zeby to sie kojazylo z zabawa.Jak wszystko pojdzie gladko kup paste do zebow specjalnie dla malych dzieci i myj zabki dwa razy dziennie i nie czesciej bo dziecko sie nalyka za duzo fluoru.Jak maluch sie zrazi przestan na pare dni i znowu powtoz wszystko od nowa.Mam nadzieje ze ci pomoglam i zycze powodzenia.
      • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 13.08.01, 23:12
        A ja proponuje mycie szczoteczka po kazdym posilku: polrocznemu maluchowi nie kojarzy sie to z przykrym obowiazkiem i nie warto mu sugerowac swoim zachowaniem, ze takim przykrym obowiazkiem musi sie stac. Pasty nie radzilabum stosowac, dopoki dziecko nie nauczy sie wypluwac (moj synek mial 2 i pol roku, kiedy wycwiczylismy te umiejetnosc), pasta nie jest istotna, wystarczy zwilzona szczoteczka. Z past, co najwyzej, mozna stosowac te bez fluoru (dopoki dziecko nie wypluwa): na przyklad Bobini. I mala uwaga (dla doroslych tez): pasta nie jest koniecznym elementem higieny jamy ustnej: konieczna jest szczoteczka i nitka dentystyczna (na rownych prawach), bo osad (czyli plytke nazebna) mozna usunac tylko mechanicznie, szczoteczka,rodzaj pasty nie ma znaczenia (kwestia indywidualnego gustu). Tak wiec nalezy przykladac sie do jakosci szczoteczkowania (kazdy zab i kazda powierzchnia) niz do gatunku pasty.
        • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 21.08.01, 11:14
          mam pytanie - Kasiu dentystko - czy może mieszkasz i pracujesz w Warszawie? szukam kogoś fajnego do mojej prawie 3 latki z ukruszonym zębem (post niżej)
          • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 21.08.01, 18:55
            Niestety,mieszkam ponad 400 kilosow od Warszawy. Przykro mi!
            • Gość: Kasia_M Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 21.08.01, 20:06
              trudno.... też mi przykro - dzisiaj byłyśmy u nieznajomej dentystki i niestty ryk był okropny plus dziecko mnie pogryzło.... ale ząbek spiłowany i zalakierowanyps zmieniłam nick jak widać
              • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 10.09.01, 20:17
                Cześć, mam na imię Beata i możesz wpaść z dzieckiem do mnie, chętnie spotkam się z Wami( spróbujemy coś zaradzić na strachy). Bardzo lubię pracę z dziećmi.Pracuję przy pl. Bankowym. Jeśli chcesz napisz na maila : wiech@alpha.net.plPozdrawiam, BeataW
    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 12.08.01, 06:44
      Podobno an szczoteczkę to trochę za wcześnie.Polecam nawinąc na palec wyjałowiony gazik i przecierać ząbki.
      • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 20.08.01, 21:26
        A ja goraco polecam gumowa (silikonowa) szczoteczke nakladana na palec. Rewelacja!!Aneta
    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 05.09.01, 08:01
      Jaką szczoteczkę najlepiej kupić i gdzie to się kupuje? Panie w aptece jakoś dziwnie na mnie patrzyły...
    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 05.09.01, 09:09
      A ja uwazam, szczoteczka do zabawy, np w wannie a poza tym mycie zebow przynajmniej przed kazdym spaniem to najlepszy sposb aby nauczyc malucha higieny. Moj syn ma ten nawyk. Dla niego to tak naturalne jak umycie rak po wizycie w toalecie. Moja mala jeszcze nie, ale mam nadzieje, ze tez sobie wyrobi.Szczoteczke taka mala mozesz kupic w kazdym markecie, ale dla tak malego dziecka to chyba bedzie najlepsza z naturalnego wlosia, a za taka to sie pewnie nachodzisz.Kasiu dentystko... Mieszkasz na poludniu czy na polnocy?K
      • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 05.09.01, 12:46
        Na poludniu (nawet bardzo). A z wlosia naturalnego szczoteczek nie produkuja, bo sa niehigieniczne i niewskazane w ogole (dla doroslych i dla dzieci). Nylonowe sa lepsze, zwlaszcza z zaokraglonymi koncowkami (innych juz chyba tez nie produkuja). Warto szukac szczoteczek bardzo miekkich (z napisem sensitive), polecam tez Butler nr 444 (bardzo miekkie). Chociaz maja rozmiar "dorosly", ale sa swietne, tylko trudno osiagalne.
        • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 05.09.01, 14:11
          Kasiu, a może mieszkasz gdzieś w moich okolicach czyli Bielska-Białej ?To tez na południu :)ATA
          • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 09.09.01, 23:02
            moja 16 miesięczna córeczka niechętnie podchodzi do sprawy mycia zębów. pomyślałam zatem, że to może za wcześnie, aż dziś zobaczyłan na górnych jedynkach żółty osad i postanowiłam zareagować. "wyszczotkowałam"(przy okazji stoczyłam z nią walkę)zęby przedotowaną wodą i teraz są czyste. myślę, że do póki będzie się to odbywało z użyciem (niestety ) mojej siły, zabieg ten będziemy wykonywać tylko po kolacji. ale czy to wystarczy? boję się żeby Ala nie zraziła się do szczotki.dlaczego pasta do zębów z fluorem może być szkodliwa po spożyciu?ATA napisała/ł:> Kasiu, a może mieszkasz gdzieś w moich okolicach czyli Bielska-Białej ?> To tez na południu :)> ATA
            • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 10.09.01, 16:28
              Też walczyłam z Piotrusiem. Jak miał 20 miesięcy nagle nabrał urazu do szczoteczki. Ale myślę, że nie tędy droga. Spróbowałam "cofnąć się w rozwoju". Wróciłam do gazika na moim palcu. Przy czym mówiłam, że pogłaskam mu ząbki ;) Dopiero po tygodniu przeszłam do bardzo mięciutkiej szczoteczki dla dzieci. Myję w wannie (bo chłopak uwielbia się kąpać) i koniecznie muszę śpiewać "wlazł kotek na ząbek" :) Dodatkowo pozytywny przykład siostry. A co do pasty, to moja dentystka mówi, że nie chodzi o to, aby mamie wydawała się najlepsza, ale żeby dziecku smakowała. Jola
          • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 04.10.01, 23:41
            Hm! W zasadzie tak sie sklada,ze pracuje w Bielsku...
            • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 05.10.01, 06:49
              A co drogie panie dentystki sadza o Zymafluorze?
        • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 10.09.01, 11:32
          Hmmm... jesli mieszkasz w okolicy Krakowa, badz w Krakowie, to uscislij namiary na siebie ;)))Przydalby sie dla mojej malej dobry dentysta. Kasandra
        • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 17.09.01, 17:39
          Moja coreczka ma teraz 21 miesiecy. Najpierw mylam jej zabki zwykla szczoteczka dla dzieci. Teraz myjemy szczoteczka elektryczna ze specjalna glowka dla dzieci. Najpierw ja jej myje zabki, potem pozwalam jej myc samej. Coreczka ma swietna zabawe. Co o tym sadzisz Kasiu ?Grazyna
    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 10.09.01, 20:52
      Cześć dziewczyny, tez jestem stomatologiem i chciałam trochę uporządkować te informacje o myciu zębów. U maluszków, którym dopiero pokazują się pierwsze ząbki najlepiej jest oczyszczać je samemu po jedzeniu gazikiem zmoczonym przegotowaną wodą. można dać miękką małą szczoteczkę do zabawy pokazując jak można głaskać ząbki ( wszystko zależy od wieku dziecka, czy ma 4m-ce czy np.8- dzieci zaczynają ząbkować w różnym wieku). Są specjalne szczoteczki zakładane na palec, które bardzo ułatwią wam mycie, trzeba dopytywać się w dużych aptekach. Są też specjalne gryzaczki i takie niby szczoteczki gumowe( Nuk, Chicco).BARDZO WAŻNE jest aby dziecko jeśli to tylko możliwie nie było już karmione w nocy przez sen ( tak powstaje tzw. próchnica butelkowa), ew. butelka z wodą,napój nie słodzony.U trochę starszych dzieci trzebadać dać dziecku szczoteczkę, żeby najpierw samo szczotkowało zęby po jedzeniu,a potem samemu je wyszczotkować . Dopóki dziecko nie potrafi wypluwać -nie używać past z fluorem, a pasty smakowe tylko zachęcają dzieci do zjadania ich ze szczoteczki. Bardzo ważny jest przykład rodziców i starszego rodzeństwa. I na koniec mojej epistoły, ważne jest, żeby dziecko możliwie wcześnie, powiedzmy 2-letnie, przyszło do dentysty, najlepiej kiedy ma jeszcze zdrowe zęby. Najpierw są to wizyty zapoznawcze, zabawa, oswajanie dziecka, jakieś niebolesne zabiegi. To pozwoli oswoić się dziecku z dentystą i może zapobiegnie późniejszym " tragediom".Moja Ola ma 4,5 miesiąca i właśnie zaczęła ząbkować, ale do dentysty jeszcze nie chodzi. Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki.Jeśli macie jakieś wątpliwości, piszcie , postaram się pomóc.BeataW
      • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 17.10.01, 22:36
        Witaj BeataMój synek skończył niedawno 5 mies i ma już 2 dolne jedynki (od ok. 3 tyg.). Lekarz pediatra powiedziała nam, że trzeba mu już czyścić ząbki pastą dla dzieci (wacikiem zbierać z buzi, żeby nie połknął), ale obawiam się, że to za wcześnie (czytałam to, co napisałaś o pastach i pluciu). Na razie przed nocą po ostatnim karmieniu przecieram mu ząbki wilgotnym gazikiem (a on zadowolony gryzie mój palec i ssie gazik). Nie wiem, czy to wystarcza? Karmię go jeszcze w nocy (piersią na żądanie). A co sądzisz o kropelkach (Zymafluor) i od kiedy je zacząć podawać i kto wypisuje na nie receptę?
        • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 21.10.01, 19:25
          Cześć Edyta. O zymafluorze bylo już duzo na tym forum - także w pielęgnacji. Generalnie są dwie szkoly: 1.podawać kropelki ( przepisuje je pediatra lub stomatolog) 2. nie podawać, ale bardzo dbać o higienę ząbków dziecka, od początku, potem wizyty u dentysty- lakierowanie, ale to wtedy gdy dziecko juz współpracuje, ok. 2-go roku.Ja osobiście nie podaję fluoru mojej Oli. Ostatnio kupiłam świetna rzecz- szczoteczka silikonowa zakladana na palec Canpolu. Ola uwielbia takie " mycie ząbków" , a do tego masuję jej dziąsełka, bo chyba zaczynają wyżynać się górne ząbki. Dodam, że te dwa maluśkie ząbki, nie wytrzymalamja, polakierowałam jej ostatnio specjalnym preparatem. Ale to zboczenie zawodowe. Gorąco pozdrawiam, BeataW
          • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 21.10.01, 21:55
            Jakim preparatem? Stomatolog odradził lakierowanie ząbków mojej 4 (!) letniej córce, twierdząc, że nie potrzeba i że wystarczy polakierować szóstki...Ale w końcu chyba pójdę się stanowczo upomnieć o ten zabieg.
            • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 23.10.01, 21:06
              Cześc. Są dwa rożne zabiegi. Lakierowanie- to smarowanie wszystkich ząbków preparatem fluoru w formie żelu lub płynu ( Fluor Protector, Duraphat). Lakowanie to wypelnianie bruzd w zębach tak jakby płynną "plombą"( mleczne i stale ząby boczne).Nie lakieruje sie zębów jeśli dziecko bierze fluor w kroplach lub tabletkach, lub jeśli jest go wystarczająca iliść np. w wodzie na danym terenie.Pozdrawiam, BeataW
              • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 25.10.01, 16:05
                Oczywiście, namieszałam... Chodziło mi o lakowanie. Czy uważasz, że wszystkie mleczne ząbki trzeba wcześnie zalakować?
                • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 28.10.01, 20:31
                  Cześć. Lakuje się tylko 4-ki i 5-ki .
                  • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 29.10.01, 09:07
                    A ja mam pytanie, co lepsze?. Mój 16 mies. synek - myje zęby szczoteczką( czyt. a raczej bawi się naśladując nas)zastanawia mnie czy nie lepsza była by dla niego szczoteczka elektryczna - myła by dokładniej( dodam, że elektryczną też lubi, bo my myjemy i taką, i taką). I jeszcze kiedy należy zacząć myć ząbki pastą?Pozdrawiam wszystkie uparciuszki do mycia ząbków i nie tylko.
                    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 31.10.01, 20:09
                      Cześć. Takie zabawy szczoteczką zwykła czy elektryczną są dobre, ale to Ty powinnaś potem umuć dokładnie ząbki dziecku. Nie wiem czy szczoteczką elektryczną będzie Ci wygodniej, sprawdź. Pozdrawiam, BeataW
                  • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW - BEATA!!! IP: *.* 01.11.01, 21:21
                    Dlaczego tylko 4 i 5-tki?!
                    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW - BEATA!!! IP: *.* 02.11.01, 20:32
                      Bo one mają bruzdy na swojej powierzchni, w których najczęściej rozwija się próchnica.
          • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 22.10.01, 11:35
            Beata, dziękuję za informacje. Rzeczywiście znalazłam bardzo dużo informacji na temat Zymafluoru... i powiem szczerze, jestem trochę w rozterce. Zobaczę, co powie na ten temat nasza pediatra.Kupiłam synkowi szczoteczkę na palec, jak na razie zadowolony ją sobie gryzie. pozdrawiam- Edyta
    • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 30.10.01, 21:50
      Do mam dentystek i nietylko:Mój synek ma 6 ząbków. Od początku w miarę możliwości szoruję mu zęby gumową szczoteczką nuk-a. Robię to tylko raz dziennie - rano bo w ciągu dnia się nie da - on cały dzień gania. Jedyny przystanek robi na posiłek. Ale do rzeczy: Nie myję mu zębów wieczorem bo usypia z butlą mleka, jak zje wszystko to flaszkę wypluwa. Nie śpi ze smoczkiem w buzi - dosłownie. Czy to jedzenie-usypianie też grozi próchnicą butelkową? Czy powinnam zaniechać takiego usypiania ze względu na ząbki? Czy powinnam iść z nim do dentysty? Nie ma szans na bezinteresowne otworzenie paszczy!!!PozdrawiamZuza
      • Gość: guest Re: CZYSZCZENIE ZĄBKÓW IP: *.* 31.10.01, 20:19
        CZeść. Próchnica butelkowa bierze sie stąd, że dziecko jada w nocy posilki bogate w węglowodany ( też np. słodzone) a nie oczyszcza sie po tym zębów, szczególnie, że w nocy jest malo śliny , kora oczyszczalaby i chronila zęby. Więc to, ze dziecko żadko myje ząbki w dzień ,a do tego jada w nocy jest najlepszym sposobem na klopoty w niedlugim czasie. Spróbuj zrezygnować po trochu z karmienia w nocy, ew. zastępuj mjeko np. wodą. W dzień koniecznie myj dziecku cześciej ząbki- to jest też wyrabianie nawyku na przyszcłość. I proponuje wybierz sie do dentysty. Na początek będą to wizyty zapoznawcze,dziecko się oswoi. Ale lepiej zacząć wcześnie , zanim śą jakieś zęby do leczenia. A poza tym uważaj na zęby boczne jak sie pojawią.Pozdrawiam, BeataW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka