Dodaj do ulubionych

Dodatkowe szczepienia

IP: *.* 04.03.02, 20:06
Ogromna prośba o radę!!!Czy warto dodatkowo szczepić dziecko?Mój malec ma 4 miesiące i zastanawiam się, czy zaszczepić go dodatkowo. Myślałam o szczepionce HIB. Interesuję mnie Wasza opinia na ten temat. A może jakieś inne szczepienia?Może sobie dać spokój i poprzestać tylko na obowiązkowych???Czekam na odpowiedź.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosiek Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 04.03.02, 22:11
      Po rozmowie z koleżanką mojej mamy (niespełna roczna córka jej znajomej przechodziła zapalenie opon mózgowych i skutki tego pozostaną jej do końca życia) natychmiast postanowiłam zaszczepić synka i już jesteśmy po pierwszej dawce. Wprawdzie jest trochę więcej stresu podczas szczepienia (dodatkowe kłucie), ale, zważywszy powikłania a nawet ryzyko śmierci przy tej chorobie stwierdziłam, że naprawdę warto.Myślę, że więcej argumentów "za" znajdziesz na stronie http://www.sb.pl/hib.htmlPozdrawiam
    • Gość: gulka Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 05.03.02, 10:14
      hej!Ja rowniez zaszczepilam na HIBa po uslyszeniu podobnej historii. Dziecko mojej sasiadki przeszlo zapalenie opon mozgowych i skutki tego widoczne sa do dzisiaj (minelo pol roku), ciagle przychodzi rechabilitant. Choroba w sumie jest bardzo rzadka ale jak widac sie zdarza.Pozdrowionka, Agnieszka
    • Gość: darek Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 05.03.02, 10:38
      pozwole sobie w wolnym przekładzie opinię naszego pediatry, zaleca HIB, ale jeszcze nie teraz synek w piątek będzie miał 5 mieś, a w okolicach roku życia, wtedy można to mniej obciązająco dla organizmu.
    • Gość: PETRA Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 05.03.02, 11:23
      Iwona,znalazłam stary post na temat Hib na forum zdrowie - mnie też intersuje ta kwestia.Jest tam wiele opini na temat Hib.Mój mały ma 3 miesiące i też się zastanawiam nad Hib - chyba zaszczepię...A Ty jak zdecydowałaś?PETRA
    • Gość: Ola.P Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 07.03.02, 16:32
      Ja po konsultacji z panią doktor, która upewniła się, że nie zamierzam posyłać synka do żłobka, postanowiłam zaszczepić Pawełka HiB-em dopiero jak skończy rok. Będzie to jedna dawka i mniejsze obciążenie dla organizmu.Pozdrawiam.
    • Gość: AniaSK Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 07.03.02, 16:41
      To ja tylko dodam, że można uniknąć podwójnego (a czasem i potrójnego - jeśli szczepi się Hib-em od początku) kłócia dzieciątka, są szczepionki, które można łączyć w 1 strzykawce (np Hiberix+Infanrix DTPa), albo takie, które już zawierają w swoim składzie potrójną szczepionkę, ja np. szczepie wkrótce DiTePer+polio+Hib szczepionką Infanrix IPV +Hib. Tylko cena... 140zł.więcej na str:www. pzh.gov.pl - spis zarejestrowanych szczepionekPozdr.Ania :hello:
    • Gość: Lia Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 11.03.02, 16:52
      Cześć, dziewczyny. Ja też się dołączę. Zaszczepiłam moją Anię jak miała 3 mies dodatkowo Act HiB( przy drugim szczepieniu DTP)Uważam, że akurat te dodatkowe szczepienie jest szczególnie korzystne - zwłaszca dla niemowląt. A skutki uboczne... Możliwe, jak przy kakżdym szczepieniu, ale korzyści znacznie większe, niż ewentualne bardzo rzadkie powikłania ( kto raz widział dziecko po zapaleniu opon wywołanych Hem. influenzae, ten chyba się zgodzi). W Polsce ta szczepionka akurat nie jest obowiązkową tylko z powodów finansowych służby zdrowia. W innych krajach wysoko rozwiniętych- obowiązkowa od dawna ( Anglia, Szwecja, Kanada i inne). Moja córka nie miała kontaktu z małymi dziećmi, ale w wieku 2 mies przeszła ciężkie zapalenie oskrzeli. Mam nadzieje,dzięki szczepieniu uchronię ją przed następnymi infecjami dróg oddechowych, wywołanych przez tę bakterię. Pozdrawiam.
    • Gość: Anuśka Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 12.03.02, 10:25
      Za poradą pediatry, zaszczepiłam córkę szczepionką Act HiB jak miała skończony roczek. Twierdzę, że warto, jeśli można i jeśli jest nas stać ( niestety szczepionki kosztują i to nie mało ) to dlaczego nie mamy dzieciom naszym pomóc, ograniczając przyszłe cierpienia.
      • Gość: ewkka Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 12.03.02, 11:06
        Zdecydowaliśmy się na szczepienie Basi Hiberixem(HIB) gdy tylko skończy roczek - szczepimy już 21.03 a póżniej priorixem na odrę-świnkę-rózyczkę. Tak nam poleciła nasza pediatra.Ewa
        • Gość: IlonaCz Re: Dodatkowe szczepienia IP: *.* 13.03.02, 23:11
          Ja pierwszy raz zaszczepiłam Igę HIB-em jak miała 2 miesiące. W poniedziałek byliśmy na trzeciej i ostatniej dawce przypominającej. Jest wiele opinii na temat tej szczepionki wśród lekarzy. Moja pediatra to zaproponowała i ja jej zaufałam. Teraz bardzo się z tego cieszę, zważywszy na to, że coraz więcej dzieci choruje na zapalenie krtani.Pozdrawiam, myszka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka