Dodaj do ulubionych

reakcje poszczepienne

IP: *.* 16.11.01, 08:11
Mam do Was prośbę:-)W środę szczepiłam moją córkę (16 m-cy) trzecią dawką dpt(zastrzyk i doustnie).Wczoraj miałą gorączkę i spuchnięte i zazerwienione pzredramię. Była marudna i niespokojna, nie chciała jeść.Dziś rano też miała lekką gorączkę, rączka nadal zaogniona.Czy możecie powiedzieć mi coś o rekacjach poszczepiennych? Do tej pory każde szczepienie przechodziła bez problemów.Martwię się.:-( Tyle sie słyszy o kontrowersjach dotyczących szczepić, czy nie..Pozdrawiam.ignis
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: reakcje poszczepienne IP: *.* 16.11.01, 12:48
      :hello:Mój Kuba też tak reagował ale jak był mniejszy - 4 mce. Opuchlizna na rączce utrzymaywała się przez ok tydzień i Pan doktor kazał nam podawać apap dla niemowląt. z tym, że póxniej okazało się, że mały dostał szczepienie mając nie rozpoznane przez owego Pana doktora :gun: zapalenie uszka. Może to miało wpływ??PozdrawiamSaskia:spookie:
      • Gość: guest Re: reakcje poszczepienne IP: *.* 16.11.01, 13:03
        Ignis ja tez szczepiłam wczoraj swoja małą, ostatnią dawką w rączkę i do buzi.Mała była marudna, ale na rączce nie ma opuchlizny,i na wiecór rozbawiłą się juz na całego :). Moja mała ma w tej chwili prawie 18 miesięcy, i do tej pory szczepienia przechodziła całkiem dobrze, jedynie z MMR II było gorzej.Mi pielęgniarka zalecała w razie gorączki podawać paracetamol, i zrobić okład z kwasnej wody na rączkę w miejscu ukłucia. Okładu nie robiłam, ale pracetamolu odrobine dałam , bo na początku była troszke rozpalona.Takie obiawy jak piszesz moga wystąpić , mnie tak informowano.pozdrawiam
    • Gość: guest Re: reakcje poszczepienne IP: *.* 16.11.01, 13:20
      Niestety, po DTP każda kolejna dawka to większe prawdopodobieństwo odczynów, gł. miejscowych. Możesz zrobić małej oklad z kwaśnej wody plus paracetamol, i do wesela się zagoi.Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka